Witam!
Dziś wracając do domu z pracy zgubiłem ciężarek który zamontowano przy feldze gdy zmieniałem opony na nowe - bodajże przy wyważaniu.Nie znam się na tym za bardzo więc prosiłbym o wyjaśnienie czy zgubienie ciężarka to jakaś poważna sprawa wymagająca natychmiastowego udania się do mechanika w celu założenia nowego?W ogóle czy ten ciężarek ma jakąś fachową nazwę?I czemu ten cięzarek ma służyć?
Pozdrawiam!
trzeba wyważyć na nowo bo mogą (a jesli koło było poprawnie wyważone to pojawią sie napewno) drgania.
/// BMW - Freude am Fahren ///
Ja ostatni mam pecha i często odwiedzam wulkanizatora i muszę stwierdzić, że po jakiś 3,4 miesiącach od wyważania koło jest znowu niewyważone:/ Ja bym na twoim miejscu ten jeden ciężarek olał i wyważył kolo przy okazji
Różnie to bywa, zalezy jaki ciężkarek, jak mniejszy niż 10gram to nic nie będziesz czół.
Stanisław, to są wlasnie polskie drogi. wyważać trzeba po max 10 tysiącach znowu. Poza tym opona czasem potrafi sie np. przy hamowaniu przemiscić na feldze - i już zmiania się wagowo.
Opona się zużywa - rownomiernie lub mniej, co także zmienia stopień niewyważenia.
Do tego wszystkie dziury etc.