| Autor |
"Samochod Z USA" |
|
|
ingo
|
|
Wysłana - 2 marzec 2008 13:01 | zgłoś naruszenie regulaminu
Cześć. Mam pytanie odnosnie samochodu z USA .Chciałbym kupic tam samochod dosyc drogi.Moglby mi ktos napisać jakie musze spełnić warunki żeby go zarejestrować w Polsce. I jeszcze jedno pytanie Podobno gdy ktoś jest obywatelem USA nie płaci akcyzy wiecie moze cos na ten temat?
| |
|
 |
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
|
|
|
ingo
|
|
Dzieki za ten link ale tam nie ma wszystkich odpowiedzi:) |
 |
|
|
|
Hakelbery
|
|
Jesli chodzi o koszty, to wartosc samochodu plus koszty transportu, jest podstawa do oclenia. Cło to 10% od podstawy + 3,1 % akcyza od tej wartosći(jesli pojemnosc auta nie przekracza 2 litrow, jesli przekracza dwa litry to akcyza wynosci 13,6 %) + podatek vat 22%(jesli samochod climy w niemczech wtedy podatek vat wynosi 19%, jest to oplacalne jesli wartosc samego samochodu przekracza 10k $). Opłaty rejestracyjne to opłata recyklingowa 500zl + dowod i tablice 180zł.
|
|
ingo
|
|
bardzo mi to pomogło:) ale nie wiesz czy jeśli jestem obywatelem USA to czy musze placic to wszystko ?podobno jak przenosze samochod z tamtad do polski nie placi sie Cła wiesz cos na ten temat? |
 |
|
|
|
Hakelbery
|
|
Mozesz sporwadzic samochod na mienie przesiedlencze, samochod musi byc Twoja wlasnoscia conajmniej pol roku i wtedy nie placisz oplat celnych cla, akcyzy i vatu
|
|
ingo
|
|
Ok bardzo mi to pomogło:) Ale musze być obywatelem USA ? |
 |
|
|
|
Beny_S
|
|
Czyli opaty to ok. 45% (pojemnosc pow 2l)
I pytanie od jakiej kwoty?
Od tej ktora jest na papierze czy wedlog jakiegos taryfikatora? |
 |
|
|
|
Hakelbery
|
|
Od kwoty na fakturze, ale jesli uda sie nam kupic okazyjnie bmw e65 za 100 dolarow to raczej nam w to nie uwierza. Pateny z zanizaniem kwty na umowach przy sprowadzaniu samochodow z ue, nie przejda przy sprowadzaniu auta ze stanow.
|
|
ingo
|
|
A opłaca się sciągać samochód z USA skoro te opłaty to 45%?? |
 |
|
|
|
Hakelbery
|
|
Porownaj ceny aut w ue i usa, szczegolnie nowych i wartosc dolara.