Wiem wiem wiem ten temat już był ale nic mi nie pomógł. Chciałbym żeby odp. udzielały osoby które mają te same objawy w swojej fieście. A więc mam fieste 1.3 z 93r. mam ją już 3 lata. Jak ją kupiłem paliła średnio około 8 l na setke powodem był zablokowany termostat-ogrzewanie wnętrza praktycznie nie działalo chyba że stałem w korkach. Po wymianie go spalanie drastycznie spadło średnio przy normalnej jeżdzie 6-6.3 l na trasie dało się zejśc do 5 l wg.mnie zaje... jak na tak archaiczną konstrukcje silnika. Ale się skończyło od ponad roku mam podobny problem pali średio 7-7.5 l ale termostat nadal jest sprawny-ogrzewanie sprawne wskazówka w tym samym miejscu no chyba ze na literze m jak napis norm to zle. Wymieniłem już swiece niepotrzebnie były dobre ale dla spokoju, przewody wn potrzebnie lepsza elastycznosc moge jechac 1500 obr na 5 wcześniej poniżej 1800 silnik sie "dlawił". Nic to nie dało natomiast na forach natknołem sie na tematy o sądzie lambda i objawach jej awarii. Zaczołem łączyc fakty: na końcu rury wydechowej jest czarny osad co może świadczyc o niespalonym paliwie, zbyt bogatej mieszance, stare świece też były zabarwione na czarno i czuc było niespaloną benzyne. Z ciekawości wykręciłem sonde jej kniec też jest czarny i czuc benzyną.Sprawdziłem czy działa w niej grzałka podpinając ją do prostownika- jest sprawna i sprawdziłem napięcie jakie wytw. wynosiło 0,3-0,4 V ale to było w garażu a jak to sprawdzic w aucie kiedy przewody sa podlączone. Niewiem czy wymieniac tą sonde,chciałbym sie upewnic ze niedziała zeby nie wyrzucic kasy w błoto bo jakieś napięcie jednak daje. PROSZE o pomoc osoby które sie znają na rzeczy lub miały takie same objawy w swoich fofi a nie wujków dobra rada.Opisałem usterke dosyc szczegółowo więc mysle za ktoś mi poradzi. POZDRAWIAM
Ja nie miałem nigdy forda ale pozwolę sobie coś napisać.
To ze świece są czarne sugeruje ze jest spalany olej, nie zauważyłeś żadnych ubytków oleju Drogi Autorze??
Sugerowało by to to, że zawory są zużyte. Zużyte zawory powodują zwiększone zużycie paliwa.
Tak jak z resztą zużyte tuleje, tłoki, nieszczelna uszczelka pod głowicą, nieprawidłowości w układzie wylotowym, zły stopień sprężenia w cylindrze, nieszczelny przewód doprowadzenia paliwa bądź niedrożny powrotu paliwa jak i zanieczyszczony filtr powietrza mogą powodować zwiększone zużycie paliwa. A tych objawów Drogi Autorze, też nie można u Ciebie wykluczyć. Pierwsze 5 powodów jak i wspomniane zawory wynikają porostu ze zużycia jednostki napędowej.
Dzieki za porade. Fakt silnik bierze oleju tak ok.1l/10000 przebieg 156 tys ale która fiesta z 93r nie bierze.Prawdopodobnie przez zawory, w fiestach rozrząd nie jest rewelacyjny(typowy klekot gdy zużyty) za to bezawaryjny(łańcuch).Także z tym olejem to bym nie przesadzał. Jeżdże 3 lata a siwych czy niebieskich spalin nie widziałem predzej ciemne przy dodaniu gazu takze tego oleju tak dużo nie wcina
Przyczyny dopatrywałym się gdzie indziej.Ostatnio przeglądając fora i artykuły na ten temat dowiedziałem się że do mojej fofi 1.3 sprzedaje się 2 typy termostatu:
1. temp.otw.88-102st (czesto zamiennik, bardziej pasuje do 1.1)
2. temp otw.92-106st (tylko orginał)
Wniosek ja napewno niemam orginału także silnik może się niedogrzewac to by tłumaczyło wskazówke temp. na m niewłanczanie wentylatora nawet w upały i pogorzenie spalania.
Druga teoria sonda lambda do wymiany też bardzo możliwe przy tym przebiegu jeśli jest od nowości.