FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 726 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
Pierwsze auto - jakie? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Pierwsze auto - jakie?"   

UX
 Wysłana - 30 październik 2009 15:43        | zgłoś naruszenie regulaminu

Wprawdzie nie kupuję teraz żadnego samochodu, ale za 8 miesięcy ten fakt ulegnie zmianie Wiem, że do tego czasu zmienią się ceny i kilka innych rzeczy, ale orientacyjnie jakie auto byście polecali? Byłby to mój pierwszy samochód.

- Do wydania będę miał max 18 tyś (ale to już nie do przekroczenia)
- Jeździć będę 2 razy w miesiącu na dłuższych trasach (400-500km), resztę miesiąca zajmie jazda po mieście, nie długa odcinek praca dom/market
- Nie interesują mnie samochody francuskie (ze względu na awaryjność i niskie noty w raportach TUV - chyba, że to podpucha) Mam 3 znajomych z francuskimi autami, nie starymi i ciągle coś się psuje
- Nie chcę też golfa czy polo bo są cholernie drogie i przereklamowane
- Silnik diesel
- max 9 lat

Wiem, że dałem sporo ograniczeń, ale przez to też zawęziłem obszar poszukiwań Aktualnie myślałem nad Yaris, Corolla (poprzednią generacją, ale to tylko jakaś mega okazja by musiała być, z drugij strony za 8 miesięcy może trochę potanieć), także Fiesta mk6 wydaje się być sensowna za taką kwotę.

Proszę o rady, sugestie i jeżeli to możliwe uzasadnienie wyboru aha no i jeżeli jestem w błędzie jeżeli chodzi o auta francuskie to proszę o info

Ygor
 Wysłana - 30 październik 2009 15:55      [zgłoszenie naruszenia]

wg mnie twoje wymagania nie uzasadniaja zakupu diesla , co najwyzej benzyna w gazie , nie dlugi odcinek praca - dom po miescie w zimie spowoduje ze auto ci sie nie zdazy zagrzac i bedzie chlało jak smok na ssaniu , poza tym bedziesz robi l male przebiegi wiec diesel bedzie cie wiecej kosztowal niz na tymo szczedzisz , inna sprawa ze w tej chwili kupno 10 letniego diesla jest ryzykowane

a jakies wymagania co do wielkosci ? i skad wiesz ze sa przereklamowane , jezdziles ? drogie owszem , ale za cos placisz , myslisz ze dlaczego francuzy ktorych nie chcesz , sa tanie ?

Zmieniony przez - Ygor w dniu 2009-10-30 15:57:47

UX
 Wysłana - 30 październik 2009 16:17      [zgłoszenie naruszenia]

Jeździłem i to dosyć często golfem (prowadziłem też kilka razy), chodzi mi głównie o to, że taki golf czy polo do 18 tys to ma już taki przebieg, że więcej bym musiał w niego inwestować niż bym miał pożytku. Druga sprawa - zależy mi też na wyglądzie, chciałbym żeby samochód wyglądał w miarę opływowo (jak np. yaris, chociaż yaris to aż nadto jest opływowy i wygląda jak kulka ).

A taki diesel d4d w Toyotach? Słyszałem, że mają dobrą kulturę pracy? Z tym odcinkiem do pracy to też może przesadziłem, bo planuję przeprowadzkę i będę mógł pieszo już chodzić do roboty.

Możesz zaproponować jakieś auta, modele, marki? Pooglądałbym sobie na allegro orientacyjnie?

Co myślisz o fieście?

EDIT:

Tak czytam i widzę, że Alfa 147 jest w tym przedziale cenowym...

Zmieniony przez - UX w dniu 2009-10-30 16:46:27

Cyber_89x
 Wysłana - 30 październik 2009 17:03      [zgłoszenie naruszenia]

Ja obstaję jednak za Golfem IV TDI 110km i fajnie bedziesz jezdzil i tanio i nie mow ze golf przeraklamowany bo nie wiem co mozna w tym przedziale lepszego kupic napewnoe nie bedie to peu.. 307 .
mysle ze lepszym wyborem nie bedzie takze ford mondeo :)masz jeszcze a4 do wyboru no i pare innych modeli :)

Zmieniony przez - Cyber_89x w dniu 2009-10-30 17:05:45

UX
 Wysłana - 30 październik 2009 17:11      [zgłoszenie naruszenia]

Zapomniałem dopisać, że nie zależy mi na KM Nie mam potrzeby wyprzedzania wszystkiego co jest przede mną - a to będzie pierwsze autko Silnik 70KM mi styka

Cyber_89x
 Wysłana - 30 październik 2009 17:15      [zgłoszenie naruszenia]

wszystko jedno :)
chcesz niezawodne dobre auto w tym przedziale GOLF IV moj faworyt :) poszukaj dobrego i smigasz az miło :)Wszytko zalezy od tego ile modeli obejrzysz danego auta i w jakim stanie wybierzesz
Alfa jest bodajze bardzo awaryjna ;D jak to alfa

