w najblizszym czasie planuje kupić własnie taki samochod, cena tak do 17 tys. mam prośbe aby ocenic i podac ( jesli ktos sie zna) ile taki samochód spali ( miasto, w trasie) biorąc pod uwagę ich pojemnosc, i interesowała by mnie tez awaryjnosc tych samochodów . Oto typy :
Ja jesli bym brał bore to raczej z 1,9 TDI Tylko w tej kasie troszku ciężko coś znaleźć.
A co do silnmików montowanych w borach to 1,6 16V 105PS ładnie lata ma naprawdę niezłego buta i pali naprawdę też przyzwoicie
AliBabus dzieki.. disla nie chce za bardzo , bo jak na ten rocznik jak wtryski padną to juz w tysiącach liczone, tak samo sie to tyczy turbin itp.. a diselkiem trzeba raczej czesto w trasie byc a ja tak po miescie , na zakupy i na jakis wypad take szkoda go gasic co chwile ;)
jeżeli samochód do miasta to całkowicie polecam sprawdzoną jednostkę 1,6 (wymieniona wyżej). jezeli samochód do jazdy po mieście to wystarczy zeby się dobrze zbierał spod świateł i był w miare elastyczny. Części nie drogie- podobnie jak przy GOLF IV. (niektórzy mówią że Bora to sedan golfa...) Z dostępem nie ma problemu, zresztą jak z każdym VW... pozdro
[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]
AliBabus, pompowtryski nie były montowane jedynie w 130, na temat pompek w VAG-ach to ja mógłbym napsisać chyba doktorat =D heheh....
Co do wadliwości pompek na forach co mówią o tym rodzaju wtrysków nie znając ich z praktyki.
Jak ktoś leje paliwo u "wujcia staszka " to załatwi common raila, pompowtryskiwacze, czy nawet pompe wtryskową VP44 którą też się zachwala.
Temat turbiny, kolejne bzdury czytam, o tym że się często sypią...
Często? to znaczy ile razy w tygodniu? albo ile razy na dzień?
Dzisiaj można kupować regenerowane turbo za grosze, jak każdą ważną część auta, pozatym, jeździsz? to się nie dziw że się psuje. Czego my żądamy, żeby jeździć bez awarii. Jeżeli będziemy wmawiać tak beznadziejnie ludziom że to be a tamto fe to nikt nie będzie niczym innym jeździł jak trabantem, który tez nie był idealny, no ale tańszy w obsłudze. Faktem jest że dziś silniki turbodoładowane będą dominować, ze względu na potencjał jak i niższe zużycie paliwa i nie ważne czy to diesel czy benzyna.
Po prostu parę lat temu zrobił się bum wokół spreżarek i rodzajów wtrysku w autach że wszyscy dostali białej gorączki i pewnego rodzaju pojazdy omijają łukiem, myśląc że to jakiś złom przecież, bo goździkowa nie poleca i już. A to błąd, błąd w który wprowadzają jacyś dziwni ludzie co jedynie czytają mądre gazety dla prawdziwych fachowców....
P.S nie jestem handlarzem samochodów, jeżeli ktoś mnie chce teraz zaatakować odnośnie mojego posta.
Reasumując, o czym to mówiliśmy? AHa...
Najlepsza z przedstawionych ofert to chyba ta pierwsza.
Ja takze sie spotkałem z bardzo wieloma negatywnymi opiniami o Common rail... ale połowa z tych ludzi nie miała pojęcia co pisze/mówi. Moi dwaj wujkowie postanowili kupić Fordy Focusy. W kombiku, nawet takie same kolory. Jeden z nich to jednostka 1,9 TDI 90KM, drugi to 1,9 TDCI ok. 115KM... Wprawdzie to zupełnie inna jazda, o wiele przyjemniejsza (większa moc, większa elastyczność), przy czym TDCI pali o ok. 1litr więcej od zwykłego TDI... Wuja tankuje na Orlenie i nie nazeka
pozdro
W focusach montowali diesle o pojemności 1,8 . Brat ma 1,8 TDDI 90PS w focusie z inter-coolerem. Ogólnie jak to jeździło to po dupie dostawało od mojej vectry 2,0DTL 82PS . Pojeździł i mu padła pompa bosh'owska VP30. W mojej vectrze w ogóle jest zamontowana pompa bosha VP44 jak coś. A ta VP44 to też ścierwo takie samo jak to VP30 montowane w fordach czy tam bodajze VP31, które fikają co 150-180Kkm. Ja mam swoja po regeneracji i póki co jeździ więc dla tego to trzymam.
W VAGowskich autach 90-110KM montowali pompy wtryskowe bosh VP37 a nie żadne pompowtryskiwacze które były montowane w borach jedynie w 1,9 TDI 130KM.
Tak, tak pomyliłem sie, jest to pojemnośc 1,8 ale oznaczenie (TDCI) i moc (115KM) się zgadza.... zapomniałem dodac najwazniejszego, ze wuja nie nazeka na eksploatacje tylko leje i jeździ co do oznaczeń pomp i ich właściwości... nie kłuce się bo sie na tym najzwyczajniej nie znam
pozdrówka
Nie no spoko te pompy wytrzymują od 150 000km do 200 000km więc to nie jest mało chodź sam fakt że się wysrywaja i regeneracja kosztuje sporo drażni. Tez znam przypadki że ludzie kupili focusy/vectry/astry/VW/almery z tymi pompami lali tylko ropę latali na nich kilka lat robili po 100 000km i złego słowa nie powiedzą ale sa tez przypadki, że ludzie kupili autka pojeździli kilka dni tygodni czy miesięcy i pakowali w regenerację po 2-3K PLN. Chociaż te "upośledzone" pompy bosha wkurzają to przy dzisiejszych comonrail'ach to są tani i bezawaryjne.
Nie mówie, że comonrail to zło po prostu wlanie gorszego paliwa dopiero powoduje ogromne kłopoty
Co za coś, wieksza moc ale sam układ wtryskowy przez to, że jest efektywny jest też wrażliwy na jakośćpaliwa
Z tym się zgodze, układy common rail są bardzo wrażliwe na jakość paliwa. Wydatek rzędu ok. 3000pln. na pewno nie byłby miły... No ale powróćmy do tytułowej Bory Ja dalej zostaje przy swoim typie i polecam do miasta jednostkę 1,6 16V 105KM. Autko zrywne, nie można narzekać na kulturę pracy, dosyć ekonomiczne.
naturalnie... pozdrowka...