| Autor |
"Podstawowe info o kupnie auta - pomoc :)" |
|
|
Damixxx
|
|
Wysłana - 19 luty 2008 09:11 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam
mam pytanie
nie znam sie specjalnie na tym dlatego pisze tutaj
czy moze mi ktos napisac te wszystkie procedury jakie są przy kupnie auta?
tzn chce kupic auto od kogos,jest zarejestrowane,przeglad i OC do lipca
i moje pytania
czy do lipca ja moge jezdzic na tym OC czy musze tam cos gdzies pozmieniac ze jest na mnie?
jak wyglada sprawa z przerejestrowaniem z tej osoby na mnie? ile to mniej wiecej kosztuje?
i jak to dokladnie wyglada,daje pieniadze i juz moge jechac od tej osoby?dostaje dowód rejestracyjny,oc,jakas umowe i wsio?
licze na pomoc
dzieki
| |
|
 |
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
|
|
|
Damixxx
|
|
Z przerejestrowaniem idziesz do urzedu skarbowego tam wypelniasz papierki, placisz okreslona kwote chyba 2 % od kwoty jaka wart jest samochod. Oczywiscie wedlug ich cennika
to zalatwiam na miejscu czy czekam kilka dni?
Pozniej idziesz do wydzialu komunikacji z tym kwitem ze zaplaciles, umowa kupna - sprzedazy znowu wypelniasz papierki i czekasz na dowod rejestacyjny oraz tablice
tzn ze narazie bede jezdzil na starych tablicach,a potem dostane od nich nowe,tak? czy jak?
kupuje hyundaia accenta |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
Od razu dostajesz nowe balchy, stare zdajesz, na miejscu tobie drukuja tzw. miękki dowód który jest wazny przez miesiac a po dwóch tygodniach mozesz odebrac "twardy" dowód i kartę pojazdu.
|
|
Damixxx
|
|
|
|
|
PanMarcin
|
|
możesz w ciągu miesiąca od kupna wypowiedzieć umowę ubezpieczenia OC, jeśli tego nie zrobisz to umowa trwa dalej tylko przekalkulują ci składke
|
|
bryan.
|
|
co zrobic jezeli okres 30 dni minal?
i po tym okresie chce sie przerejestrowac/ |
 |
|
|
|
PanMarcin
|
|
możesz go przerejestrować po 30 dniach, z tym że wydaje mi sie ze mogą ci za to nałożyć kare pieniężną (ale nie na 100% bo nie moge znaleźć odpowiedniego przepisu)
|
|
bryan.
|
|
bylbym bardzo wdzieczny jezeli mialbys ta informacje
rowniez szukam i nigdzie nie moge zlalezc |
 |
|
|
|
PanMarcin
|
|
specjalnie dla ciebie zapytałem u źródła czyli znajomego, który jest kierownikiem wydziału komunikacji i oto co powiedział:
Urząd nie robi problemu przy rejestracji nawet jak jest grubo po miesiącu, policja teoretycznie może wnieść o ukaranie za wykroczenie ale to może sie zdazyc jedynie sporadycznie. Natomiast umowa sprzedazy samochodu powinna byc opłacona w skarbowce w terminie 14 dni.
|
|
adek666
|
|
nawiązując do tematu dzisiaj otrzymałem wyrok nakazowy za nie przerejestrowanie auta w ciągu miesiąca ;/
grzywna 300 złotych i 80 kosztów
co za kraj ;/ |
 |
|