FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 959 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Problemy z samochodem
Seat Cordoba kontrolka EPC samochód nie odpala 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Seat Cordoba kontrolka EPC samochód nie odpala"   

BeeV
 Wysłana - 2 listopad 2010 19:31        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam mam taki problem a mianowicie posiadam Seata Cordobe z 2001 roku i ostatnio byłem na myjce (identyczny problem miałem w zeszłym roku - myjka przed zimą) i po odstawieniu samochodu na dwie doby postanowiłem odpalić po tym czasie jednak po przekręceniu stacyjki do pierwszej pozycji świeci mi się kontrokla akumulatora i EPC a gdy próbuję odpalić samochód to nie zaskakuje, nie chce odpalić zupełnie jedynie co to przez ułamek sekundy tak jakby chciał zaskoczyć jednak nic się nie dzieje 0 rozruchu

Podobny przypadek miałem rok temu jednak podczas jazdy zaświeciła się EPC i po wyłączeniu samochodu nei szło go ponownie uruchomić. Po godzinie dolałem oleju i ruszył bez problemu.

Wie ktoś jaka może być przyczyna?

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 3 listopad 2010 11:19      [zgłoszenie naruszenia]

Powiedz jeszcze jaki to silnik bo profil widze nie wypełniony.

Ta kontrolka oznacza jakiś błąd z oprogramowaniem silnika i informuje, żeby jak najszybciej podpiąć auto po komputer diagnostyczny. Jesli to diesel to mogla sie zjarac pompa, przekaźnik przy świecach żarowych. To moze być coś powaznego jeśli nie odpala. zazwyczaj jesli zjara sie jakis czujnik badź cos mniej poważnego zapala sie kontrolka EPC auto przechodzi w tryb awaryjny, chodzi dalej jednak charakteryzyje sie znacznie mniejsza mocą. Aby w 100% zdiagnozowac usterke musisz podłączyc pod kompa.

Z racji, ze auto jest unieruchomione, musisz znaleźć goscia który jest w stanie podjechac z kompem.

Zmieniony przez - AliBabus w dniu 2010-11-03 11:22:05

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

BeeV
 Wysłana - 3 listopad 2010 19:09       [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki, to jest silnik 1.4 w benzynie ale chyba wiem co jest nie tak - problem z instalacją która często z powodu zbyt wysokiej temperatury niszczy izolację i gołe przewody są na wierzchu do których dostała się woda ewentualnie jeszcze nie jestem pewny AKU który chyba jest do wymiany jednak to mniej prawdopodobne

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Seat Cordoba kontrolka EPC samochód nie odpala

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL