FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 2851 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Problemy z samochodem
Zbyt duże spalanie w bmw e36 lpg 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Zbyt duże spalanie w bmw e36 lpg"   

Szara696
 Wysłana - 23 czerwiec 2009 18:18        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam,
mam problem z dużym spalaniem na gazie w aucie typu bmw e36 z silnikiem 1.8 rok 92 Wymienione zostały wszystkie filtry, sonda lambda, świece, oczyszczony został silnik krokowy, a także wyczyszczone membrany w parowniku. Parownik ma już 5 lat. Jedyna opcja, która widzę, to zużyte membrany w parowniku czyli kłania się komplet naprawczy. Co o tym sadzicie? Jakieś propozycje? Oczywiście gaz był regulowany przez gazownika po wymianie sondy i czyszczeniu parownika. Doloty są szczelne.

"Never opened myself this way
Life is ours, we live it our way.."

rejent2
 Wysłana - 24 czerwiec 2009 00:16      [zgłoszenie naruszenia]

po 5 latach wypada wymienić juz membrany a jak wyglądają obroty wszystko ok? nie dusi się? nie traci mocy? a jak wygląda filtr powietrza bo u mnie była takie coś białego od spodu i jak tylko to wyrzuciłem spalanie spadło o dobre 2 litry. a tak wogóle ile pali?, w jakim cyklu?

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 24 czerwiec 2009 07:41      [zgłoszenie naruszenia]

A na benzynie, normalne spalanie
Silnik ma odpowiednią temperaturę

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

kwiatula16
 Wysłana - 24 czerwiec 2009 14:08      [zgłoszenie naruszenia]

za duzo tzn ile?

Szara696
 Wysłana - 24 czerwiec 2009 20:41      [zgłoszenie naruszenia]

Nie dusi się, nie traci mocy (obecnie delikatnie przykręcona dawka gazu, więc troszkę zrobił się mułek - ale na normalnej dawce palił tyle samo). Filtry czyste wymieniane, nic bialego nie rzuciło mi się w oczy. Obroty prawidłowe bez falowania zarówno na benzynie jak i na gazie (z tym był 2 lata problem, ale zrobione!). Nie wiem ile pali na benzynie bo na niej tylko zapalam samochód - chociaż ostatnio auto zalane za 30 zł tak tylko żeby na rozruch starczało i dosyć szybko ubyło z baku, ale ja myślę, że to wina tzw. dwóch komór baku. Temperatura silnika w normie. Spalanie w trasie około 14l/100km miasto wychodzi - około 16-17l/100km. Norma na ten samochód bo tak kiedys palił (przy kiepskich świecach, wadliwej sondzie, otwartej przepustnicy, dziurawym dolocie powietrza) to 8l/100km trasa - 10-11l/100km miasto.
Macie jakieś pomysły co mu "dolega"?

rejent2
 Wysłana - 24 czerwiec 2009 23:08      [zgłoszenie naruszenia]

podobny problem miał mój ojciec w fordzie dużo palił a jak się póżniej okazało na przeglądzie okresowym, podczas pomiaru emisji spalin z rury wydechowaej okazało się ze leci praktycznie sam gaz lecz zaraz po tym auto uległo wypadkowi i nie dochodzliśmy przyczyny. Udaj się na dobrą regulacje myśle że pomoze nie mam innego pomysłu.

Dodam może taką ciekawostke u mnie jak dokręcam śrube spalanie wzrasta i teraz mam odkręconą na ponad połowe i nie pali więcej niż 10 litrów jak tylko dokręce spalanie wzrasta i tak samo jak odkręce ale znalazłem optymalny moment i spalanie mam dobre więc może jednak regulacja pomoże w twoim przypadku nie wiem co innego doradzić

Szara696
 Wysłana - 24 czerwiec 2009 23:30      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki rejent2 :) Sprawdzę :)

Yelooon
 Wysłana - 25 czerwiec 2009 19:53      [zgłoszenie naruszenia]

taaaaa... jest taka rurka i jest na niej taka śruba... przy maxymalnym dokręceniu zmniejszasz dawke gazu jaką dostaje silnik i może on się i dławić i tracić nieco moc ale spalanie jest naprawde minimalne, przy max odkręceniu fura rwie asfalt i leci jak głupia chyba że masz sekwencje to inna rozmowa.

plan JDM...

rejent2
 Wysłana - 25 czerwiec 2009 21:39      [zgłoszenie naruszenia]

yelooon troche się z tobą nie zgodzę ponieważ dokręcenie jej wcale nie oznacza mniejszego spalania ponieważ przy mniejszej dawce gazu musisz więcej gazować żeby auto się w miare ruszało a to powoduje wzrost spalania u mnie przynajmniej tak jest że jak mocno dokrece spalanie wzrasta i nie da się po ludzku jezdzić

dodam że u mnie tak jest tylko że mam peugeota więc wszystko jest możliwe

Zmieniony przez - rejent2 w dniu 2009-06-25 23:00:28

Yelooon
 Wysłana - 26 czerwiec 2009 12:52      [zgłoszenie naruszenia]

no i wszystko zależy od techniki jazdy... wiadomo że jak odetniemy dopływ gazu za bardzo, taqk jak jest to w tej chwili u mnie, to dając gaz do dechy auto w ogóle nie jedzie i się dławi, dodając gazu powoli i stopniowo da się jakoś tym śmigać, a spalanie jest jedynie o 1l. mniejsze niż miałem przy odkręconej śrubie... dlatego gdy tylko zrobie sprzęgło odkręcam śrube conajmniej o jeden obrót i jestem pewien że spalanie wzrośnie (ale niewiele bo ok. 1 l.) i nie będe się musiał denerwować na światłach Jednak wątek tyczy się Bejcy i ja nie ryzykowałbym tylko pojechałbym na regulacje do gazownika (koszt. ok. 50pln) i sprawa się wyjaśni.

pozdrawiam

plan JDM...

rejent2
 Wysłana - 26 czerwiec 2009 17:32      [zgłoszenie naruszenia]

Ja mam cały czas na myśli dobrą regulacje u gazownika bo nie oszukujmy sie nie mozna zrobić dobre regulacji samemu na słuch

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 5 stron.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Zbyt duże spalanie w bmw e36 lpg

Strony: 1 2 3 4 5

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL