| Autor |
"Zbyt duże spalanie w bmw e36 lpg" |
|
|
Szara696
|
|
Wysłana - 23 czerwiec 2009 18:18 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam,
mam problem z dużym spalaniem na gazie w aucie typu bmw e36 z silnikiem 1.8 rok 92 Wymienione zostały wszystkie filtry, sonda lambda, świece, oczyszczony został silnik krokowy, a także wyczyszczone membrany w parowniku. Parownik ma już 5 lat. Jedyna opcja, która widzę, to zużyte membrany w parowniku czyli kłania się komplet naprawczy. Co o tym sadzicie? Jakieś propozycje? Oczywiście gaz był regulowany przez gazownika po wymianie sondy i czyszczeniu parownika. Doloty są szczelne.
|
 |
|
|
|
rejent2
|
|
po 5 latach wypada wymienić juz membrany a jak wyglądają obroty wszystko ok? nie dusi się? nie traci mocy? a jak wygląda filtr powietrza bo u mnie była takie coś białego od spodu i jak tylko to wyrzuciłem spalanie spadło o dobre 2 litry. a tak wogóle ile pali?, w jakim cyklu? |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|
|
|
kwiatula16
|
|
za duzo tzn ile?  |
 |
|
|
|
Szara696
|
|
Nie dusi się, nie traci mocy (obecnie delikatnie przykręcona dawka gazu, więc troszkę zrobił się mułek - ale na normalnej dawce palił tyle samo). Filtry czyste wymieniane, nic bialego nie rzuciło mi się w oczy. Obroty prawidłowe bez falowania zarówno na benzynie jak i na gazie (z tym był 2 lata problem, ale zrobione!). Nie wiem ile pali na benzynie bo na niej tylko zapalam samochód - chociaż ostatnio auto zalane za 30 zł tak tylko żeby na rozruch starczało i dosyć szybko ubyło z baku, ale ja myślę, że to wina tzw. dwóch komór baku. Temperatura silnika w normie. Spalanie w trasie około 14l/100km miasto wychodzi - około 16-17l/100km. Norma na ten samochód bo tak kiedys palił (przy kiepskich świecach, wadliwej sondzie, otwartej przepustnicy, dziurawym dolocie powietrza) to 8l/100km trasa - 10-11l/100km miasto.
Macie jakieś pomysły co mu "dolega"?
|
|
|
rejent2
|
|
podobny problem miał mój ojciec w fordzie dużo palił a jak się póżniej okazało na przeglądzie okresowym, podczas pomiaru emisji spalin z rury wydechowaej okazało się ze leci praktycznie sam gaz lecz zaraz po tym auto uległo wypadkowi i nie dochodzliśmy przyczyny. Udaj się na dobrą regulacje myśle że pomoze nie mam innego pomysłu.
Dodam może taką ciekawostke u mnie jak dokręcam śrube spalanie wzrasta i teraz mam odkręconą na ponad połowe i nie pali więcej niż 10 litrów jak tylko dokręce spalanie wzrasta i tak samo jak odkręce ale znalazłem optymalny moment i spalanie mam dobre więc może jednak regulacja pomoże w twoim przypadku nie wiem co innego doradzić |
 |
|
|
|
Szara696
|
|
Dzięki rejent2 :) Sprawdzę :)
|
|
|
Yelooon
|
|
taaaaa... jest taka rurka i jest na niej taka śruba... przy maxymalnym dokręceniu zmniejszasz dawke gazu jaką dostaje silnik i może on się i dławić i tracić nieco moc ale spalanie jest naprawde minimalne, przy max odkręceniu fura rwie asfalt i leci jak głupia chyba że masz sekwencje to inna rozmowa.
|
|
rejent2
|
|
yelooon troche się z tobą nie zgodzę ponieważ dokręcenie jej wcale nie oznacza mniejszego spalania ponieważ przy mniejszej dawce gazu musisz więcej gazować żeby auto się w miare ruszało a to powoduje wzrost spalania u mnie przynajmniej tak jest że jak mocno dokrece spalanie wzrasta i nie da się po ludzku jezdzić
dodam że u mnie tak jest tylko że mam peugeota więc wszystko jest możliwe
Zmieniony przez - rejent2 w dniu 2009-06-25 23:00:28 |
 |
|
|
|
Yelooon
|
|
|
|
|
rejent2
|
|
Ja mam cały czas na myśli dobrą regulacje u gazownika bo nie oszukujmy sie nie mozna zrobić dobre regulacji samemu na słuch |
 |
|