| Autor |
"Punto - nieregularne problemy z zaplonem" |
|
|
smuk
|
|
Wysłana - 23 marzec 2010 15:33 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam. Posiadam punto I, 1.1.
Po zimie zaczęły się nieregularne problemy z zapłonem.
Tzn. zimny pali bez problemu, gdy się zagrzeje, i postoi z godzinkę, to kręci, ale nie chce zagadać.
Jak już zagada, to później pali bez problemu.
Wymieniłem świece i przewody WN, ale to nie pomogło, myślałem jeszcze że może pompa paliwa ale ją słychać, a pozatym gdyby to było to, to wogóle by nie odpalał.
Czytałem jeszcze, że to może być czujnik położenia wału ?? Co o tym myślicie ?? Czy to faktycznie może być to, i jeśli tak to gdzie szukać tego czujnika ??
| |
|
 |
|
|
|
smuk
|
|
Jestem coraz bardziej umocniony w przekonaniu, ze to wlasnie ten czujnik jest powodem mojego problemu.
Wie ktos gdzie tego czujnika szukac ?? |
 |
|
|
|
rejent2
|
|
powinien być pod rozrusznikiem |
 |
|
|
|
smuk
|
|
A można ten czujnik jakoś przemierzyć, czy jest sprawny?
Nie mam możliwości podmiany na próbę.
Zmieniony przez - smuk w dniu 2010-03-27 19:49:00 |
 |
|
|
|
rejent2
|
|
jedynie oscyloskopem mozesz sprawdzić czujnik bo np omomierzem też sprawdzisz ale w twoim przypadku to nic nie da bo problem masz na ciepłym silniku, pozostaje jedynie wymiana z ryzykiem że to nie jest problemem. |
 |
|
|
|
smuk
|
|
A masz może jakies sugestie, co mogloby byc jeszcze przyczyna ??
|
 |
|
|
|
rejent2
|
|
a sprawdzałeś w momencie jak niechce ci odpalic czy jest iskra? |
 |
|
|
|
smuk
|
|
Nie sprawdzałem, ale podejrzewam, że skoro nie pali to iskry nie ma.. |
 |
|
|
|
rejent2
|
|
no jak nie ma iskry to znaczy ze szwankuje ten czujnik, mozesz to sprawdzić albo odrazu kupić i wymienić bo wiele wskazuje właśnie na czujnik położenia wału wiadomo że może to być błędna diagnoza ale tak czy siak wymienił bym i będziesz miał pewność |
 |
|
|
|
smuk
|
|
Sprawdzałem opór tego czujnika omomierzem, i wyszło mi, że na lekko zagrzanym silniku czujnik ten ma prawie 900om, czy to o czymś świadczy ??
Druga sprawa, czujnik temperatury ten czerony, który daje sygnał na wskaźnik temperatury w samochodzie, na nagrzanym silniku ma 1kilooom. Czy to nie za mało ? Gdzieś czytałem, że powinno być kilka kilo.
Dzisiaj znowu miałem problem z zapaleniem, prawie przez pół godziny nie umiałem zapalić samochodu, który stał godzinę, po nagrzaniu.
Zmieniony przez - smuk w dniu 2010-03-30 14:29:48 |
 |
|
|
|
smuk
|
|
Im cieplej za oknem, tym coraz częsciej mam problem z uruchomieniem samochodu..
Czyli wszystko wskazuje na to, ze to wina tego czujnika, tak ? |
 |
|