FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 1981 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Prawo i motoryzacja
Pytanko odnoscie kupna auta w niemczech 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Pytanko odnoscie kupna auta w niemczech"   

Pawel87a
 Wysłana - 25 maj 2007 14:54        | zgłoś naruszenie regulaminu

Czesc . Mam takie pytanie , 2 lata temu kupowalem w niemczech auto i spisywalem normalnie umowe na siebie przejechalem przez granice i nie bylo zadnego problemu . A teraz chcialbym sporwadzic auto dla kogos i co mam w umowie wpisac ?? Zostawic puste pole i dopiero jak ktos kupi dopisac jego tutaj juz w polsce . Czy jak bede wracal i policja niemiecka czy tam polska zobaczy ze nie ma na umowie nikogo to co wtedy ??Orientuje sie ktos w tym ??

PanMarcin
 Wysłana - 28 maj 2007 18:27      [zgłoszenie naruszenia]

A nie możesz sprowadzić go na siebie a przed rejestracją w kraju zbyć?

moderator Prawa i Motoryzacji

Pawel87a
 Wysłana - 4 czerwiec 2007 17:14      [zgłoszenie naruszenia]

czyli umowe w niemczech pisze normalnie na siebie a jesli potem kupujacy przyjdzie to przepisuje tylko na niego tak ?? Ile kosztuja tablice zjazdowe w niemczech'??

Ygor
 Wysłana - 4 czerwiec 2007 19:18      [zgłoszenie naruszenia]

Możesz jeszcze zrobić tak - podpisać umowę na siebie, a potem w kraju niech sobie chłopak przepisze co trzeba , wpisze swoje dane i masz umowę. Wiem ze to złe ale każdy tak robi. Zresztą jak państwo dyma nas i kaze tyle płacić to czemu nie ? Ja np jak byłem w urzedzie celnym dałem im przez pomyłkę kopię umowy jeszcze bez mojego podpisu (swoje dane w umowie wypisywałem tego dnia rano i ksero było szybsze od ręki), pani celniczka spytała tylko co to, ja powiedziałem ze nie wiem i skserowała sobie oryginał już z podpisem. tak naprawdę to taka umowa wiele nie znaczy... poza tym jeszcze zależy jak wyprwadzasz auto od niemców - albo wymeldowujesz u niemców i kupujesz tablice wywozowe (30 euro o ile sie nie myle) i ubezpieczenie graniczne, albo wyjezdzasz jeszcze zarejestrowanym autem, wracasz do niemca i on wyrejestrowuje, dajesz tablice które sa delegalizowane i dostajesz wymeldowanie, z punktu widzenia zwykłego człowieka nie ma to jednak wielkiego sensu, w przeciwieństwie do handlarzy którzy co tydzień sa u niemiaszków

Pawel87a
 Wysłana - 5 czerwiec 2007 22:27      [zgłoszenie naruszenia]

ygor wielki sogacz dla ciebie dzieki . zrobie tak jak mowisz spisze na siebie umowe i kupie tablice a potem przepisze umowe na kupujacego . A mam tam podpisac sie za tego niemca?? A co to jest to ubezpieczenie graniczne wczesniej tego nie bylo ??

PanMarcin
 Wysłana - 5 czerwiec 2007 22:38      [zgłoszenie naruszenia]

A mam tam podpisac sie za tego niemca??
wszystko jedno kto sie podpisze,przecież nikt nie bedzie dochodził czyj to podpis

Zmieniony przez - PanMarcin w dniu 2007-06-05 22:56:04

moderator Prawa i Motoryzacji

Ygor
 Wysłana - 6 czerwiec 2007 07:26      [zgłoszenie naruszenia]

