Instalacja I generacji
Instalacja I generacji jest najprostszą i początkową instalacja gazową. Zakładana jest do samochodów mających gaźnik... czyli dosyć starych samochodów Mając taka instalacje w samochodzie samemu trzeba przełączać na gaz
Koszt takiej instalacji nie jest zbyt wysoki, waha się w granicach ok 1,000 zł
Instalacja II generacji
Instalacja II generacji jest już nieco bardziej zaawansowana i jest zakładana do silników o zasilaniu jednopunktowym. Taka instalacja jest przeznaczona do aut mających sondę Lambda która daje sygnał. Przełączenie zasilania następuje samoistne
Instalacja III generacji
Instalacja III generacji przeznaczona jest głównie do silników o zasilaniu wielopunktowym, ilość dostarczanego gazu sterowana jest przez komputer. Gdy instalacja zostanie prawidłowo założona i wyregulowana nie odczujemy większej różnicy w mocy silnika
Instalacja IV generacji
W tej instalacji wtryskiwacz gazu działa prawie tak samo jak wtryskiwacz paliwa, komputer oblicza moment otwierania wtryskiwacza i czas trwania wtrysku dla każdego cylindra osobno, w niektórych przypadkach silnik po założeniu takiej instalacji zyskał trochę KM
Instalacja IV generacji nazywana jest potocznie sekwencją
Koszt takiej instalacji to ok 3,000-4,000 zł
Instalacja V generacji
Instalacja V generacji jest bardzo podobna do IV, tyle tylko że gaz jest podawany w formie ciekłej, a nie jak w poprzedniej generacji gazowo-powietrznej
Jeżeli gdzieś popełniłem błąd to proszę o poprawienie mnie
Jestem przeciwnikiem zakładania gazu ale myślę że to co napisałem może komuś pomoże...
Zmieniony przez - phantoomm w dniu 2007-05-07 22:05:39
skoro przy instalacji IV i V generacji niema spadku mocy ani wzrostu spalania to czemu jestes przeciwnikiem gazu. Niewiem czy ty wolisz za te same kilometry przepłaccac prawie 2 razy ?? A pozatym dbasz o środowisko.
Zmieniony przez - zlyczlowie w dniu 2007-05-17 22:03:36
nie pokonuje tylu km aby zwrocily mi sie koszta zalozenia instalacji, zreszta jak ktos kupuje samochod z silnikiem 2,5 lub wiekszy, zaklada gaz ktory i tak zadko tankuje bo cala kase wydal na fure i instalacje to
Ja mam niby III, ale jakąś odmianę.
Typ holenderski, mam 2 silniczki regulujące na niskich obrotach i na wysokich. Aktualnie mam problemy z niskimi i silnik potrafi gasnąć, a na wysokich chodzi jak ta lala :D
Mam kurcze problem, bo ta instalacja holenderska choć najlepsza na świecie, to jak cos już się psuje, to trudno o fachowca i sterowniki do regulacji. Więc mam problem kurcze....