| Autor |
"civic 1.3" |
|
|
mmmarekkk
|
|
Wysłana - 28 wrzesień 2008 09:54 | zgłoś naruszenie regulaminu
panowie niedawno kupilem honde civic 1.3 z lpg obawiam sie ze troche za duzo pali gazu .przejezdzilem juz 3 razy pelny bak 1 raz w miescie i wyszlo ze pali 12litrow na 100 ,nastepnie wyjechalem w trase troche dalej ,okazalo sie ze spalila 6litrow na 100 ,a kolejny raz ponownie ,miasto codzienna jazda do pracy itp i znowu 12 litrow. jaka moze byc przyczyna takiego spalania??
| |
|
 |
|
|
|
czarny0705
|
|
Witam, nie napisałeś który to rocznik, bo niektóre były na gaźniku i były bardziej łakome. Natomiast myślę, że nie obejdzie się bez regulacji w warsztacie, który specjalizuje się w gazie. Grzebanie samemu bez analizatora spalin mija się z celem, 100zł wydane na przegląd wróci się szybko w paliwie. Mam książkę do civica jeżeli chcesz wyśle mailem. Pozdrawiam |
 |
|
|
|
mmmarekkk
|
|
jest to rocznik 1995 niestety na gazniku ale to i tak moim zdaniem za duzo pali. 10 litrow jeszcze by uszlo al 12 hmm trochu duzo .bardzo bym prosil o ta ksiazme meil; markom@buziaczek.pl |
 |
|
|
|
mmmarekkk
|
|
dodam jeszcze ze jezdze spokojnie nie szaleje tym autkiem biegi zmieniam miedzy 2.5 3 tys obrotow. |
 |
|
|
|
czarny0705
|
|
Przy takiej jeździe musisz się w 10 mieścić, rozumiem że filterki są o.k i autko nie szarpie, być może jeszcze luzy zaworowe wypada sprawdzić mogą być ciasne. |
 |
|
|
|
czarny0705
|
|
Aha i jeszcze jedno, gdy będzie walnięty termostat, zablokuje się w pozycji otwartej, auto nie będzie dogrzane i będzie więcej paliło. Dłuższy czas na ssaniu oraz krótkie odcinki jazdy będą wpływały na spalanie |
 |
|
|
|
mmmarekkk
|
|
filtry wymienione. termostat raczej ok tak mi sie wydaje jak go zapalam silnik chodzi chwilke na wyzszych obrotach i zaraz po tym wskakuje na nieco mniejsze czyli ssanie sie wylancza.na moj rozum bo nie jestem zadnym mechanikiem ani specem od samochodow. |
 |
|
|
|
czarny0705
|
|
Termostat działa tak: jest to zawór który na zimnym silniku jest zamknięty i nie puszcza płynu chłodzącego na obieg chłodnicy dopóki nie osiągnie około 90 stopni. Czyli najpierw silnik pracuje w zamkniętym obwodzie z nagrzewnicą kabiny a dopiero po jakimś czasie puszcza na chłodnicę. Sprawdź rano kiedy odpalisz czy chłodnica nie robi się gorąca przed uzyskaniem 80-95 stopni jeżeli tak to termostat jest wadliwy. |
 |
|
|
|
mmmarekkk
|
|
aha ok sprawdze. no ale wizyta u gazownika jest raczej niezbedna niech posprawdza szczelnosc itd. bo jak zapalam go rano to jest ok ale jak zapalam poraz kolejny jak silnik jest cieply to czuje zapach gazu w samochodzie wydostaje sie z wentylacji. |
 |
|
|
|
czarny0705
|
|
Gazem pewnie śmierdzi z kolektora dolotowego, jest to normalne w tego typu instalacji gazowej. Natomiast gdybyś miał gaz sekwencję to problem znika. Sprawdź maszynę u gazownika, może podreguluje i wymieni filtr w reduktorze i problem załatwiony. Pozdro |
 |
|
|
|
mmmarekkk
|
|
no i tak musze do gazownika jechac. pozdrawiam |
 |
|