Ubezpieczenie graniczne (chyba jakoś inaczej też się nazywa) to jest takie cuś ze jak już u niemiaszków wymeldujesz auto, i kupisz tablice wywozowe to ubezpieczenie niemca traci ważność, wówczas kupujesz takie ubezpieczenie i przez 30 dni możesz na nim jeździć u niemców i u nas. Tak na marginesie, wczoraj bylem w wydzialem komunikacji (udalo sie zarejestrwac ) i bałem się troszkę czy nie zapyta mnie babka o to ubezpieczenie (celniczka mówiła że tak moze być) ale wszystko było ok nie licząc tego że vin na umowie kupna był troche nie wyraźny ale koleś po prostu polecił poprawić. I jeszcze jedno, jak byłem w celnym po akcyze to mnie sie pytała celnizka czy mam to ubezpieczenie i tablice wywozowe - ja na to ze nie bo auto zostalo wyrejestrowane po przyjezdzie do kraju, to ona na to ze fajnie by bylo gdybym mial na to jakies potwierdzenie - na szczescie nie ma takiej opcji bo teraz przejezdzajac granice nie ma zadnej odprawy ;> takze kolega chyba tez bedzie musial tak powiedziec bo jak pokaze ubezpieczenie na ciebie to chyba moga sie czepiac ... jakbys mial jeszcze jakies pytania to wal - przeszedlem ostatnio cala droge

REMUS
 Wysłana - 7 czerwiec 2007 19:07      [zgłoszenie naruszenia]

Ogolnie sprawa prosta:

-kupujesz fure ze sprzedajacym spisujesz umowe na ktorej wpisujesz sie np. Detektyw Rutkowski(umowa jest nieistotna,w niemczech liczy sie czy masz maly i duzy brief i kluczyki wtedy jestes wlascicielem)

-kupujesz tablice exportowe w zaleznosci od landu komplet(tablice ,ubezpieczenie,brief nowy i jakies tam oplaty) na 30 dni(mozna tez na 14 ale niewiele taniej) kosztuje 140-200 euro

-na granicy nikt nie pyta o nic(w wyjatkowych przypadkach o brief) albo czy nie wracasz z Holandi jak masz mordke za bardzo usmiechnieta z powodu udanych zakupow..

-sprzedajac auto w kraju spisujesz umowe na kaufetraku(umowa polsko-niemiecka) gdzie sprzedajacy to ostatnia osoba w briefie a kupujacy twoj kolega

Podpis na umowie to Twoja sprawa a posrednictwo w przywozie autka to sprawa Twoja i Urzedu Skarbowego... poniewaz od niedawna w niemczech jak rejestrujesz fure na export dostajesz nowy brief na swoje nazwisko(stary tez tylko obciety nieco)

Jezeli to naprawde auto dla znajomego i na 100% kupi a Ty jestes czesciej w niemczech to mozna zrobic inaczej ..czytaj taniej ale to juz nie na forum

zdr

ahh a zreszta po co sie meczyc ja Ci auto przywioze tylko powiedz jakie i jaki chcesz przebieg

Zmieniony przez - REMUS w dniu 2007-06-07 19:10:53

Pawel87a
 Wysłana - 7 czerwiec 2007 20:54      [zgłoszenie naruszenia]

dzieki za info wielki sogacz

... poniewaz od niedawna w niemczech jak rejestrujesz fure na export dostajesz nowy brief na swoje nazwisko(stary tez tylko obciety nieco)

--------czyli dostane breifa na siebie , to ten gosc co mu sprzedam nie bedzie mial potem zadnych problemow ?? I ostanie pytanie czy ja musze oplacac jakas akcyze czy podatek chyba nie prawda??

Ygor
 Wysłana - 8 czerwiec 2007 08:24      [zgłoszenie naruszenia]

poniewaz od niedawna w niemczech jak rejestrujesz fure na export dostajesz nowy brief na swoje nazwisko(stary tez tylko obciety nieco)
Z tego co wiem to zależy od Landu - w niektórych dają właśnie tak iwymeldowanie oddzielnie , a w niektórych (tak jak u mnie) masz tylko pieczątkę w briefie informująca o wymeldowaniu

REMUS
 Wysłana - 8 czerwiec 2007 09:47      [zgłoszenie naruszenia]

Pawel
- ten co mu sprzedasz nie bedzie mial problemow
- komplet oplat akcyza itp robi kupujacy=rejestrujacy auto w kraju
- z briefem niewiadomo jak to bedzie wygladac jet to dosc nowa sytuacja od mniej wiecej lutego/marca to sie zmienilo i teoretycznie sprzedajac auto przed uplywem 6 miesiecy musialbys zaplacic podatek w skarbowym
Ygor
-moze zalezy od landu ale od 4 miesiecy nie spotkalem sie z inna forma exportu w DE

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Pytanko odnoscie kupna auta w niemczech

Strony: 1 2

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL