FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 679 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Prawo i motoryzacja
Podatek od samochodu 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Podatek od samochodu"   

macio09
 Wysłana - 18 listopad 2008 16:23        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam 13 wrzesnia kupiłem samochod za 1150zł i tak jest na umowie , lecz po miesiacu, a własciwie 10 listopada sprzedałem jednak auto z pewnych powodow (okazalo sie ze mam jednak czym jeździc) i teraz pytanie jesli nie przerejestrowałem auta na siebie to też musze opłacać podatek w urzedzie skarbowym? podobno jest termin do 2tygodni wiec jesli musze to pewnie jakies odsetki nalicza , ile moge miec do zaplaty orientuje sie ktoś? i czy musze to płacic skoro auto sprzedałem a nie rejestrowałem na siebie (miesiac na przerejestrowanie)

Ygor
 Wysłana - 19 listopad 2008 08:20      [zgłoszenie naruszenia]

tak jak piszesz termin to dwa tygodnie , a o ile sie orientuje podatek to 2% wartości rynkowej auta (nie jestem pewien ale zapewne US wezmie kwote z umowy (ew z takiej ksiazeczki - tam kwoty sa zanizone zazwyczaj) czyli w twoim wypadku wyjdzie to jakies 23 pln - prze dwa tygodnie nalicza ci moze jakies 2 pln odsetek ? czy musisz to zrobic ? wg prawa tak bo miales 14 dni na to a auto bylo w twoim posiadaniu przez 2 miesiace , ponadto wg prawa masz 14 dni od zakupu a nie zarejestrowania - wiec teoretycznie nie ma to znaczenia. W praktyce mozna sie tylko zastanawiac czy US sie o tym dowie i bedzie cie scigal czy nie skoro auta nie rejestrowales , tego nei wiem , ale wiem ze oni wiedza duzo o kazdym i o najmarniejszy grosz potrafia czlowieka meczyc. Do mojego szefa przyszedl dzielnicowy bo jeden z pracownikow wisial US jakies 150 pln - niby pieniadze zadne a policje w to zmaieszali. Ja dla 30 pln wolalbym miec to z glowy choc dochodzi jeszcze to ze musisz poswiecic troche czasu

macio09
 Wysłana - 19 listopad 2008 14:06       [zgłoszenie naruszenia]

aha sory pomyłka teraz dopiero czytam ze zle naisałem... Auto kupiłem 13 październiki a sprzedałem 10 listopada czyli mialem nie cały miesiac, dzis bylem w urzedzie zgłosic ze zbyłem sie auta , to pani powiedziala ze jak nie rejestrowałem to tylko musze isc do ubezpieczyciela to zgłoscic wiec poszłem i załatwiłem to. Tylko wlasnie zastanawiam sie co z tym podatkiem , moze ktoś byl w takiej sytuacji i sie wypowie, a jesli nie to znajde troche czasu i dla spokoju pojde to oplacic. Dzieki Ygor za odpowiedz sog jak sie da:)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Podatek od samochodu

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL