| Autor |
"Rozregulowany gaźnik" |
|
|
smuk
|
|
Wysłana - 3 październik 2009 16:37 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam. Z braku wiedzy rozregulowalem sobie gaźnik w skuterze [Yamaha Axis 50ccm, gaźnik Mikuni].
Po odpaleniu zimnego skutera skuter przyspiesza do około 20kmh po czym gwałtownie traci moc, dopiero po zagrzaniu moc powraca choć nie taka jaka powinna być[maks. 45km/h, wcześniej leciał 70, słychać, że się dławi]. Po wyłączeniu silnika na kilka minut sytuacja powtarza się. Mógłbym prosić o jakieś rady, jak wyregulować prawidłowo ten gaźnik ?? Dodam, że jeśli o gaźniki chodzi to nie mam zielonego pojęcia o tym. Dziekuę i pozdrawiam.
| |
|
 |
|
|
|
Neo3
|
|
nie dasz rady sam jesli nie znasz sie.
|
|
smuk
|
|
|
|
|
Neo3
|
|
ale to nei jest tak ze wszystkie gazniki reguluje sie tak samo, kazdy gaznik jest wyregulowan pod konkretny silnik i regulacja bez przejechania sie i sprawdzenia jak silnik chodzi w calym zakresie obrotow jest bez sensu.
|
|
smuk
|
|
A czym mniej więcej kręcic ?
Regulować wolne, wysokie obroty, czy mieszankę ??
Objawy jak w pierwszym poście.
Dodam, że niedawno wymieniłem filtr powietrzna na nowy, oraz filtr paliwa o większej przepustowości. |
 |
|
|
|
Neo3
|
|
sruba bigu jałowego krecisz tak aby uzyskac jak najwyzsze podcisnienie w podcisnienie w dolocie a pozniej regulujesz obroty tak aby byly odpowiednio niskie,
|
|
smuk
|
|
A mógłbyś jeszcze napisać, po czym rozpoznać, że podciśnienie jest dobre?
Obroty biegu jałowego muszą być na tyle wysokie, aby silnik nie gasnąl, ale na tyle niskie, zeby koło się nie kręciło samo, tak ?? |
 |
|
|
|
Neo3
|
|
podcisnienie rozpoznaje sie na mierniku podcisnienia zwanym wakuometrem
obroty maja byc na tyle niskie zeby nie gasl i silnik rowno chodził.
|
|
smuk
|
|
|
|
|
Nice Gay
|
|
jak chodzi ten odkurzacz? |