| Autor |
"Wyrejestrowanie i ..." |
|
|
barssa
|
|
Wysłana - 25 marzec 2009 11:47 | zgłoś naruszenie regulaminu
Siema.
Mam problem, parę miesięcy temu kupiłem malucha następnego dnia po zakupie przepisałem umowę na innego gościa lecz nie zgłaszałem tego. Teraz przyszedł mi list z PZU "Wezwanie do zapłaty" 346zł
Maluch już nie mam a została mi z niego tylko umowa sprzedaży. Co mam więc zrobić, żeby nie płacić za samochód i pozbyć się problemu raz na zawsze?
| |
|
 |
|
|
|
Ygor
|
|
prześlij PZU kopię umowy KS może się zlitują , ale coś mi się wydaje ze bedziesz musial zaplacic ... jezeli kaza ci zaplacic , mozesz sprobowac wmawiac im ze wyslales im kpoie tuz po zawarciu umowy i oni zgubili (wiem ze w tak duzych firmach czasem cos moze zginac) byc moze sie uda ... bo trudno zebys placil za nic ... |
 |
|
|
|
barssa
|
|
A można się z nimi dogadać jakoś żeby wpłacać na raty? Sam jeszcze nie pracuję... A Starzy mi nie wykleją 346zł od tak.
Jak mogę płacić za samochód, którego nie miałem nawet całej doby? Posiadam od niego tylko umowę sprzedaży po podpisaniu nie byłem z tym w żadnym urzędzie czy da coś wyjaśnienie o sprzedaż samochodu tego samego dnia? |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
tak jak pisałem musisz spróbować odwiedzić PZU. Sprawa wygląda tak ,że osoba od której kupiłeś auto zapewne zgłosiła w ubezpieczalni że sprzedała samochód tobie - w związku z tym po kupnie auta przez ciebie możesz przez 30 dni korzystać z OC poprzedniego właściciela , jeżeli przez ten czas nie wypowiesz OC u ubezpieczyciela gdzie poprzedni włascicel ubezpieczał auto , polisa przechodzi automatycznie na ciebie.
następna sprawa to fakt że jeżeli polisa przeszła na ciebie i dobiegła końca a ty na jeden dzień przed końcem jej trwania nie wypowiedziałeś jej wówczas uznaje się ją za przedłużoną o kolejny rok , wiec ubezpieczyciel oblicza ci skladke na nastepny rok i kaze ci placic (a podejrzewam ze taka sytuacja jest u ciebie) niestety takie sa przepisy , sam mialem znajomego ktory kupil malca wlozyl w niego troche kasy , sprzedal za mniej , nie ogarnal sprawy oc i musial jeszcze wylozyc chyba 600 na polise pomimo ze auta juz nie mial ... jak to mówią nieznajomość prawa szkodzi ...
Pamiętaj że dla ubezpieczyciela to co masz zalacic to jakby jego pieniadze (co lepsze dostnie je za darmo) i on nie bedzie chcial ich oddac, prawo jest po ich stronie wiec dlaczeego mieliby ci przepuscic niemal 400 pln ? dlatego tak naprawde mozesz prbowoac na dwa sposoby , pojsc i ladnie poprosic zeby ci odpuscili , umotywowac to ciezka sytuacja itd liczyc ze pani bedzie mila i ci odpusci, albo wciskac im ciemnote ze zgubili dokument ktory im przekazales i liczyc na farta ze ktos sie rzestraszy ze cos zgubil i cie puszcza ... ale tak naprawde ciezko powiedziec czy ktorakolwiek metoda ci pomoze ... wtedy zostaja raty - chyba wszystkie firmy ubezpieczeniowe na to pozwalaja ... powodzenia |
 |
|
|
|
barssa
|
|
To w takim razie mogę spodziewać się jeszcze dodatkowych kosztów za polise? czy to co mi przysłali 346zł muszę jedynie wpłacić? |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
a nie napisali ci za co to jest - te 346 ? bo tak naprawde to nie napisales ... |
 |
|
|
|
barssa
|
|
Wezwanie do zapłaty
Wydział windykacji oddziału PZU S.A. w Katowicach informuje, że od dnia 2009-03-11 nie wpłynęła należna składka z tytułu zawartej umowy
OC posiadaczy pojazdów mechanicznych. Pojazd FIAT 126 ....
|
 |
|
|
|
Ygor
|
|
a jest napisane na jaki okres ta umowa ? |
 |
|
|
|
barssa
|
|
Dokładnie piszą tak:
Wezwanie do zapłaty
Wydział windykacji oddziału PZU S.A. w Katowicach informuje, że od dnia 2009-03-11 nie wpłynęła należna składka z tytułu zawartej umowy
OC posiadaczy pojazdów mechanicznych. Pojazd FIAT 126 (nr. tablic)
Numer umowy: "2......" okres ubezpieczenia 2008-07-29 - 2008-12-29
Biorąc pod uwagę, że PZU S.A. udzielała/udziela ochrony ubezpieczeniowej z tytułu zawartej umowy/umów przysługującą nam składkę w wysokości 346zł prosimy wpłacać ba rachunek bankowy naszego Inspektoratu nr ......... nie później niż do dnia 2009-04-09
W przypadku zbycia lub wyrejestrowania przedmiotu ubezpieczenia bądź zajścia innych okoliczności powodujących brak podstaw do zapłaty powyższej składki, prosimy o przesłanie na adres naszej jednostki kopii umowy zbycia przedmiotu ubezpieczenia, zaświadczenia o jego wyrejestrowanie potwierdzonego przez organ prowadzący daną ewidencję albo przesłanie pisemnej informacji nt. przyczyny nie dokonania zapłaty składki
Informacje na ten temat podstawy prawnej oraz informacje uzupełniające znajdują się na odwrocie wezwania
W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt telefoniczny pod nr. 0 81 120 102 lub 0 22 505 15 25 w godz. pon-pt... (no i pierdoły w tej linijce) |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
no to masz tutaj czarno na bialym - przekazujesz im umowe KS i masz z dyni - na wszelki wypadek jeszcze bym zadzwonil ... |
 |
|
|
|
barssa
|
|
Dzięki za informacje nie wiem jak będę mógł się zrewanżować... Zobaczymy jutro jak tam do niech pojadę, uspokoiłeś mnie ostatnim postem :] |
 |
|