| Autor |
"Spalanie golf 3" |
|
|
.kuchar.
|
|
Wysłana - 7 styczeń 2010 13:58 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam. Czo to normalne, ze mi golf pali 8-9L :/ jest do goły disel, jak nie było mrozów palił max6L w miescie a ostatnio wymieniłem filtr paliwa i jakos mi zaczal w**** palic :/ 2 dni temu zalałem 10L i zrobilem 110km :/ mozliwe, ze przez te mrozy i na ciaglym ssani tyle pali?
 |
|
|
|
Ygor
|
|
jak najbardziej. diesel dlugo sie nagrzewa , koledze focus 2 w warszawskich korkach w 40 min wskazowka temp lekko drgnela , a wtedy nie ma mowy o ekonomii |
 |
|
|
|
.kuchar.
|
|
ulzyło mi myslalem, ze cos sie z***alo czy co bo tyle pali :/
sog
|
|
Ygor
|
|
a , jeszcze jedno , spalanie mierzy sie na calym zbiorniku a nie na 100 km , taki wynik jest bardzo niewiarygodny |
 |
|
|
|
Thomy
|
|
mozliwe, ze przez te mrozy i na ciaglym ssaniu tyle pali?
skoro to jest diesel to jak może mieć ssanie?
Ja jak jeżdże dieslem to mu deptam żeby rozgrzać silnik bo ciężko się nagrzewa |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
Thomy a czemu ma nie miec ssania ? wiesz w ogole co to jest ? z takim podejsciem szybko zarzniesz silnik - nie dawaj takich porad , jezeli chcesz sobie niszczyc auto to twoja wola , inni nie musza |
 |
|
|
|
Thomy
|
|
Thomy a czemu ma nie miec ssania ? bo to diesel a ssanie jest w silnikach benzynowych i to zasilanych gaźnikiem. Zasada jest taka że przymykając dodatkową przepustnicę robi się większe podciśnienie i zwbogaca się mieszankę w benzynę. W dieslu nie ma takiej potrzeby bo jest inna zasada działania czyli ropa zostaje wtryśnięta do cylindra. Jedyne co było w starszych dieslach to cięgno które służy do przestawienia kąta wyprzedzenia wtrysku przy odpalaniu ale to nie jest wzbogacanie mieszanki |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
no to sie mylisz moj drogi , ssanie to zwiekszenie obrotow biegu jalowego (poprzez szersze otwarcie przepustnicy o ile sie nie myle) w celu szybszego nagrzania sie silnika , w silnikach z wtryskiem jest to poprostu automatycznie robione przez komputer , kiedy silnik sie nagrzeje obroty obnizaja sie do standardowego poziomu - np u mnie na ssaniu ok 1200-1500 RPM , normalnie ok 700-800
nie zauwazyles nigdy ze silnik zaraz po odpaleniu ma wyzsze wolne obroty niz po nagrzaniu ? |
 |
|
|
|
Thomy
|
|
nie zauwazyles nigdy ze silnik zaraz po odpaleniu ma wyzsze wolne obroty niz po nagrzaniu
zauważyłem ale oprócz zwiększania obrotów jest wzbogacona mieszanka bo w niskich temperaturach benzyna słabo odparowuje. Próbowałeś kiedyś na zimnym silniku wyłączyć ssanie i depnąć gazu? auto się dławi bo za mało paliwa dostaje dlatego trzeba wzbogacić mieszankę. To samo jest w samochodach z wtryskiem. |
 |
|
|
|
persil89
|
|
Proszek
|
|
|
|
|
.kuchar.
|
|
nie chce mi sie zakladac nowego tematu wiec zapytam tutaj...
moge miec za grosze silnik do golfa 3 1.9 td i czy bedzie on pasował do mojego auta w ktorym siedzi 1.9D ?