FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 1385 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
Szybkie, zwinne auto do 15 tys. 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Szybkie, zwinne auto do 15 tys."   

Jelonek123
 Wysłana - 17 październik 2010 14:18        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam wszystkich i proszę o pomoc.
Od pół roku szukam auta i nie mogę się zdecydować.
Co i raz zmieniam ostateczną decyzję jakie auto wybrać.
Dlatego proszę o rady i wskazówki.

Otóż zamierzam kupić autko na wiosnę przełom marca/kwietnia.
I nie ukrywam, że potrzebuję auta pod swoją jazdę czyli szybką i dynamiczną.

Budżet jakim będę dysponował to ok. 15 tys.

Kryteria:
Szukam auta typu hatchback/coupe koniecznie 3-dzrwiowego.
Auto ma mieć przyspieszenie ok. 8,2s w serii bądź niżej planuje je wraz z napływaniem funduszy dopieścić do jakiś 7,5- 7s
Rocznik jakiego szukam to od 2000 wzwyż.
Od zawsze marzyłem o seacie leonie jednak są zbyt drogie.
Do niedawna upatrzonym modelem było POLO GTI jednak wszyscy mi je odradzali ze względu na cene/rocznik mniej wiecej auta z 00'r chodzą po te 17 k

Nie ukrywam, że wolałbym kierunek japoński jednak ciężko znaleźć coś w tym roczniku o takiej mocy i zmieścić się w cenie. Podobał mi się COLT 1.6 16V 100KM ale kiedy spojrzałem na tak słabe przys. w tak małym o takiej mocy aucie zrezygnowałem ( ok. 10,5s)
Więc zacząłem się zastanawiać nad kierunkiem francuskim. Teraz realne mi się wydaje zaopatrzyć się w Citroena SAXO 1.6 16V 118 KM, które oscylują w cenach 12-14k za 2002-03r.

Spalanie na jakie mogę sobie pozwolić to 8 średnie i te 12,5 przy butowaniu.

Co więcej nie szukam samochodu do monstrualnych prędkości czy bezsensownego piszczenia albo łorcowania na obrotach na zimnym silniku.
Potrzebuję auta raczej z dobrym przyspieszeniem tak aby łądnie zawijać się do tych 150 bo szybciej nie mam zamiaru jeździć po prostu lubie dynamike i odejść raczej ze świateł.

Biorę także pod uwagę, że pod koniec 1 kwartału 2011 roku ceny modeli mogą zejść o te 1-1,5 k w dół także to też myślę że może być +

rejent2
 Wysłana - 17 październik 2010 18:47      [zgłoszenie naruszenia]

Może A3 1,8 Turbo i już masz poniżej 8s do setki

[moto.allegro.pl/audia-a3-zarejestrowana-1-8-turbo-super-stan-lift-i1273665488.html]

Zmieniony przez - rejent2 w dniu 2010-10-17 18:49:53

Jelonek123
 Wysłana - 17 październik 2010 19:05      [zgłoszenie naruszenia]

Obawiam się tylko, że takie audi może mnie sporo kosztować gdyż cześci do tej marki nie są za tanie a wiadomo przyjdzie wymienić klocki, tarcze czy amortyzatory to się człowiek za głowę może złapać.

rejent2
 Wysłana - 17 październik 2010 19:27      [zgłoszenie naruszenia]

A może coś w tym stylu tylko że 8,9s do setki

[moto.allegro.pl/peugeot-206-s16-136km-lpg-full-opcja-tarnow-i1278636099.html]

Albo forda cougara ma 8,6s do 100 ale ten silnik 2,5 trochę wciągnie na pewno więcej niż 12 litrów

Zmieniony przez - rejent2 w dniu 2010-10-17 19:35:53

Jelonek123
 Wysłana - 17 październik 2010 19:41      [zgłoszenie naruszenia]

Nie chce wyjść na człowieka , któremu nie można dogodzić ale jakoś marka peugeot do mnie nie trafia deska i zegary nie są w moim stylu. Co tam jeszcze zastanawiałem się nad Renault Megane w coupe jednak doczytałem się, że ma częste tendencje do awarii skrzynii.

Właśnie Cougar już wykracza poza normy spalanie gdybym mógł sobie na takie auta pozwolić to wtedy raczej skusiłbym się na honde prelude w vtec'u wiadomo ale pora wrócić na ziemie.

Ja to już wszystkiego się imałem nawet kupienia seicento i wstawienie silnika 1.2 od punto i wyżyłowania go jednak zniechęciłem się gdyż jednak trzeba patrzeć też i na bezpieczeństwo po strzale z takiego sejaka raczej wyjść bez większych obrażen było by kurcho. Poza tym auto no nie ukrywajmy troche przymałe ( wzrost mój 187) i mało reprezentacyjne.

