FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 653 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Problemy z samochodem
Sprzęt do dłubania ;) podstawowe narzędzia 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Sprzęt do dłubania ;) podstawowe narzędzia"   

komuna990
 Wysłana - 8 marzec 2011 22:29        | zgłoś naruszenie regulaminu

czołem.
Wraz z wiosną będę miał wspaniały garaż z głębokim kanałem.
Wypadałoby zacząć kompletować podstawowe narzędzia do dłubania w samochodach. Aktualnie posiadam śrubokręty płaskie i krzyżaki oraz jeden imbus, który dostałem wraz z meblami

Przede wszystkim jak kupować? Pojedynczo kompletować klucze czy kupować całymi zestawami? Jakich firm?
Nie potrzebuję kluczy profesjonalnych, będą one rzadko w użyciu, ale chciałbym żeby zostały ze mną na kilka lat. Również byłoby miło jeśli podołałyby np. odkręceniu śruby przy wahaczach.

Aktualnie myślałem nad zakupem zestawu kluczy nasadowych (wraz z przedłużkami i różnymi nasadkami) oraz w razie potrzeb dokupować klucze płasko-oczkowe.

Jak rozsądnie skompletować najczęściej używane narzędzia znajdując kompromis między cena-jakość? I od czego tak właściwie zacząć, jakie narzędzia są jeszcze przydatne w domowym garażu?

Neo3
 Wysłana - 8 marzec 2011 23:09      [zgłoszenie naruszenia]

[allegro.pl/zestaw-kluczy-nasadowych-150-el-yato-yt-3881-klucz-i1479351400.html]
styknie Ci

proste sa dla szybkich aut, a zakrety dla szybkich kierowcow

Ygor
 Wysłana - 9 marzec 2011 09:48      [zgłoszenie naruszenia]

Na pewno , Yato robi dobre klucze dla amatorów , ponoć czasem mogą klęknąć grzechotki ale jeżeli będziesz ich używał zgodnie z przeznaczeniem( grzechotką nie odkręca się zapieczonych i mocno trzymajacych srub) to nic im nie bedzie

ja na gwiazdke kupilem sobie zestaw nasadowych kluczy proxxona - kosztował jakies 220 pln

Neo3
 Wysłana - 9 marzec 2011 10:23      [zgłoszenie naruszenia]

no wlasnie kumpel uzywa tego zestawu i tez mowil ze grzechotki slabe ale reszta ok.

proste sa dla szybkich aut, a zakrety dla szybkich kierowcow

komuna990
 Wysłana - 9 marzec 2011 13:47      [zgłoszenie naruszenia]

sogi,
a czy w klucz dynamometryczny warto inwestować?

oprócz kluczy co jeszcze będzie w takim garażu przydatne i ułatwiające życie ? Na początek na to wszystko mam budżet około 1000zł.

Ygor
 Wysłana - 9 marzec 2011 13:54      [zgłoszenie naruszenia]

dynamometryczny - to zalezy jak gleboko bedziesz chcial grzebac , jest potrzebny przy skrecaniu elementów ktore musza trzymac szczelnosc (glowica, miska olejowa, kolektory) , choc nie zawsze ten klucz jest konieczny - czasem wystarczy z wyczuciem ale to tez nie zawsze wychodzi - ja poki co jeszcze nie potrzebowalem , ale tez wszystkiego sam nie robi bo warunkow nie mam

co jeszcze moze sie przydac - podnosik hydrauliczny (tzw żaba) bo majac kanal tez czesto auto trzeba podniesc , kobylki na pewno moga sie przydac , zestaw dobrych srubokretow, szlifierka/wiertarka , wkrętak udarowy to takie co na szybko mi do glowy przychodzi...

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 9 marzec 2011 14:44      [zgłoszenie naruszenia]

Ja kupować klucze to tylko dobrych firm
Gówno z marketu zaraz sie posypie i szkoda nawet tych kilku złotych.

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

persil89
Proszek
 Wysłana - 9 marzec 2011 15:31      [zgłoszenie naruszenia]

Jak Ali ... bo te gówno chińskie to po 1 jest rozkalibrowane a po 2 to te klucze się łamią Jeszcze jakieś kombinerki i młotek by ci się przydał ;-P

[http://www.fmoto.pl/Budowa_auta_do_KJS__Polonez_2.0_24v-t2442.html]

Ygor
 Wysłana - 9 marzec 2011 15:33      [zgłoszenie naruszenia]

akurat Yato to dobra firma i chyba nawet dżapańska

persil89
Proszek
 Wysłana - 9 marzec 2011 15:38      [zgłoszenie naruszenia]

Ja akurat nie wrzucam na te klucze tylko na te tanie marketowe itp. że nawet nie warto się o to kusić ...

[http://www.fmoto.pl/Budowa_auta_do_KJS__Polonez_2.0_24v-t2442.html]

Ygor
 Wysłana - 9 marzec 2011 15:39      [zgłoszenie naruszenia]

no tak , ja jak raz kupilem taki komplet (nie dala siebie) chyba 7 kluczy plaskich za 3 pln to te najmniejsze nawet scianek na nakretki nie mialy rownych , a dwunastka kiedys mi sie w reku zagiela , strasznie mozna poniszczyc sruby bo nigdy nie trzymaja wymiarow

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Sprzęt do dłubania ;) podstawowe narzędzia

Strony: 1 2

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL