| Autor |
"golf IV strumienica vs. kat" |
|
|
DiscoBoy
|
|
Wysłana - 28 sierpień 2008 12:38 | zgłoś naruszenie regulaminu
Bondziorno
Mam golfa mk VI 1.6sr 99' (100KM) wymienialemw czoraj olej filtry swiece itd i okazalo sie ze katalizator jest do***any - zastanawiam sie czy kupic nowego kata czy wsadzic zamias niego stromienice - jakie sa za i przeciw - jak to sie odbija na spalaniu, czy jest sens to robic itd
A wracajac do wymiany filtrow swiec... teraz zauwazylem ze auto sie znacznie odmulilo ale komputer pokazuje wyzsze spalanie (w danym momencie nie srednie) niz to mialo miejsce przed wymiana - jak te wskazania komputera maja sie do rzeczywistego spalania bo na moje to spalanie po wymianie filtrow nie powinno wzrosnac ;>
| |
|
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
Z tą wymianą kata to uważaj. Ogólnie to jedna z najbardziej wartosciowych części w samochodzie. Fabrycznie montowali ceramiczne katalizatory do których budowy wykorzystywali wiele metali szlachetnych w tym platynę. Wartość takiego kata wacha sie od 300 do 600zł ze wzgledu na surowce wtórne. Więc niektórzy mechanicy wciskaja ludziom bajki o uszkodzonych katalizatorach proponując wspawanie strumienicy bądź kata uniwersalnego po czym starego kata zobowiązauja sie zutylizowac i tym sposobem sobie dopukaja do pensyjki.
W sumie w takim kacie nie bardzo ma sie co popsuć . Wymontowanie kata nieraz moze sprawic sporo problemów. Nie wiem jak jest w golferze ale w niektórych autach montowane sa za i przed katem czujniki składu emisji spalin na podstawie których danych ustalany jest skład mieszanki, wymontowanie kata sprawia, że skład jest inny komputer dostaje z sond błędne dane i dobiera niewłasciwa miszankę auto moze więc palic wiecej i wbrew pozorom stracić na mocy zamiast zyskać poprzez odetkanie.
Sa w ogóle jakies objawy, że mechanik chce wymienić katalizator???
Jeśli wszystko cyka to nie trzeba psuć.
|
|
Ygor
|
|
inna sprawa ejst ze nawet zuzyty katalizator mozna sprzedac wiec w ogole zostawianie go u mechanika nie ma sensu. Tak jak pisze Ali - za katem możesz mieć sonde lambda diagnostyczna (nie regulacyjna) i po wyjeciu katalizatora moze wyrzucac bledy - mozna zrobic emulator takiej sondy ktory bedzie mowil kompowi ze kat jest (koszt kilku plnow jezeli sam zlutujesz) ale ryzyko zawsze jakies jest - tu przydalaby sie informacja od osob ktore to robily. Sam chcialem swoj wywalic a zmiaast niego wlozyc tlumik w obudowie kata ale jakos nie wychodzi  |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|
|
|
DiscoBoy
|
|
Ja nie wiem o co chodzi dokladnie ale podobno posypal sie od srodka przez co samchod glosniej chodzi, wyje - bylo to slychac gdy wszedlem na kanal pod auto - mechanik to dobry znajomy wiec sciema nie wchodzi w gre  |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
jeżeli tak to najtaniej wymienic na tlumik w ksztalcie kata - nie podniesie to halasu a koszt ok 50 pln. tylko ze podejrzewam ze nie przejdziesz wtedy przegladu bo spaliny beda zle. |
 |
|
|
|
DiscoBoy
|
|
heh akurat o przeglad sie nie martwie, robie go w SCANI, tam pracuje znajomy, ktory kiedys opowiadal jak to jest z mierzeniem spalin - wklada do tlumika sonde ktora nawet nie jest podlaczona do komputera i jazda - Łelkam Tu Poland
Zmieniony przez - DiscoBoy w dniu 2008-08-28 19:51:14 |
 |
|
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
znam historie gdzie kat do 8letniego auta kosztuje 2.5K PLN
moj sie rozleciał i zamiast niego jest po prostu rura i tyle, osiagi lepsze na pewno, ale za ten hałas nie wiem czy bym to zrobił drugi raz
|
|
matand
|
|
|
|
|
emate
|
|
Nigdy po wyjęciu katalizatora nie wkładać strumienicy, takie rzeczy zostawiajmy dla "kali-ziomków" w zdezelowanych calibrach!!
Jak nie chcesz kupować kata to wstaw w tym miejscu zwyczajnie kawałek rurki :) Będzie troche głosniej ale napewno lepiej niż ze strumienicą...
|