Czy więcej opcji z moim funduszem już nie ma ?

rejent2
 Wysłana - 17 październik 2010 22:00      [zgłoszenie naruszenia]

Na myśl przychodzi mi jeszcze Alfa GTV 2.0 tez mam około 8 s do setki

a może hyundai Coupe no albo mercedes CLK

Ygor
 Wysłana - 18 październik 2010 08:14      [zgłoszenie naruszenia]

problemem jest troche cena - chcesz 10 letnie powiedzmy sportowe auto za 15 tys nie ma co sie oszukiwac ale to bedzie albo kiepski egzemplarz albo kiepski samochod (w sensie modelu) co do awaryjnosci to kazdy model ma jakies tam przypadlosci.

wiem ze rocznikowo ci nie pasuje ale mimo wszystko pokaze ci co ja bym kupil za te pieniadze w tej chwili :

[moto.allegro.pl/honda-civic-b18c4-coupe-i1270042415.html]

ok 7 sekund do setki zapewne

Jelonek123
 Wysłana - 18 październik 2010 14:39      [zgłoszenie naruszenia]

dziękuje za zainteresowanie honda bardzo fajna ale właśnie rocznik.
Kryteria zapewnia spełnia ja wiem, że rocznikiem się nie jeździ ale jednak 95 r to już wiekowe auto. Może i sprawne jednak nikt mi nie wmówi że z biegiem lat właśnie wszystko parcieje w aucie. A to już nadkola zacznie ruda brać o spodzie auta nie mówiąc.

Można powiedzieć, że jestem w kropce bo zdaje sobie sprawę że szukanie sportowca w tym roczniku powinno się zaczynać z 20-25 tys w kieszeni.

A co powiecie o takim typie?

[otomoto.pl/honda-civic-vti-type-s-ek4-b16a2-C14744730.html]

Stoi za 18,5k jednak myślę, że takie auta w kwietniu przyszłego roku 2011 kiedy je zamierzam kupić mogą zejść z ceny można zawsze ponegocjować. Chciałbym właśnie już w miarę mieć jednego upatrzonego faworyta i szukać igiełki, żeby już nie zmieniać tak decyzji jak leci

Ygor
 Wysłana - 18 październik 2010 14:49      [zgłoszenie naruszenia]

hehe szóstka vti - miałem kupić taki samochód - po sprzedaży swojego civica 6 gen 1.4 szukałem takiej furki przez hmmm pół roku co najmniej - tylko budżet miałem większy bo 25K obejrzałem chyba z 5 aut (są rzadkie a ja jeszcze mialem wymagania odnosnie koloru itd) i żadnym się nawet nie przejechałem - w takim były stanie blacharskim - jedna z nich miala nawet wspawany nowy dach. niestety musialem kase przeznaczyc na co innego i wtedy pojawilo sie pare perelek ale juz nie bylo kasy. jezeli zdecydujesz sie na takie auto (polecam) to warto skolowac czujnik lakieru. no i niestety pokazny przez ciebie egzemplarz jest jak dla mnie troche za tani - poza tym to nie jest type-s jak pisze sprzedawca. acha i nie ludz sie ze ten model bedzie drastycznie tanial- egzemplarze w dobrym stanie trzymaja cene jak poyebane - naprawde sporo kosztuja , są jeszcze tzw angielki - 6gen 5d np :

[moto.allegro.pl/piekna-honda-civic-v-tec-1-8-169km-i1275889678.html]

są tańsze , jednak niestety jezeli myslisz o sportowej jezdzie to ten samochod jest jednak miekkszy troszke ciezszy i nie prowadzi sie juz tak dobrze

p.s. niezlym pomyslem jest kupic tzw "projekt" - wsrod hondziarzy tuning jest dosc mogdny wiec mozna kupic auto ktore wyszlo z fabryki z silnikiem 1,4 ale wlasciciel postanowil wsadzic silnik od vti - takie auto powinno byc tansze niz oryginalne vti , i na pewno latwiejsze do znalezienia , czesto bardzo zadbane , no ale moze nie miec wszystkich strybutow vti - takich jak lepsze hamulce czy stabilizatory ...

Zmieniony przez - Ygor w dniu 2010-10-18 14:51:00

Jelonek123
 Wysłana - 18 październik 2010 14:56      [zgłoszenie naruszenia]

rozumiem no cóż zobaczymy może coś się trafi. Nie ukrywam, że Honda wiedzie prym, gdyż uwielbiam te kręcące się silniki i ta jazda na obrotach no cóż melodia wtedy to nawet radia nie ma po co włączać.

Miernik lakieru mam na stanie w domu to nie problem. To nie jest tak, że kupie auto i tyle zamierzam w nie włożyć mniej więcej połowy ceny za jaką je kupie. Chodzi o to, że już nie mogę wytrzymać, żeby kupić jakieś autko dynamiczne bo kaske już ciulam około roku po trochu odkładając i nie wytrzymam już jak na następny sezon sobie czego właśnie nie zafunduje. właśnie planuje tak zakupić w tym kwietniu i do czerwca lipca odszykować wzorowo i cieszyć się jazdą

Ygor
 Wysłana - 18 październik 2010 15:02      [zgłoszenie naruszenia]

tylko jeżeli zdecydujesz sie na vti to proponuje poszukac wczesniej troche - jesli sie trafi ladny model to nawet pozyczyc bo naprawde trudno jest znalezc taki samochod w dobrym stanie a przy okazji w jakiejs rozsadnej cenie. zycze powodzenia - mi sie niestety nie udalo ...

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Szybkie, zwinne auto do 15 tys.

Strony: 1 2

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL