| Autor |
"Pytania o Prawo jazdy Kat. A i A1" |
|
|
Kiki_17
|
|
Wysłana - 5 czerwiec 2007 20:09 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam, chciłbym sie dowiedziec kilka pytań odnosnie parwk na motor. Jak myślicie czy opłaca mi sie robić teraz prawko na B1, kończe w połowie wrzesnia 18 lat i wtedy mógłbym już na B robic, ale mam motor 125 i nie moge nim po drogach jezdzić zbytnio bo prawka nie mam, czy opłaca mi sie zrobić teraz B1 i pózniej na B tak gdzies za rok ?? chciałbym na wakacjach pojezdzić troche motorem. Jak to jest, słyszałem że pózniej na B jak sie robi to już sie testów nie zdaje i jest coś taniej ??
| |
|
 |
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
|
|
|
Kiki_17
|
|
hehe sorki za bład :D: kapłem się jak już wysłem posta :d nie B1 i B bo to przeceiż na samochód jest :D A1 i A :) |
 |
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
Poprawilem temat. O ile sie nie myle A1 jest na motor do 125cm3. Wiec jezeli nie masz zamiaru wymieniac motoru na mocniejszy to rob A1.
Ja bym robil.
|
|
|
Kiki_17
|
|
dzięki :) mam zamiar oczywiscie zmienić motor ale dopiero za rok, to chyba sie jednak skusze na to prawko A1, tylko musze sie zapytać ile mi zajmie czasu zrobienie go ( w miesiac bym sie chciał wyrobić ) i ile to mniej wiecej kosztuje... |
 |
|
|
|
orzeszq
|
|
w miesiąc sie nei wyrobisz
|
|
VidaL
|
|
ZASŁUŻONY
|
|
To jest tak. Jestem na bieżąco, bo po prawie 10 latach latania na moto bez uprawnień w końcu zdecydowałem się je zrobić
Kurs kosztował mnie 600 zł, ale zapisałem się w ostatnim momencie przed podwyżką. Teraz trzeba liczyć jakieś 800 zł. Lekarz 50 zł. Kursu nie przyśpieszysz w żaden sposób. Musisz go odbębnić jeśli nie masz prawka. Trwa to ok miesiąc. Ja robiłem 5 tyg (spotkania 2 razy w tyg po 3 godziny). Wyjeździłem 11 godzin jazd i dostałem papiery o zakończeniu kursu. Poszedłem na egzamin. Na teorię czekałem tydzień (to był fart, normalnie czeka się do miesiąca) po zdanej teorii wyznaczyli mi termin egzaminu praktycznego na za 2 miechy od zdanej teorii.
Tak więc nie masz szans załatwić tego w miesiąc. Nie ma takiej opcji. Nawet jakbyś poszedł do szkoły gdzie wykłady są codziennie i jeździłbyś codziennie to nie wyrobisz się. Poza tym i tak sobie poczekasz na termin egzaminu. A jak długo, to zależy od miasta w którym mieszkasz.
Ja osobiście wstrzymałbym się z robieniem A1. Nie wiem dokładnie jak jest jeśli potem chcesz zrobić A. Ale jak dla mnie jest to zbędne bawienie się, zwłaszcza, że do 18-stki dużo Ci nie zostało. Poza tym prawko możesz zacząć robić mając 17 lat i 9 miesięcy. Czyli gdzieś w połowie czerwca możesz się zapisać na normalne A bez cudowania i nawet gdybyś mieszkał tak jak ja w Katowicach, to jest szansa, że wyrobisz się z prawkiem do końca października. Bo chyba nie muszę mówić, że jakoś od Listopada jest przerwa do wiosny w przeprowadzaniu egzaminów na prawko A. Chyba, że jesteś bardzo uparty i masz ochotę zasuwać w ewentualnym śniegu. |
 |
|
|
|
greku_806
|
|
|
|
daj sobie spokuj z A1, duzo Ci nie zostalo do 18, wiec poczekaj spokojnie i rob kat. A
|
|
|
Kiki_17
|
|
Vidal i Greku dzieki wam że pomoc. Dzieki wam mysle że podejme słuszna decyzje i nie bede robiłe teraz tego prawka :) trudno najwyzej wyskocze kilka razy na czarno w miasto :D ( jak coś bede uciekał :D ) ja mieszkam w Krosnie u nas chyba sie tak długo nie czeke na egzaminy na motor, Dziś kumpel miał się wszystkiego popytać u konstruktora i mi jutro powie jak to jest potem jak bym chi8ał zrobijakie ceny itp. Napisze tutaj co sie dowiedziałem :) |
 |
|
|
|
orzeszq
|
|
jeśli nie jesteś z KAtowic, to Cię pociesze że na egzamin troszke mniej się czeka
|
|
VidaL
|
|
ZASŁUŻONY
|
|
|