| Autor |
"Wymiana alternatora i akumulatora" |
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
Wysłana - 28 maj 2007 16:17 | zgłoś naruszenie regulaminu
Mam w samochodzie akumulator 68Ah. Niedlugo bede rozbudowywac audio w samochodzie i bede mial wzmacniacz ktory ciagnie 80A.
Czy wymiana alternatora na 100A i akumulatora 90Ah wystarczy
 |
|
|
|
OkoZordona
|
|
Kisiel
|
|
80A pobiera? ja pindziole to co to jest i po co Ci to potrzebne w ogóle??
wydaje mi sie ze moze nie wystarczyc. przy wylaczonym silniku posluchasz ze 40 minut max i sie wylaczy.
wiedz o tym, ze ten alternator caly czas nie bedzie dawal 100A. na wolnych obrotach bedzie to ze 20-30A. do tego dochodza swiatla na ktorych trzeba jezdzic caly czas. na poczatku moze i bedzie dobrze, ale po jakims czasie roz***iesz akumulator, mozesz takze spalic alternator, bo ten nie wytrzyma takiego wysilku.
efektem czego twoj samochod bedzie palił wiecej, a paliwo drozeje...
rozwiazaniem moze byc osobny alternator i osobny akumulator do tego twojego "bum-buma"
rozwiazniem drugim jest zastosowanie jakiegos oszczedniejszego wzmacniacza i ku temu bym sie sklanial.
peace
Zmieniony przez - OkoZordona w dniu 2007-05-28 20:17:02
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
Dzieki za odpowiedz. Przemysle sprawe.
|
|
|
OkoZordona
|
|
Kisiel
|
|
spoko. jakbys mial jakies pytania to wal smialo
Zmieniony przez - OkoZordona w dniu 2007-05-29 11:54:15
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
Znalazlem odpowiadajacy mi wzmacniacz ktory ciagnie tylko 40A wiec ewentualnie wymienie akumulator na 75 ah.
Jeszcze raz Dzieki
|