FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 882 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Motocykle
Wydech 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Wydech"   

oley92
 Wysłana - 31 lipiec 2008 23:20        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.
Mam pytanie. Sprawa wygląda tak:
Mam Aprilie RS50 z cylindrem 70ccm. Mam w niej wydech polini tylko że on jest masakrycznie mały i chcę go wymienić na większy. Znalazłem na allegro tłumik od ZX-7R i moje pytanie: czy mogę zamontować ten tłumik w aprili? Tzn. czy nie będzie żadnych problemów z silnikiem?

Pozdrawiam serdecznie

VidaL
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 1 sierpień 2008 17:20      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli to silnik dwusuwowy, to nie radziłbym.

oley92
 Wysłana - 3 sierpień 2008 22:38      [zgłoszenie naruszenia]

A tak, właśnie zapomniałem dodać że silnik dwusuw.
Więc jak?

Czemu nie radziłbyś?
Kumpel ma również dwusuwa, również 50ccm i ma za założony tłumik od czegoś większego. Chyba od suzuki.

Pozdrawiam

smuk
 Wysłana - 3 sierpień 2008 22:39      [zgłoszenie naruszenia]

Niespalone resztki oleju z dwusuwa moglby źle wplynac na stan tego tłumika

VidaL
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 3 sierpień 2008 23:13      [zgłoszenie naruszenia]

Silniki dwusuwowe mają wydechy, które spełniają określoną rolę. W takim silniku przegrody, tłumienie spalin mają znaczenie. O ile do starej WSKi mogłeś wrzucić wszystko lub też wyrzucić, o tyle w dosyć zaawansowanym technicznie silniku ja by tego nie zrobił. Oczywiście nic stać się nie musi, ale lepiej nie ryzykować. W końcu nie osiągniesz nic, poza wyglądem (niekoniecznie lepszym). W czterosuwach sobie możesz wrzucać co chcesz, byle to potem wyregulować, a na wtrysku nawet nie musisz.

oley92
 Wysłana - 4 sierpień 2008 09:58      [zgłoszenie naruszenia]

Aaa nie sprecyzowałem
Nie chodzi mi o wymianę całego wydechu lecz o wymianę jedynie końcówki

I tak chyba mam nie oryginalną końcówkę, bo wątpię aby montowali seryjnie końcówkę Polini

Więc jak?

Pozdrawiam

VidaL
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 4 sierpień 2008 15:02      [zgłoszenie naruszenia]

No właśnie końcówka jest najważniejsza, kolektor aż tak wielkiego wpływu nie ma.

Poza tym jest różnica między akcesoryjnym wydechem przeznaczonym pod konkretny motocykl (jakim w tym wypadku najprawdopodobniej jest ten polini), a byle jaką puchą i to z czterosuwa.

oley92
 Wysłana - 4 sierpień 2008 19:32      [zgłoszenie naruszenia]

Aha
Sog poleciał

A mam pytanie. Jaka jest różnica między wydechem seryjnym, z całymi bebechami a pustym? Tzn. wpływ na solnik (osiągi, żywotność itp.) oraz na odgłos?

pozdrawiam

VidaL
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 4 sierpień 2008 22:00      [zgłoszenie naruszenia]

Sporotowy wydech może poprawić osiągi. Oczywiście wszystko musi być pod ten wydech ustawione. To nie jest tak, że wrzucasz sobie wydech do motocykla i śmigasz. Jeśli moto jest na gaźnikach to musisz przeprowadzić regulacje i między innymi synchro gaźników. Bez tego możesz narobić sobie więcej szkód niż pożytku (np powypalać gniazda zaworowe), a i moc oraz osiągi motocykla mogą być gorsze.

Trochę inaczej jest z motocyklami na wtrysku. Tam już nie ma tyle kombinowania, bo wszystkim steruje komp i ustawienia są zmieniane na bieżąco, w zależości od warunków.

No i oczywiste, że taki wydech jest głośniejszy, ale większość wyposaża się w dB killery dla zmniejszenia częstotliwości hałasu. Oczywiście pozbycie się ich, to minuta roboty

oley92
 Wysłana - 6 sierpień 2008 10:36      [zgłoszenie naruszenia]

A jak wygląda wyregulowanie gaźnika po zmianie wydechu?

pozdro

VidaL
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 6 sierpień 2008 17:25      [zgłoszenie naruszenia]

Tego nie wiem, nie jestem mechanikiem.

Na pewno synchronizacja i jakieś regulacje.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 3 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Wydech

Strony: 1 2 3

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL