Witam
tak czytam posty o rejestracji jednak nie doczytałem się interesującej mnie rzeczy. Mianowicie jeśli bym chciał zarejestrować auto rodziców na siebie jako współwłaściciela to czy leciałyby na mnie zniżki [jakbym w przyszłości chciał na siebie auto wziąć] i jakie koszty bym poniósł - czy by była konieczna zmiana tablic.
Pozdrawiam
lecialyby, tylko musisz byc dopisany na ubezpieczeniu jako wspolubezpieczajacy. ale predko Ci nie naleca, chyba ze masz znajomego ubezpieczyciela (ja mam sasasa)
zmiana tablic - nie. tylko dopis w dowodzie i karcie pojazdu. wydaje mi sie ze ze stowe bedziesz musial zaplacic tak mniej wiecej.
a i jeszcze jedno. zeby sie "dopisac" jako wspolwlasciciel musisz sporzadzic umowe darowizny w ktorej napisane bedzie ile procent wartosci auta rodzice/rodzic darouja tobie. potem idziesz z tym do skarbowki i placisz podatek. jezeli zas wartosc darowizny nie przekracza chyba 5000zl to nic nie placisz. nie pamietam czy 5tys, cos kolo tego
[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]
greku. mozecie spisac tez umowe na np. twojego ojca i sporzadzic umowe darowizny, ale podatek od darowizny bedziesz musial zaplacic. tak na wszelki wypadek mowie
to sluchaj. kupilem ostatnio samochod i spisalem umowe tylko na siebie (wynik lenistwa). ale chcialem zarejestrowac z bratem na wspolwlasnosc. no i zrobilem tak jak zwykle sie robi ze przepisalem umowe jeszcze raz. kierwa duzo problemow z tym mialem, powiem tyle ze mnie prokuratorem straszyli za podrobienie podpisu ale sie jakos udalo
a wystarczylo sporzadzic umowe-aneks do umowy oryginalnej i w niej napisac ze ja daje w formie darowizny bratu 50% wartosci auta. masz to i rejestrujesz na wspolwlasnosc.
pisze bo dobrze wiedziec o takich rzeczach i nie przepisywac umowy. ja mialem klopot z tego powodu, ze tamten gosc co od niego kupilem spucowal sie ze sprzedal i przedstawil ksero umowy.