| Autor |
"Problem z Honda Civic" |
|
|
realfan
|
|
Wysłana - 17 maj 2008 20:26 | zgłoś naruszenie regulaminu
Mam dość poważny problem z moja honda civic IV. Otóż auto po zapaleniu pochodzi chwilę normalnie, po pewnym czasie silnik zaczyna przerywać, a w trakcie jazdy objawia to się tym, że przy dodawaniu gazu dzieje się wręcz przeciwnie od spodziewanego efektu- auto tak jakby się przydusza, obroty spadają i ma się mu na zgaśnięcie(silnik się uspokaja po wcisnięciu pedału sprzęgła). Nie rozumię, dlaczego tak się dzieje, bo przez te kilka minut auto prowadzi się i przyśpiesza raczej normalnie. Problem pojawił się po wypadku ( dostała w tylnie koło, troszke się posypała blacha i z tego co wiem, tylko wachacz się skrzywił) więc trudno znaleść jakąś zależność. Po wypadku samochód postał 3 miesiące, ponieważ było kilka różnych opcji (np kupno nowego), ale doszedłem do wniosku, że to jest idealne auto dla studenta- postoi cały tydzień pod akademikiem i się nie muszę bać, że ktoś je zwinie. No i swoje na trasie potrafi. Oddałem do blacharki a już po fakcie się okazało, że się chyba obraziła na mnie i leci w kulki:/
Zmieniony przez - realfan w dniu 2008-05-17 20:26:54
| |
|
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
Moze być cos z zapłonem sprawdź świece i kable na sam początek. Kolejna przyczyną moze być spalona sonda lambda, moze tez podczas uderzenia oberwało sie pompie paliwa i cos szwankuje chociaz jezeli przy wysprzegleniu wraca na obroty to mała prawdopodobnośc wady pompy. Może być też przytkasny filtr paliwa . Mozliwosci zawsze jest niestety kilka.
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
|
|
|
realfan
|
|
świece i kable były w niedalekiej przeszłosci wymienione na nowe, więc to odpada:/ |
 |
|
|
|
persil89
|
|
Proszek
|
|
|
|
|
emate
|
|
persil może mieć rację, a jak z kompresją na zaworach w tej hance?
|
|
|
realfan
|
|
wymiana filtru paliwa nic nie dała:/ co do termostatu, auto się nie przegrzewa. stoimy w miejscu |
 |
|
|
|
emate
|
|
jezeli z kolei sie nie dogrzewa do 90 stopni to tez przeca niedobrze
|
|
|
realfan
|
|
Niestety ja się poddaję. Warsztat czeka. Bo raczej tej kompresjii w "domu" sprawdzić się nie da, a silnik prawie cały przeszukany:/ |
 |
|
|
|
emilah
|
|
Witam, chciałam podpytać, czy udało się problem rozwiązać? Ja mam podpobny w Hyundai Accent. W pewnym momencie pomimo, że wciskam pedał gazu samochód spowalnia i czuję, że traci moc. Po chwili wszystko wraca do normy. Raz mi zgasł na autostradzie i zapaliła się lapka CHECK. Ale w serwisie nie mogą ustalić przyczyny. Wydaje mi się też, że problem występuje zazwyczaj po zatankowaniu do pełna. Pozdrawiam |
 |
|
|
|
realfan
|
|
Witam. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Problem leżał w tym, że uszkodziła się taka "pompka paliwa", przez co paliwo nie dopływało do silnika. A powiedz mi jeszcze, czy masz gaz w tym accordzie.
Zmieniony przez - realfan w dniu 2008-09-22 01:12:57 |
 |
|