Witam przymierzam się do sprowadzenia sobie samochodu do 10, może 12 tys zł.
I rozglądam się po różnych portalach Włoskich, Niemieckich, Holenderskich, Belgijskich, i Szwajcarskich i nie wiem jaki kraj wybrać, aby sprowadzić auto. W Niemczech starsze samochody z tego co widzę mają podobne ceny co w PL, Belgia i Holandia na portalach też ceny nie są zbyt konkurencyjne. Jednak może w Holandii na tej giełdzie w Utrechcie, lub Belgii w Rosselare na połnocy można by jakąś okazję znaleźć? Wie ktoś coś na ten temat?
Mam również możliwość wyjazdu do Włoch na tydzień do znajomej i posiedzieć u niej i poszukać, ale tam znów koszty tablic wyjazdowych duże, a i nie wiem napewno czy dobre auto można w dobrej cenie kupić???
Jak przeglądam oferty internetowe to najlepiej wyglądają samochody w Szwajcarii, cena oraz stan, ale ona nie jest w Unii, więc trzeba zapłacić Vat, można co prawda na Niemieckiej granicy 19 proc, i można zaniżyć cene, np. na lekko ponad tys euro, ale to i tak wyjdzie ok. tys zł Vatu, i pytanie czy można zaniżyć cenę samochodu z powiedzmy realnych 2,5 tys. na 500 euro? czy to nie przejdzie? bo wtedy bym bił na Szwajcarię, bo jak rozumiem wszystkie opłaty są takie same jak w UE, tylko plus ten Vat, ale jak by się dało wykombinować jak napisałem wyżej to już by się opłacało.
Więc doradźcie Panowie.
DODAM CEL:
KUPIĆ DOBRE AUTO TANIEJ NIŻ U NAS, ŻEBY POJEŹDZIĆ Z PÓŁ ROKU, I WYMIENIĆ, I NIE STRACIĆ NA NIM, A JAK DA SIĘ WYJŚĆ NA PLUS TO JESZCZE LEPIEJ
Jak nie dobry pomysł z tą Szwajcarią, to radźcie gdzie najlepiej uderzać po dobry samochód taniej niż w PL.
Interesują mnie również szczegóły.Wiecie o co chodzi: co można załatwić, w jaki sposób, żeby minimalizować koszta około-zakupowe. Również chętnie usłyszę wskazówki takie jak: czy ten samochód na wyjazdowych i na kołach przywieźć, czy szukać lawety na miejscu, mam świadomość, że pewnie zależy to od kraju.
Więc DORADŹCIE PANOWIE
Z góry dziękuję za pomoc}
|