| Autor |
"cisnienie opon w renault laguna II" |
|
|
nesta13
|
|
Wysłana - 17 styczeń 2008 14:57 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam
mam problem z cisnieniem opon w lagunce II
jest to silnik 1,9dci z 2002roku 120km
mianowicie kolo zegara na desce rozdzielczej jest pokazany samochod ktory informuje gdy sa otwarte dzwi itp wlasnie tam pokazane jest ze opony sa "wysuniete" z pojazdu pali sie rowniesz ZÓLTA LAMPKA na desce w postaci wykrzyknika w kółku ostatnio jedna opona na wyswietlaczu zaczela mi mrygac wspomniana zolta lampka zaczela równiesz mrygac co spowodowalo zapalenie kolejnej lampki SERVIS mechanik powiedzial mi ze mam sposcic powietrze do 2,2 zrobilem tak ale nie pomoglo jedna opona naprawila sie jak dopompowalem do 3atmosfer
jakie cisnienie mam ustawic zeby czujnik pokazywal ze wszysto jest ok
sa to opony letnie 205/55 16R
| |
|
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|
|
|
nesta13
|
|
francuzi umieszczaja taka naklejke na dzwiach kierwocy pisze tam 2,2 lub jak zaladowany 2,5bara zrobilem tak wczoraj wieczorem jednak dalej czujnik pokazuje ze jest nie odpowiednie cisnienie wiem moze byc awaria czujnika ale na 80% jest ok |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
Jesli pisza że ma być 2,2 czy 2,5 bara to tyle musi być w kapciu.
A czujnik czujnikiem, kesli nie jest zwalony to sprawa jasna.
Masz do tej Lagi jakąś książke zerwizową, poczytaj, być może taka kontrolka odpowiada też za inne funkcjie.
|
|
nesta13
|
|
tak mam ksiazke serwisowa ale wszystko po francusku przetlumaczysz haha zartuje
a tak powaznie to w przedniej oponie powinno byc 2,1bara a czujnik wykryl mala ilosc powietrza dopompowalem do 2,7 i jest ok a wiec o co tu chodzi troszke jest roznica w tym co pisza a w tym co jest a wspomniana kontrolka wskazuje jedynie zla ilosc powietrza w oponach |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
Ja bym nie szarżował z tym powietrzem w oponach, nie bez kozery sa ustalone takie a nie inne poziomy cisnienia, dla głupiej kontrolki.
A na czym mierzyłes cisnienie, wyskakuje na kompie czy na wentlu???
|
|
nesta13
|
|
mierzylem i tak i tak ostatnio koles podlaczyl laptopa do komputera w samochodzi i byly takie niedociagniecia np wprowadzone byly opony 195 R15 a ja mam 205 R16 po zmianach czujnik wykryl ze wszystko jest ok w przednich oponach ale z tylnimi nadal jest cos nie tak
w komputerze jest ustawione ze mam letnie opony rzeczywiscie mam letnie ale czy pod wplywem ujemnej temperatury czujnik moze zwariowac?
jak bym zmienil na zimówki mozebylo by ok jak sadzisz |
 |
|
|
|
niutek1234
|
|
rozmiar kół i opon moszą się zgadzać ustawieniami kompa w pojez.jeżeli to nie pomaga trzeba sprawdzić rozmiarówkę zalecaną fabrycznie czy się zgadzają.Ustawięnia na interfejsach nie fabrycznych reno choć taką mają opcję nie są skóteczne [nie zawsze].Czesto się zdarza że jest trzepniety czujnik w kole [90%] |
 |
|
|
|
rafi11
|
| Wysłana - 25 marzec 2008 17:24 Usunięta przez AliBabus za naruszenie Pkt6 regulaminu forum. | [zgłoszenie naruszenia] |
| |
|