FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 516 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Tuning
Zmniejszenie komory spalania w dwusówie, czy to coś da? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Zmniejszenie komory spalania w dwusówie, czy to coś da?"   

fenix1990
 Wysłana - 6 wrzesień 2008 22:06        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witajcie, mam pytanko, posiadam Jawe 175 z lat 60-tych (czechosłowacka), i jestem ciekawy czy pomogło by czy też nie, zmniejszenie komory wybuchu, chodzi mi o zmniejszenie miejsca między tłokiem a głowicą podczas spalania mieszanki, jestem ciekawy jak zareaguje motocykl, jestem ciekaw czy stanie się mocniejszy, czy też na odwrót, strasznie słaby, z góry dzięks za jaką kolwiek odpowiedź. ;]

greku_806
Doctor RR
 Wysłana - 8 wrzesień 2008 12:40      [zgłoszenie naruszenia]

na odwrot

Live to Ride
Ride to Live ©®

Neo3
 Wysłana - 8 wrzesień 2008 21:36      [zgłoszenie naruszenia]

zmniejszajac komore zwiekszy Ci sie stopien sprezania, a zatem w jak dobrze gaznik ustawisz (czytaj : podlejesz na tyle zeby nie bylo spalania stukowego) to powinien nastapic lekko wyczouwalny wzrost, ale bez zachwytow. Uwazaj tez zebys czasem zbytnio nie obnizyl.

proste sa dla szybkich aut, a zakrety dla szybkich kierowcow

karp83
 Wysłana - 12 wrzesień 2008 20:52      [zgłoszenie naruszenia]

Moc teoretycznie powinna nieco wzrosnąć, ale możesz mieć problem z rozruchem, może wystąpić spalanie stukowe , poza tym może się okazać, że jak silnik się nagrzeje to tłok się rozszerzy na tyle, że nastąpi zderzenie :) także ostrożnie. Powiem szczerze, że nie wiem dokładnie jak wygląda ten silnik nie znam jego parametrów , więc tak w ciemno mówię. Generalnie stopień sprężania może być tym wyższy im na wyższych obrotach pracuje silnik.

fenix1990
 Wysłana - 13 wrzesień 2008 11:17      [zgłoszenie naruszenia]

Tak też przypuszczałem, dzięki za odpowiedź, ten silnik jest stary i tani także będę sobie eksperymentował, a jak zareaguje silnik, na powiększenie komory, niestety nie powiem Wam jakie ma parametry ale tak na oko jak to dwusuw, jak na powiększenie zareaguje?

karp83
 Wysłana - 14 wrzesień 2008 20:01       [zgłoszenie naruszenia]

Jak powiększysz komorę spalania, to na końcu suwu sprężania będzie tam panować mniejsze ciśnienie, to przełoży się na niższą moc."Odprężanie" stosuje jak chcesz doładować silnik, żeby ciśnie po doładowywaniu nie było zbyt duże ( upraszczając - doładowanie powoduje, że cylinder jest lepiej wypełniony mieszanką - jest jej więcej, więc na końcu suwu sprężania mogłoby powstać zbyt duże ciśnienie, dlatego właśnie robi się to o co pytasz czyli "odpręża" silnik)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Zmniejszenie komory spalania w dwusówie, czy to coś da?

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL