| Autor |
"alusy w opel vectra a 93 r 1.6 licznik oszukuje.pomocy" |
|
|
rysiu_89
|
|
Wysłana - 27 luty 2008 22:11 | zgłoś naruszenie regulaminu
siemka
kupiłem sobie okazyjnie vectre a 93 rok 1.6 8V i ma ona założone 15 calowe aluski z oponami 195/50/r15 . sprawdzalem wczoraj z nawigacją w reku o ile mi licznik oszykuje i jak jade wg licznika w aucie 120 to nawigacja mowi mi ze jade 100. czyli o 20 przeklamuje licznik w aucie na tych kolach i moje pytanie jest takie: jaki profil opon powinieniem kupic na te felgi?? teraz za o profili 50 i jakie zalozyc zeby licznik dobrze wskazywal. prosze o pomoc kogos kto sie na tym zna. z gory dzieki
| |
|
 |
|
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
a nie chcesz jezdzic z nawigacja? licznik wychodzac z fabryki juz bedzie przeklamywal zawsze, tymbardziej po 150 km/h
a wiesz jakie ori tam były koła wsadzone?
|
|
rysiu_89
|
|
fabrycznie maja byc ponoc 185/70/14 ale ja nie wiem gdzie znalesc info jaki profil powinien byc na 15" alusy |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
Wszystko zalezy od tego jaka chcesz mieć szerokość opony, bo profil jest ustalany w odniesieniu właśnie do szerokości laka ale optymalnym zamiennikiem wydaje sie być 15/195/60 gdyz róznica % w predkosci wynosi 0,00%.
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
o 4mm wieksze koło, trafnie Ali
|
|
rysiu_89
|
|
chce załozyc takie opony na 15 calowe felgi zeby mi licznik nie oszukiwał. szerokosc ma byc 195 tylko nie wiem jaki dac profil. |
 |
|
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
60
|
|
rysiu_89
|
|
aha i jeszcze jedna sprawa jki olej zalac do silnika. po kupnie musze wymienic olej i filtr ale nie mam pojecia co wlac do niej, nie wiem jaki byl poprzednio. jesli ktos sie orientuje to prosze o info na temat oleju: jaki wlac i ile sie mieści do silnika 1.6 75 km |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|
|
|
rysiu_89
|
|
gadalem dzis ze znajomym ktory mial astre 1.6 czyli ten sam silnik co u mnie i mowi zebym lał 15W40 i bedzie git. a wiecie ile wchodzi do takiego silnika?? kumpel nei pamieta.. |
 |
|
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
ksiazki nie masz? to sobie sciagnij