| Autor |
"Przerejestrowanie samochodu z czarnych na białe" |
|
|
TwisterNH
|
|
Wysłana - 20 sierpień 2008 15:56 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam jestem tutaj nowy i mam pytanie.
Chcę zakupić auto i teraz tak auto jest na czarnych tablicach i muszę przerejestrować na siebie ale muszę wtedy otrzymać białe tablice.
Jakoś tak to chyba idzie. ale mniejsza z tym
Jakie to będą kwoty?? orientuje się ktoś ?? Bo będzie to moje pierwsze auto i nigdy takich spraw nie załatwiałem. Jeśli był taki temat to przepraszam ;]
| |
|
 |
|
|
|
Ygor
|
|
ja placilem za tablice razem z dowodem bodajze 220 plnow |
 |
|
|
|
TwisterNH
|
|
a sprawy w urzędzie to jest to że 2% zostawia się tam u nich ??
I właśnie jak mam te czarne tablice to oni mi wydadzą jakiś nie wiem papier czy coś że mogę jeździć ?? bo takich tablic chyba nie wydadzą od razu ?? |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
jak pojdziesz przerejestrowac pojazd to dostaniesz nowe biale tablice i pozwolenie czasowe , po miesiacu odbierzesz "twardy dowod" tutaj masz opis czynnosci - co prawda dla warszawy mokotow ale w calej polsce pwoinno byc chyba podobnie :
[um.warszawa.pl/v_syrenka/wom/index_karta.php?adres=207&kat=29]
tam pisza nawet ze bedzie taniej
u mnie tablice dostaje sie od reki i nawet mozesz wybrac z kilku numerow - ale u mnie jest bardzo duzo firm na mokotowie i bardzo duzo rejestrowanych pojazdow - podobno w mniejszych miescinach trzeba czekac ale tego juz nie potwierdze
najlepiej zadzwon do wydzialu komunikacji to ci wszystko potwierdza jak jest u ciebie w miescie
Zmieniony przez - Ygor w dniu 2008-08-20 16:11:08 |
 |
|
|
|
renegat44
|
|
S8-R1
|
|
|
|
|
FARINELLI
|
|
przy okazji jak zapłacić mniejszy 2% podatek: zasady maja takie ze jak wpiszesz za niska cene zakupu(róznica większa niż 33%) na umowie liczą ci podatek ze swoich katalogów, które zawyżają wartośc auta o 3-5 tyś zł przez co płacisz im więcej.
dzwonisz do skarbowego walisz ścieme ze kupiłeś auto za 10tyś zl chcesz przyjechac zapłacić podatek ale nie wiesz ile gotowki masz wziaść.(powiedzmy ze jest to vectra b 2000r 2,0dtl) a oni ci mówią oj nie za niska cena zakupu! wobec czego bedziemy musieli policzyć podatek od zartośći z naszych katalogow i mowią ci ze podatek będzie liczony od sumy np 25tyś zł. koncxzysz rozmowe.
mnożysz 25X30%=25x0,3=ok 8300zł(mnoze razy 30% a nie 0,33-33% zeby mieć minimalny zapas błędu)
odejmujesz 25000-8300=16700zł
w umowie wpisujesz cene zakupu 16700zł i od takiej kwoty licza ci 2% podatek czyli 16700x0,02= 334zł a wedlug skarbowego zaplaciłbyś 25000x0,02= 500zł czyli 116zł masz w kieszeni. Dla mnie to sporo.
|
|
FARINELLI
|
|
sorki nie 116 tylko 166zł