Zmieniony przez - Cyber_89x w dniu 2009-10-30 17:20:32

UX
 Wysłana - 30 październik 2009 17:23      [zgłoszenie naruszenia]

No ok, ale jak patrze na przebiegi to golfy mają powyżej 180k ;/ Taka yaris dla porównania za podobną cenę i z lepszym rocznikiem, wyposażeniem itp. przebieg zaczyna od 100k. Dlatego napisałem, że nie zależy mi na mocy silnika, bo poza większą liczą KM nie widzę powodu, dla którego golf IV miałby bić na głowę yaris (też mało awaryjną według TUV). Ostatecznie dlatego uważam, że golfy są przereklamowane i nie chcę ich kupować (podobnie polo) - za podobne pieniądze dostanę równie mało awaryjny samochód z mniejszym przebiegiem

EDIT:
No właśnie wrzuciłem alfę bo jak to z nimi w końcu jest, podobno seria 147 jest mało awaryjna?

Zmieniony przez - UX w dniu 2009-10-30 17:24:58

Cyber_89x
 Wysłana - 30 październik 2009 17:26      [zgłoszenie naruszenia]

to co widzisz na liczniku nie przekłada sie na to ile auto przejechalo w rzeczywistosci ten golf z załóżmy przebiegiem 180. moze byc w lepszym stanie niz ta yaris z 90 tys róznie bywa:)
Tak jak Ci mowilem grunt to zebys znalazl auto w dobrym stanie , i w miare z przebigiem poszukaj krajowe auto jest wieksza szansa ze przebieg bedzie mniejszy :)
zreszta wypowiedza sie bardziej doswiadczenie w tej kwestii :) pozdro

Ygor
 Wysłana - 31 październik 2009 13:31      [zgłoszenie naruszenia]

dokladnie kupowanie auta przebiegiem to bezsens , ostatnio z kumplem patrzylismy na allegro ile jest aut z przebiegami 300 kkm i wiecej - bardzo niewiele i to nie dlatego ze nie robia takich przebiegow tylko ludzie boja sie to pokazac ,wczoraj ogladalem auto z przebiegiem 220 kkm i bylo w dobrym stanie (nieliczac tego ze chyba po dachu , ale to nie wkestia przebiegu)w dzisiaszych czasach taki przebieg to nic wielkiego dla auta pod warunkiem ze bylo dobrze uzytkowane , nie wierz w to ze diesel bedzie mial maly przebieg , ludzie kupuja je po to zeby duzo jezdzic i oszczedzac , 4 letnie auta z przbiegiem 160 kkm w dieslu to w tej chwili norma , wiec czemu 10 letnie ma taki sam przbieg ?

czemu golf bedzie lepszy od yarisa ? bo jest wiekszy chociazby , jest segment wyzej wiec srodek bedzie fajniejszy , byc moze lepiej wyposazony , bedzie sie lepiej prowadzil itd. alfy sa tanie bo maja zla opinie podobnie jak francuzy. ja bym ci zaproponowal chocby focusa MK1 z silnikiem 1,6 zetec , naprawde nie jest to paliwozerna jednostka , daje rade z ta buda , a jak bedziesz mial awarie to nie zje ci calej kasy , czesci nawet oryginalne do forda to smieszne pieniadze , poza tym benzyna jest mniej skomplikowana wiec i robota tansza, a diagnostyka szybsza ... koledze w trasie udalo sie zejsc ponizej 6 litrow (co prawda ekstremalna sytuacja) . poza tym fokus bardzo dobrze sie prowadzi poduchy i klima , a nawet ogrzewana przednia szyba w tych autach to czesty widok a przy tym nie sa drogie i sie nie psuja. ewentualnie jezeli nie zalezy ci na komforcie moze byc np civic VI gen tutaj diesla nie uwsiadczysz , silniki sa dynamiczne i podobno oszczedne (mi to nie wyszzlo ), jest tez astra 2 do zwyklego wozenia tylka w sam raz , tylko sie nie zuszaj tak do tego diesla , a jesli juz musisz , to sprobuj tego

[http://www.moto.allegro.pl/item791989977_skoda_fabia_classic_1_9_sdi_2000_r_rejestr_2001.html]

zaborek
No Risk, No Fun
 Wysłana - 31 październik 2009 15:18      [zgłoszenie naruszenia]

pokazywali ostatnio w tv że jakis zarzad dróg wyprzedaje swoje stare służbówki

maluchy i polonezy, 10-20 letnie, przebiegi 600-800K km

jak maluchem ktoś zrobił w PL 600 000 km to ja nie chce wiedziec ile ma 10 letni diesel z niemiec

"As far back as I can remember, I've always wanted to be a gangster." -- Henry Hill, Brooklyn, N.Y. 1955.

Cyber_89x
 Wysłana - 31 październik 2009 15:29      [zgłoszenie naruszenia]

To samo policja wyprzedaje polonezy itd ;)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 3 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Pierwsze auto - jakie?

Strony: 1 2 3

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL