| Autor |
"Pytanko" |
|
|
Koza_rc
|
|
Wysłana - 6 sierpień 2008 00:03 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam, kiedyś wyczytałem, że w nowszych samochodach w celu zaoszczędzenia paliwa warto wyłączyć silnik już na 6 czy 7 sekund, np na światłach. to prawda? jak sprawa wygląda dla starszych maszyn?
Pytanie nr 2: czy "zdrowo" dla samochodu jest podjeżdżać np. do skrzyżowania na luzie?
| |
|
 |
|
|
|
emate
|
|
Odp. na pytanie numer 1. to jakaś totalna bzdura
Odp. na pytanie numer 2. podjazd na luzie pod światła jest w zupełności bezpieczny, ale jeżeli liczysz na oszczędność paliwa to muszę cię zmartwić, auto nie pali wtedy mniej ponieważ musi podtrzymać prace silnika.
|
|
|
smuk
|
|
1.
Jw - bzdura.
Co z tego, że zaoszczedzisz na paliwie podjezdzajac do swiatel z wylaczonym silnikiem, jak spalisz go kilka razy wiecej przy ponownych rozruchu ??
2.Tez jak wyzej, auto przy pracy na luzie tez spala paliwo zeby utrzymac silnik przy pracy. |
 |
|
|
|
ArvaL
|
|
|
|
|
Koza_rc
|
|
ok dzięki za powyższe odpowiedzi. A co do 1 pytania właśnie chodzi mi o to na jaki czas przewidywanego postoju opłaca się samochód zgasić. W niektórych miastach na skrzyżowaniach są zegary odliczające do zmiany świateł, więc chyba nie może to być jakiś długi czas, prawda? |
 |
|
|
|
ArvaL
|
|
moze jak duzo jezdzisz po miescie to sie oplaca gasic na kilkadziesiat sekund ale w innym wypadku bez sensu |
 |
|
|
|
matand
|
|
ale zalezy jakie dojezdzanie na luzie? bo ja dojezdzam do konca na biegu jakim jechalem delikatnie hamujac, a ostatnie jakies kilka metrow ( z 5, 6) to sobie na luzie pykam powolusku i wszystko jest idealnie plynne. no bo po co robic wczesniej redukcje jak mozna, bylo juz troche wczesniej pomyslec o hamowaniu, a z kolei efekt po redukcji masz taki ze i tak wrzucisz na luz jak sie zatrzymasz na swiatlach.
A czy nie uwazacie ze ostrozne, umiejetne wykorzystywanie wzniesien i zjezdzanie z nich na luzie pomaga zaoszczedzic na paliwie???
ja mam do domu taki odcinek z kraka, ze uzbiera sie 5 kilometrow co 75% z nich mozna pykac na luzie majac na licznikui ~65 km. wiem ze silnik i tak pracuje, ale przeciez wtedy robi to tylko na podtrzymanie..