Witam,mam pytanie .Jest taka sytuacja-kuzyn koleżanki mieszka w Angli.W 2000 roku sprowadził do Angli auto ze Stanów (Chevrolet Camaro poj 3.8 l kierownica normalnie po lewej stronie więc z tym nie było by problemu) i tam zostało zarejestrowane i zostały zapłacone wszelkie opłaty celne za sprowadzenie auta do Europy.Gość przyjeżdza w tym roku do Polski i sprzedaje auto.W przypadku gdybym kupował od niego czy są jakieś opłaty celne czy inne formalności gdybym chciał kupić i zarejestrować w Polsce ? O co trzeba zadbać i co załatwić ? Z góry dzięki za pomoc ,sory jeżeli był już podobny temat ale jestem nowy na tym forum.Pozdr
Jesli przyprowadzisz auto do polski to sa dwie kwestie - jedna to oplaty o ktorych mowisz - wowczas placisz akcyze itd tak jakbys sprowadzal auto np z niemiec (zakup wewnątrz wspólnoty), przegląd zerowy to chyba coś ok 170 pln, ponieważ auto ma pojemność powyżej 2 litrów akcyza wynosi coś około 13% wartości (13,1 bodajże) , ponadto opłata recyklingowa 500 PLN , zwolnienie z vatu (ok 170 ) , oraz sama rejestracja w WK (ok 250 bodajże PLN). Druga kwestia to przystosowanie auta do jazdy w polsce (aby przejsc przeglad zerowy) - czyli wymiana reflektorów przednich (dla ruchu prawostronnego - w stanach lampy swieca byle gdzie , w polsce musza odcinac aby nie oslepiac jadacych z naprzeciwka, jezeli kolega zmienial lampy do ruchu w anglii to do polski rowniez sie nie nadadza) , oraz reflektorów tylnich tak aby miały pomarańczowe kierunki (ew mozna zakombinować i podłączyć pomarańczowe żarówki w miejsce lamp od wstecznego). Wiem ze kiedys mial wejsc jakis przepis ze jak juz raz zostanie zaplacone clo w unii to potem nie trzeba go placic ale chyba to upadlo ...
Wielkie dzięki.A czy od tego własciciela mam wziąść oprócz dowodu rejestracyjnego i umowy itp jakieś specjalne dokumenty ,np poprzednią umowę kupna sprzedaży jak sprowadzał autko do Angli ze Stanów(jak ma ją jeszcze) czy jakies inne papiery czy jakieś potwioerdzenie zapłącenia tego cła w Angli żeby nie było problemów tutaj w kraju przy rejestracji? Nigdy nie sprowadzałem auta,teraz dopiero zacząłem sie tym interesować bo chciałem zmienić.Nie chciałbym "wtopić" i żeby nie było problemów potem , a nasze prawo czasem jest pochrzanione :/ Dzięki za pomoc,przemyslę to jeszcze,a fajne autko i troche sie napaliłem
ciężko mi powiedzieć , moge ci powiedzieć co jest potrzebne przy aucie od niemców (podejrzewam że sytuacja taka sam , bo jest to nabycie wewnątrz wspólnotowe czy jakos tak - w sensie ze w ramach unii) ja potrzebowałem umowe KS , i niemieckie papiery - mały brief (dowód rejestracyjny) , duży brief (z wbitym wymeldowaniem/wyrejestrowaniem na terenie niemiec) i to wszystko , i jedziesz powoli z tematem