| Autor |
"Zakłócenia" |
|
|
King89
|
|
Wysłana - 17 sierpień 2009 12:09 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam
Posiadam mały problem, ale od początku:
Sprzęt:
Radio CD starszy model Kenwooda (wystarcza narazie)
Głośniki Przód Helix DB 62.1
Wzmacniacz który to napędza to Audison 2ch (za darmo dostałem a gra nawet nawet)
Wzmacniacz leży pod siedzeniem pasażera (kable oryginalne, grube) do wzmaka jest kondensator (podpięty)
Zasilanie idzie do wzmaka prosto od akumulatora, a MASA podpięta jest do podwozia
Wszystko gra ładnie, do momentu włączenia silnika (dodaje gazu, słychać coraz głośniej szum i świst. Słychać również wykonywaną prace radia)
*To nie wina okablowania (podpinałem Mp3 i gra ok na włączonym silniku)
*dałem nowe kable do radia bezpośrednio od akumulatora - nie pomaga
*pociągnąłem mase od akumulatora do wzmaka - nie pomaga
Wyjściem może być zakup filtru (30zł) ale nie można go oddać więc postanowiłem napisać temat i czekać na propozycje.
Czytałem i szukałem na necie, robiłem wszystkie możliwe metody i narazie bez pozytywnego skutku.
Jakieś propozycje? Bo mozliwe że ten filtr naprawde pomoże wtedy zakupie i po problemi.
Zmieniony przez - King89 w dniu 2009-08-17 12:11:35
| |
|
 |
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
|
|
|
King89
|
|
To nie wina + ani Masy (wszystkie możliowści zrobiłem)
Wzmacniacz+kondensator+kable od zasilania i radia były w "zestawie" tz wziąłem wszystko, połączone było w MERCEDESIE dieslu i chodziło ok.
Kable są grube (nie wiem jakiej średnicy) ale kawał kabla jest.
Może masz rację bo Kable od zasilania (+) idą tuż koło przewodu od sygnału.
Czyli wyciągnąć kabel i dać na 2 stronę samochodu i wtedy zobaczyć?
A ten filtr przeciwzakłóceniopwy potrzbeny? |
 |
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
Taka jest filozofia przy podłączaniu. Prądowe jedną strona - sygnałowe i głośnikowe 2 strona.
Jeżeli to nie pomoże to nie wiem. Te filtry podobno działają( tak czytałem) ale po co wydawać kasę. To musi się dać obejść
 |
|
|
|
King89
|
|
Byłem.
Dałem całkiem inny kabel. (z dala od przewdou zasilającego) i nie widzę różnicy bo również słychać świst.
Moim zdaniem to nie zasilanie bo kable mimo że są blisko siebie (a zamiast radia wpiąłem mp3) nie było słychać szumów.
Więc zostaje mi kupno tego reduktora szumów (gostek miał jakiś fajny ma mi przywieść) zobacze jak bd z tym.
A czemu Kondensator zbędny? był to założyłem (bezpośrednio przy wzmacniaczu + do + i - do -
Myślałem żeby podpiąć wzmak bezpośrednio do alternatora ale nie ma tam żadnych wyjść (auto to Opel Astra F) |
 |
|
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
a zmien radio
zmien wzmaka
zrób kombinacje
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
Więc teraz sygnałówki są z dala od kabli zasilających i głośnikowych i dalej*****? Sprawdź tez czy kable nie idą kolo fabrycznej wiązki przewodów. Ułóż je tak żeby były z dala od wszelakich innych przewodów. Miałem astrę F miałem audio i problemów nie miałem. Sygnałowe szły lewym progiem, zasilające prawym.
Coś musiałeś z instalką z***ać-innej opcji niema
Albo w radiu masz tak zwane "zimne luty" na wyjściu RCA. Podmień radio jak radził zabor i zobacz.
 |
|
|
|
King89
|
|
|
|
|
King89
|
|
Panowie próbowałem z tym filtrem (bezpośrednio od altelnatora)
o lipa. Nadal problem występuje.
Może kable? wybebeszyć je od od nowa i puścić z dala od altelnatora? sygnału po 1 stronie a zasilania po 2 i wtedy zobaczyć czy gra bez zakłóceń?
Może dodatkowo podciągne Zasilanie i Masę bezpośrednio od akumulatora do Radia? (teraz jest standardowo)
Jakieś inne propozycje? |
 |
|
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
ja Ci mowie że masz zwalone radio albo wzmak
|
|
King89
|
|
ale radio bez wzmaka na samych głośnikach gra ok.
To samo sam wzmak bez radia.
Problem lezy gdy podepnę wzmak do radia.
ale ok. spróbuję poradzić sobie sam. |
 |
|