FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 508 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
Pierwszy samochód - do 30 000 PLN 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Pierwszy samochód - do 30 000 PLN"   

Majma
 Wysłana - 19 październik 2010 16:01        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam,

Na wiosnę planuję zakupić swój pierwszy samochód.
Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na ten cel będzie wynosił około 30 000 PLN.
Zakup prawdopodobnie z Niemiec albo krajów beneluxu

Autem planuję poruszać się ze 2-3 razy w tygodniu - wyskoczyć na zakupy, załatwić coś. Miasto użytkowania - Warszawa. Do pracy wolę jeździć komunikacją miejską - szybciej :) Raz w miesiącu nieco dłuższy odcinek - 300-400 km w dwie strony.

Myślałem o jakimś Sedanie albo Hatchbacku.
Raczej Diesel, ekonomiczny. Chciałbym żeby w cyklu miejskim palił nie więcej niż 7-8 litrów, w trasie około 5
Rocznik - 2003-2005
chciałbym żeby miał przejechane nie więcej niż 120 000 tyś.
Planuję pojeździć nim około 4-5 lat, potem wymienić na coś nowszego

W przypadku sedanów myślałem o:

- Mazda 6
- Skoda Octavia
- BMW E46 320

Kultura życia w Warszawie przemawiałaby jednak za czymś mniejszym - łatwiej się wcisnąć, zaparkować ;) Z drugiej strony ja jestem duży chłopak - 1,90 cm wzrostu i chciałbym czuć się w miare komfortowo.

myślałem o:

- Audi A3
- Seat Leon
- VV Golf 5
- BMW 120

Mam jeszcze trochę czasu, - to są pierwsze przymiarki, ale chciałbym kupić auto z którego będę w 100% zadowolony, dlatego wolę zorientować się trochę wcześniej.

Prośba o pomoc, ja się jeszcze nie znam na samochodach :)

Ygor
 Wysłana - 19 październik 2010 16:08      [zgłoszenie naruszenia]

pierwsze co bym ci zaproponowal to odrzucenie diesla - wiem ze sa teraz w modzie ale sam piszesz ze nie bedziesz jezdzil duzo - a diesel wtedy dopiero staje sie ekonomiczny - w przeciwnym wypadku nie zwroci ci sie to co wlozysz - a diesel jest drozszy juz przy zakupie a potem i eksploatacja jest droższa - a jak nie daj boze cos sie zepsuje to koszta moga byc naprawde zatrwazajace w porownaniu do silnika benzynowego.

fajnie by bylo jakbys napisal czego oczekujesz auta - czy chcesz bardziej jakis lanserski pseudo (lub nie) sportowy wózek , czy może chciałbyś coś wygodnego i pływającego , czy interesuje cie w ogole cos takiego jak bagaznik, jaka liczbe drzwi bys preferowal ?

Bo jesli chodzi o awaryjnosc to auta ktore wymieniles maja raczej dobra renome aczkolwiek ja bym sie bal troche kupic BMW ze wzgledu na koszta ...

Majma
 Wysłana - 19 październik 2010 22:20      [zgłoszenie naruszenia]

Autem przeważnie będę jeździł z dziewczyną czyli we 2. Chciałbym jednak żeby w razie potrzeby mógł ktoś siedzieć w miarę komfortowo z tyłu. Chciałbym auto 4/5 drzwiowe. Rodziny jeszcze nie mam, więc nie potrzebuję niewiadomo ile miejsca - w takiej sytuacji prawdopodobnie zdecydowalbym się na kombi. Bagażnik specjalnie duży obecnie nie będzie mi potrzebny. Jak raz czy dwa razy w roku wyjedziemy na 2 tygodniowe wczasy to tyle. Raz w miesiącu do rodzinki na weekend. Jestem jednak dosyć wysoki i źle się czuje w małym samochochdzie - np w takim VV Polo jest dla mnie zdecydowanie za mało miejsca. Ostatnio miałem też okazję jechać Mercedesem A160 - również było ciasno.
Czego oczekuję od auta... na pewno nie czuję potrzeby lansowania się czy tuningowania samochodu. Mam 24 lata - już kilka lat temu mógłbym kupić samochód ale nie było mi niezbędne. Powoli ta potrzeba się jednak zrodziła.
Lubię samochody z ładną linią, głównie Sedany - podoba mi się sylwetka BMW E46 czy E90(ehh niestety jeszcze za wysokie progi), Volvo S60 i np Mazdy 6. Biorę jednak jeszcze pod uwagę to aby pojazd był praktyczny - na moje potrzeby może wystarczy jakis hatchback. Od samochodu oczekuję dynamiki, przyspieszenia (tak aby nie zamulał przy wyprzedzeniu) aby jazda była komfortowa i sprawiała przyjemność. Nie lubię zbyt twardego zawieszenia.

Tak jak wspominałem nie znam się za bardzo na samochodach, dlatego zadam pytanie - jeśli chodzi o BMW - ile % droższe są części w porównaniu do VV, Audi czy Mazdy?

Zmieniony przez - Majma w dniu 2010-10-19 22:23:39

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 20 październik 2010 15:20      [zgłoszenie naruszenia]

Rok temu byłem w podbnej sytuacji co Ty i zdecydowałem sie na vectrę C 1,8 benzyna 125KM w sedanie z 2003r. (mozna ją zobaczyć w dziale "mój samochód") i jestem bardzo zadowolony z tego zakupu

I o ten model napewno bym poszerzył Twoje pole zainteresowania.

Mazda 6 dosyc fajne auto, tandetne troche w środku (to był najwiekszy konkurent vectry C w moim przypadku), bardzo trwałe i małoawaryjne jednostki 1,8 i 2,0 benzyna. U mojej dziewczyny mają E46 2,0TD 150KM i ogólnie jestem rozczarowany tym autem i w zyciu bym sie na swoja vectrę nie zaminił , Volvo ma troche archaiczny design i domena sa czeste rózne awarie od małych po duże.

Octawia II spoko, do kregu zainteresowan wrzucił bym jeszcze A4. Silniki 1,9 TDI 105 są dosyć niezłe, oparte jeszcze na pompowtryskach, jednak wystepuje juz tam koło dwumasowe, jeżeli auto ma przejechane ponad 150000+ km trzeba liczyc sie z jego wymiana a to koszt 3000zł. Tak jest w przypadku wszystkich diesli + jeszcze problem wtryskiwaczy wrazliwych na kiepskiej jakosci paliwo z systemami commonrail. Czyli wszystkich nowych jednostek wysokoprężnych.
Dlatego ja zdecydowałem sie na silnik benzynowy zwykłe 1,8 w szesnastce które bez problemu zagazowałem

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

Majma
 Wysłana - 20 październik 2010 17:51      [zgłoszenie naruszenia]

Ople w grę nie wchodzą ;)
Dzisiaj gadałem z kumplem, który jeździ E46 z 2003 r. Mówil, że jeździ się fajnie, tylko drogi w utrzymaniu.

arczi88
 Wysłana - 9 listopad 2010 16:53       [zgłoszenie naruszenia]

w tym segmencie cenowym i w tym roczniku to faktycznie rozglądałbym się za golfem V 1.9 TDI......eksploatacja w miarę tania ,mało pali ,tylko trzeba patrzeć przy kupnie czy turbo sprawne .....seat i skoda to tańsze auta z tego koncernu ,gorsze wykończenie wnętrza......Audi 3 też raczej odpada ,bo w A4 z tyłu mieszczą się max 2 osoby ,A3 jest mniejsza więc pewnie z miejscem też nie najlepiej

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Pierwszy samochód - do 30 000 PLN

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL