| Autor |
"Pierwszy samochód czyli co wybrać." |
|
|
Maciej3191
|
|
Wysłana - 17 marzec 2010 20:14 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam, jak w temacie czyli mam zamiar kupić pierwszy samochód moglibyście mi zasugerować jakieś propozycje ?
Chodzi mi o autko nadające się na jazdę po mieście, ekonomiczny, tani, mały zgrabny najlepiej hatchback, coś co ma max 10 lat.
Myślałem coś w klimacie : Honda Civic - Rover 25 - Panda
Ale chętnie przeczytam wasze propozycje.
Za każdą odpowiedź serdeczne dzięki 
| |
|
 |
|
|
|
smuk
|
|
Jaka kwota? Benzyna/diesel czy moze benzyna + lpg ??
Jakies konkretne wymagania ? Wtedy bedziemy mogli myslec  |
 |
|
|
|
Maciej3191
|
|
Szczerze to jestem "świerzy" w motoryzacji więc będę wdzięczny za jakaś pomoc w doboze autka.
A więc benzyna + lpg wogóle nie wchodzi w grę,
benzyna czy diesel ? cena oleju napędowego znacznie zbliża się do ceny benzyny także myślę że różnicy nie ma (albo jestem w ślepym błędzie)
o cenie na razie nie rozmawiajmy ale w grę wchodzi coś używanego
nie musi być to coś super ekstra ale żeby i nie był to jakiś rzęch a co do wymagań to najlepiej hatchback wydaje mi się że to będzie najlepszy dla mnie wybór no i jak z tym silnikiem co byście doradzali co by wyszło oszczędniej i taniej w utrzymaniu ;)
|
 |
|
|
|
smuk
|
|
Ja osobiście na pierwsze auto wybrałem Punto pierwszej generacji, ale to ze względu na cenę [około 5000tys za zadbany egzemplarz] ale to już dosyć leciwe auto, w zamian otrzymałem ogromnie niskie ceny cześci zamiennych i niskie ceny utrzymania.
Jeśli dysponujesz większą kwotą, to oglądałbym się za czymś nowszym, np. golf IV, Civic 5gen.
Rovera odpuść.
Co do Pandy to ogólnie przystępne autko. Silnik 1.1 [ten samo co w punto] jak już pisałem w miarę bezawaryjny, mało pali, częsci zamienne niesamowicie tanie, no ale coś za coś - demon prędkości to nie jest, aczkolwiek na pierwsze auto wystarczy. |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|
|
|
Maciej3191
|
|
No więc z tego co się dotąd dowiedziałem Rovery są strasznie awaryjne i drogie części, Civic 5-gen dosyć ładne auto osobiście bardzo mi się podoba jednak rocznik mnie przeraża myślę że w tych autach teraz to już wszystko poklei będzie leciało do wymiany, Punto/Ibiza wydaje mi się lepszym rozwiązaniem. A co myślicie o takich samochodach jak 206 ? Yaris ? |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
Yarisy maja bardzo dobra opinię, ponoć świetnie się prowadzą i są bezawaryjne, na temat 206 też słyszałem raczej same pozytywne opinie. Z tych dwóch brał bym raczej 206, może i koszty eksploatacji będą wyższe niż w przypadku yarisa ale jest mniej kobiecy i bardziej "sportowy" niż toyota.
|
|
gaulus
|
|
|