FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 161 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Problemy z samochodem
Problem z Puntem I 1999r. 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Problem z Puntem I 1999r."   

eXorcist
 Wysłana - 13 wrzesień 2010 13:33        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witajcie, Posiadam Fiata Punto 1999r. benzyna (tylko) 180 tys.
Mam taki problem, mianowicie ostatnio wracając z roboty, zaraz przy domu włączyła mi się czerwona lampka, gdy otworzyłem przednią klapę zauważyłem, że z chłodnicy a dokładnie z korka wydostaje się płyn i jak troszkę go odkręciłem tryskało jak fontanna czy to przegrzanie samochodu? jeżdżę zawsze góra 80-90 km\h. zauważyłem jeszcze, że gdy włączam silnik po chwilce, widzę jak płyn w chłodnicy się podnosi może to coś z uszczelką pod głowicą?

Z Góry Dzięki za odpowiedzi :)

eX

rejent2
 Wysłana - 13 wrzesień 2010 20:32      [zgłoszenie naruszenia]

a jak temperatura? wentylatory się załączają? ubywa lub przybywa oleju? ubywa płyn w chłodnicy?

Jak odpalisz na zimnym silniku to odkręć korek od chłodnicy i zobacz czy widać powietrze a jak się nagrzeje i wywali wode to raczej uszczelka pod głowicą.

smuk
 Wysłana - 13 wrzesień 2010 22:16      [zgłoszenie naruszenia]

Mi ostatnio w tym autku płyn uciekł bo nie dokreciłem korka od zbiorniczka, ale temp. byla w normie, wentylator chodził a poprostu korek był nie dokrecony i cisnienie wyrzuciło płyn, sprawdz wentyl w korku czy dobrze chodzi ale to raczej nie bedzie to i skłaniam sie ku temu co napisał moj poprzednik

eXorcist
 Wysłana - 13 wrzesień 2010 23:18      [zgłoszenie naruszenia]

Wentylator od chłodnicy nie chodził, z olejem w porządku, a jeśli chodzi o płyn to nie było go ponieważ, gdy odkręciłem korek chyba wszystko wyleciało ( był jeszcze gorący jak to zrobiłem - wiem nie było to mądre ).

eX

rejent2
 Wysłana - 14 wrzesień 2010 08:28      [zgłoszenie naruszenia]

A wentylator normalnie się załącza?

eXorcist
 Wysłana - 14 wrzesień 2010 09:10      [zgłoszenie naruszenia]

Zawsze jak się samochód zagrzał, nawet jak wyłączyłem samochód - wentylator chodził aż ostygnie chłodnica teraz tak nie było...

eX

rejent2
 Wysłana - 14 wrzesień 2010 09:25      [zgłoszenie naruszenia]

może termo włącznik się spieprzył i nie załącza miałem tak u siebie że nie załączał 2 biegu czego skutkiem była wymiana uszczelki pod głowicą. A jak nie załącza wiatraka to temperatura nie opada i robi się ciśnienie przez co wywala wodę, Jak odpalisz auto to odkręć korek i poczekaj jak się nagrzeje i zobacz co się dzieje.

eXorcist
 Wysłana - 17 wrzesień 2010 17:47       [zgłoszenie naruszenia]

wymieniłem czujnik - nic to nie dało, wiatrak chodzi przy chłodnicy ogólnie chłodnica w porządku, to jest jednak uszczelka pod głowicą
:\

eX

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Problem z Puntem I 1999r.

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL