| Autor |
"Wydech" |
|
|
oley92
|
|
Wysłana - 31 lipiec 2008 23:20 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam.
Mam pytanie. Sprawa wygląda tak:
Mam Aprilie RS50 z cylindrem 70ccm. Mam w niej wydech polini tylko że on jest masakrycznie mały i chcę go wymienić na większy. Znalazłem na allegro tłumik od ZX-7R i moje pytanie: czy mogę zamontować ten tłumik w aprili? Tzn. czy nie będzie żadnych problemów z silnikiem?
Pozdrawiam serdecznie
| |
|
 |
|
|
|
VidaL
|
|
ZASŁUŻONY
|
|
Jeśli to silnik dwusuwowy, to nie radziłbym. |
 |
|
|
|
oley92
|
|
A tak, właśnie zapomniałem dodać że silnik dwusuw.
Więc jak?
Czemu nie radziłbyś?
Kumpel ma również dwusuwa, również 50ccm i ma za założony tłumik od czegoś większego. Chyba od suzuki.
Pozdrawiam |
 |
|
|
|
smuk
|
|
Niespalone resztki oleju z dwusuwa moglby źle wplynac na stan tego tłumika  |
 |
|
|
|
VidaL
|
|
ZASŁUŻONY
|
|
Silniki dwusuwowe mają wydechy, które spełniają określoną rolę. W takim silniku przegrody, tłumienie spalin mają znaczenie. O ile do starej WSKi mogłeś wrzucić wszystko lub też wyrzucić, o tyle w dosyć zaawansowanym technicznie silniku ja by tego nie zrobił. Oczywiście nic stać się nie musi, ale lepiej nie ryzykować. W końcu nie osiągniesz nic, poza wyglądem (niekoniecznie lepszym). W czterosuwach sobie możesz wrzucać co chcesz, byle to potem wyregulować, a na wtrysku nawet nie musisz. |
 |
|
|
|
oley92
|
|
|
|
|
VidaL
|
|
ZASŁUŻONY
|
|
No właśnie końcówka jest najważniejsza, kolektor aż tak wielkiego wpływu nie ma.
Poza tym jest różnica między akcesoryjnym wydechem przeznaczonym pod konkretny motocykl (jakim w tym wypadku najprawdopodobniej jest ten polini), a byle jaką puchą i to z czterosuwa. |
 |
|
|
|
oley92
|
|
|
|
|
VidaL
|
|
ZASŁUŻONY
|
|
Sporotowy wydech może poprawić osiągi. Oczywiście wszystko musi być pod ten wydech ustawione. To nie jest tak, że wrzucasz sobie wydech do motocykla i śmigasz. Jeśli moto jest na gaźnikach to musisz przeprowadzić regulacje i między innymi synchro gaźników. Bez tego możesz narobić sobie więcej szkód niż pożytku (np powypalać gniazda zaworowe), a i moc oraz osiągi motocykla mogą być gorsze.
Trochę inaczej jest z motocyklami na wtrysku. Tam już nie ma tyle kombinowania, bo wszystkim steruje komp i ustawienia są zmieniane na bieżąco, w zależości od warunków.
No i oczywiste, że taki wydech jest głośniejszy, ale większość wyposaża się w dB killery dla zmniejszenia częstotliwości hałasu. Oczywiście pozbycie się ich, to minuta roboty  |
 |
|
|
|
oley92
|
|
A jak wygląda wyregulowanie gaźnika po zmianie wydechu?
pozdro |
 |
|
|
|
VidaL
|
|
ZASŁUŻONY
|
|
Tego nie wiem, nie jestem mechanikiem.