| Autor |
"Sprzęt do dłubania ;) podstawowe narzędzia" |
|
|
komuna990
|
|
Wysłana - 8 marzec 2011 22:29 | zgłoś naruszenie regulaminu
czołem.
Wraz z wiosną będę miał wspaniały garaż z głębokim kanałem.
Wypadałoby zacząć kompletować podstawowe narzędzia do dłubania w samochodach. Aktualnie posiadam śrubokręty płaskie i krzyżaki oraz jeden imbus, który dostałem wraz z meblami
Przede wszystkim jak kupować? Pojedynczo kompletować klucze czy kupować całymi zestawami? Jakich firm?
Nie potrzebuję kluczy profesjonalnych, będą one rzadko w użyciu, ale chciałbym żeby zostały ze mną na kilka lat. Również byłoby miło jeśli podołałyby np. odkręceniu śruby przy wahaczach.
Aktualnie myślałem nad zakupem zestawu kluczy nasadowych (wraz z przedłużkami i różnymi nasadkami) oraz w razie potrzeb dokupować klucze płasko-oczkowe.
Jak rozsądnie skompletować najczęściej używane narzędzia znajdując kompromis między cena-jakość? I od czego tak właściwie zacząć, jakie narzędzia są jeszcze przydatne w domowym garażu?
| |
|
 |
|
|
|
Neo3
|
|
|
|
|
Ygor
|
|
Na pewno , Yato robi dobre klucze dla amatorów , ponoć czasem mogą klęknąć grzechotki ale jeżeli będziesz ich używał zgodnie z przeznaczeniem( grzechotką nie odkręca się zapieczonych i mocno trzymajacych srub) to nic im nie bedzie
ja na gwiazdke kupilem sobie zestaw nasadowych kluczy proxxona - kosztował jakies 220 pln |
 |
|
|
|
Neo3
|
|
no wlasnie kumpel uzywa tego zestawu i tez mowil ze grzechotki slabe ale reszta ok.
|
|
komuna990
|
|
sogi,
a czy w klucz dynamometryczny warto inwestować?
oprócz kluczy co jeszcze będzie w takim garażu przydatne i ułatwiające życie ? Na początek na to wszystko mam budżet około 1000zł. |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
dynamometryczny - to zalezy jak gleboko bedziesz chcial grzebac , jest potrzebny przy skrecaniu elementów ktore musza trzymac szczelnosc (glowica, miska olejowa, kolektory) , choc nie zawsze ten klucz jest konieczny - czasem wystarczy z wyczuciem ale to tez nie zawsze wychodzi - ja poki co jeszcze nie potrzebowalem , ale tez wszystkiego sam nie robi bo warunkow nie mam
co jeszcze moze sie przydac - podnosik hydrauliczny (tzw żaba) bo majac kanal tez czesto auto trzeba podniesc , kobylki na pewno moga sie przydac , zestaw dobrych srubokretow, szlifierka/wiertarka , wkrętak udarowy to takie co na szybko mi do glowy przychodzi... |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|
|
|
persil89
|
|
Proszek
|
|
|
|
|
Ygor
|
|
akurat Yato to dobra firma i chyba nawet dżapańska |
 |
|
|
|
persil89
|
|
Proszek
|
|
|
|
|
Ygor
|
|
no tak , ja jak raz kupilem taki komplet (nie dala siebie) chyba 7 kluczy plaskich za 3 pln to te najmniejsze nawet scianek na nakretki nie mialy rownych , a dwunastka kiedys mi sie w reku zagiela , strasznie mozna poniszczyc sruby bo nigdy nie trzymaja wymiarow |
 |
|