FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 302 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
Pomyłka przy wlewaniu oleju silnikowego 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Pomyłka przy wlewaniu oleju silnikowego"   

UX
 Wysłana - 13 wrzesień 2010 17:44        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam,
Sprawa wygląda tak - wczoraj sprawdzałem poziom oleju w silniku i trochę powiało pustynią. Kupiłem na szybko 2 litry Lotosa 10W40, żeby tylko następnego dnia (dzisiaj) dojechać do mechanika i wymienić te resztki starego oleju + filtr.

Dzisiaj kupiłem filtr, śmigam do mechanika i wszystko super, wylali stary olej, zamontowali nowy filtr oleju i dolali chyba z 3,5 lub 4 litry Mobil1. Za usługę zapłaciłem 72 zł, bo kupują ten olej beczkami i mają jakieś zniżki, no mniejsza... W każdym razie zadowolony pojechałem do domu i po 3 godzinach sprawdzam poziom oleju i... było dużo za dużo...

Dodatkowo dali mi taki blankiecik, na którym wypisuje się następną wizytę i rodzaj wlanego oleju i tutaj szok. Sprawdzam w necie Mobil Delvac XHP 10W40 i to olej do silników wysokoprężnych, a ja mam benzynę (Mazda 323F, 2001, 2.0 benzyna). No to jadę do nich i mówię, że po pierwsze za dużo oleju, a po drugie nie ten co trzeba. Gość powiedział, że źle zaznaczył (tam kilka rodzajów oleju było na tym blankieciku) i to miał być Mobil Delvac MX extra, z zastosowaniem do każdego silnika.

Teraz pytanie:

Jeżeli gość kręci to jaki może być skutek wlania niewłaściwego oleju silnikowego? Powinienem na wszelki wypadek zmienić ponownie olej? To możliwe, żeby za wymianą z olejem, zapłacić 72 zł?

O ilość się nie martwię, bo za godzinę jadę na kanał do znajomego i mi spuści nadmiar...

EDIT:
Wcześniej kierowałem się kosztami, ale teraz boję się, żeby nie wlali mi tam jakiegoś taniego gówna ;/ Z drugiej strony wujas zawsze tam zmienia olej i jest zadowolony, nie ma problemów.

Zmieniony przez - UX w dniu 2010-09-13 17:47:09

UX
 Wysłana - 13 wrzesień 2010 20:02      [zgłoszenie naruszenia]

Ok, byłem u znajomego i... spuścił trochę oleju, który był czarny jak smoła... Wylałem ponownie cały olej, przeczyściłem powietrzem, żeby ściekły resztki i nalałem z bańki Castrola Magnateca... Ehh...

smuk
 Wysłana - 13 wrzesień 2010 22:22      [zgłoszenie naruszenia]

Jaki olej był wcześniej ?
Jak mineral, to możliwe ze syntetyk troche ci przeczyscil silnik z nagaru i dlatego olej czarny, ale mimo wszystko nie powinien byc az tak czarny.

UX
 Wysłana - 13 wrzesień 2010 22:46      [zgłoszenie naruszenia]

Przed kupnem nie mam pojęcia jaki był olej... Wczoraj wlałem Lotosa 2 litry jak zobaczyłem, że oleju już praktycznie nie ma. Dzisiaj Lotos wyszedł czarny i wlano tego Mobila (przy założeniu, że to faktycznie olej dla benzyniaka był), który poszedł wieczorem też czarny i teraz Castrol Magnatec... Wcześniej wszystkie oleje jakie lałem to 10W40 były...

Ygor
 Wysłana - 15 wrzesień 2010 13:24       [zgłoszenie naruszenia]

kolorem bym sie nie przejmowal , w moim aucie tez olej po kilku km robi sie moze nie czarny ale duzo ciemniejszy - primo nigdy nie zlejesz calego oleju , sekundo silnik jest caly w sadzy a olej ja wciaga

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Pomyłka przy wlewaniu oleju silnikowego

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL