Witam sprawa wyglada nastepujaco jeszcze miesiac temu spalanie wynosilo w cyklu mieszanym 6-8-7l na 100km teraz wynosi ok 8 do 10.5 l gazu na 100km co jest raząco odczuwalne;/
bylem na regulacji i nic.na kolektorze jest taki zawor ktory sobie strzela jak nazbiera sie za duzo gazow i wlasnie z boku tego zaaworu wydmuchalo mi silicon zakleilem taśmą i ją tez wydmuchało;/ Gwizda strasznie powietrze...czy mozliwe ze od tego mi zjada wiecej gazu? Co moze byc jeszcze powodem? Jezdze dużo wieć koszty mi podskoczyly znacznie :(
Hm ciekawe, jak dla mnie 6 czy 7 litrów gazu to trochę mało. Z moich obserwacji wynikło to, że im mniejszy silnik tym zużycie gazu w korelacji do beny jest wyższe im natomiast silnik większy tym zużycie gazu najbardziej podobny do zużycia beny. Z reguły niedopalony gaz wystrzela dając upust droga dolotu, czyli wywala przez filtr powietrza a nie wyloty czyli przez kolektor. Gdybyś miał dolot nieszczelny, większe zużycie gazu było by w pewien sposób uzasadnione, gdyż zasysał by więcej powietrza i aby mieszanka mogła być sensowna potrzebował by więcej gazu, zależy taż jakiej generacji masz instalkę???? I czy nie dławi sie teraz silnik???
Instalke mam Lovato zwykłą pewnie bo montowana w serwisie daweoo,zawsze zalewałem ga zi wyjezdzałem do końca wiec spalania rzeczywiscie wynosilo przez caly okres nie liczac zimy 6-6,5 trasa 7-8 miasto. Zmienilem świece i delikatnie spadlo spalanie tyle ze mi katalizatora na chwile obecna padł i nie wiem czy ma to jakis wpływ...
Sprawdź sonde lambda, pewnie masz II generację i dawka gazu jest ustalam przez kompa m.in. poprzez wykaz tej sondy badajacej spaliny. Jesli przy kolektorze zasysa powietrze, skład spalin sie zminia i sonda moze też na tej podstawie błęne informacje dawać. Wiec sprawdź czy sonda jest sprawna i zmień ta uszczelke przy kolektorze wylotowym i wydaje mi sie, że powinno być oki, bo komp sterujacy dawka gazu bedzie miał prawidlowe info z sondy.