FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 1133 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
golf IV strumienica vs. kat 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "golf IV strumienica vs. kat"   

DiscoBoy
 Wysłana - 28 sierpień 2008 12:38        | zgłoś naruszenie regulaminu

Bondziorno

Mam golfa mk VI 1.6sr 99' (100KM) wymienialemw czoraj olej filtry swiece itd i okazalo sie ze katalizator jest do***any - zastanawiam sie czy kupic nowego kata czy wsadzic zamias niego stromienice - jakie sa za i przeciw - jak to sie odbija na spalaniu, czy jest sens to robic itd

A wracajac do wymiany filtrow swiec... teraz zauwazylem ze auto sie znacznie odmulilo ale komputer pokazuje wyzsze spalanie (w danym momencie nie srednie) niz to mialo miejsce przed wymiana - jak te wskazania komputera maja sie do rzeczywistego spalania bo na moje to spalanie po wymianie filtrow nie powinno wzrosnac ;>

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 28 sierpień 2008 13:12      [zgłoszenie naruszenia]

Z tą wymianą kata to uważaj. Ogólnie to jedna z najbardziej wartosciowych części w samochodzie. Fabrycznie montowali ceramiczne katalizatory do których budowy wykorzystywali wiele metali szlachetnych w tym platynę. Wartość takiego kata wacha sie od 300 do 600zł ze wzgledu na surowce wtórne. Więc niektórzy mechanicy wciskaja ludziom bajki o uszkodzonych katalizatorach proponując wspawanie strumienicy bądź kata uniwersalnego po czym starego kata zobowiązauja sie zutylizowac i tym sposobem sobie dopukaja do pensyjki.

W sumie w takim kacie nie bardzo ma sie co popsuć . Wymontowanie kata nieraz moze sprawic sporo problemów. Nie wiem jak jest w golferze ale w niektórych autach montowane sa za i przed katem czujniki składu emisji spalin na podstawie których danych ustalany jest skład mieszanki, wymontowanie kata sprawia, że skład jest inny komputer dostaje z sond błędne dane i dobiera niewłasciwa miszankę auto moze więc palic wiecej i wbrew pozorom stracić na mocy zamiast zyskać poprzez odetkanie.

Sa w ogóle jakies objawy, że mechanik chce wymienić katalizator???
Jeśli wszystko cyka to nie trzeba psuć.

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

Ygor
 Wysłana - 28 sierpień 2008 13:21      [zgłoszenie naruszenia]

inna sprawa ejst ze nawet zuzyty katalizator mozna sprzedac wiec w ogole zostawianie go u mechanika nie ma sensu. Tak jak pisze Ali - za katem możesz mieć sonde lambda diagnostyczna (nie regulacyjna) i po wyjeciu katalizatora moze wyrzucac bledy - mozna zrobic emulator takiej sondy ktory bedzie mowil kompowi ze kat jest (koszt kilku plnow jezeli sam zlutujesz) ale ryzyko zawsze jakies jest - tu przydalaby sie informacja od osob ktore to robily. Sam chcialem swoj wywalic a zmiaast niego wlozyc tlumik w obudowie kata ale jakos nie wychodzi

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 28 sierpień 2008 13:40      [zgłoszenie naruszenia]

Ja wychodze z założenia "jak jest dobrze nie trza psuć" wiec jesli nie ma żadnych uzasadnionych przyczyn nic nie zmieniam, i działania które nawet miały by przyczynić się do uzyskania kliku KM kosztem możliwej awaryjności silnika są dla mnie bezsensowne gdyż zysk mocy jest wątpliwy i w skali dotychczasowj mocy mizerny a bywa ze po modyfikacjach nastepuje ubytek mocy.

Ale podziwiam też ludzi którzy wychadza z założenia "kto nie ryzykuje ten nic nie ma" ale nawet czy te powiedzmy 5KM coś zmieni , wolał bym juz kupic auto inne mocniejsze powiedzmy o 20-30 koni niż się z tym ******lić

EDIT

Teraz zauważyłem, ze chyba żadnych objawów nie ma więc jesli smiga normalnie olej sprawę.

Zmieniony przez - AliBabus w dniu 2008-08-28 13:44:50

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

DiscoBoy
 Wysłana - 28 sierpień 2008 14:47      [zgłoszenie naruszenia]

Ja nie wiem o co chodzi dokladnie ale podobno posypal sie od srodka przez co samchod glosniej chodzi, wyje - bylo to slychac gdy wszedlem na kanal pod auto - mechanik to dobry znajomy wiec sciema nie wchodzi w gre

Ygor
 Wysłana - 28 sierpień 2008 15:50      [zgłoszenie naruszenia]

jeżeli tak to najtaniej wymienic na tlumik w ksztalcie kata - nie podniesie to halasu a koszt ok 50 pln. tylko ze podejrzewam ze nie przejdziesz wtedy przegladu bo spaliny beda zle.

DiscoBoy
 Wysłana - 28 sierpień 2008 19:49      [zgłoszenie naruszenia]

heh akurat o przeglad sie nie martwie, robie go w SCANI, tam pracuje znajomy, ktory kiedys opowiadal jak to jest z mierzeniem spalin - wklada do tlumika sonde ktora nawet nie jest podlaczona do komputera i jazda - Łelkam Tu Poland

Zmieniony przez - DiscoBoy w dniu 2008-08-28 19:51:14

zaborek
No Risk, No Fun
 Wysłana - 28 sierpień 2008 20:48      [zgłoszenie naruszenia]

znam historie gdzie kat do 8letniego auta kosztuje 2.5K PLN

moj sie rozleciał i zamiast niego jest po prostu rura i tyle, osiagi lepsze na pewno, ale za ten hałas nie wiem czy bym to zrobił drugi raz

"As far back as I can remember, I've always wanted to be a gangster." -- Henry Hill, Brooklyn, N.Y. 1955.

matand
 Wysłana - 27 wrzesień 2008 22:06      [zgłoszenie naruszenia]

Wszystko identycznie jak Zaborek. Moc faktycznie poczułem, tym bardziej ze silnik mały (55KM), ale ten hałas. Może nie jest to az tak dręczący hałas, bo jak mowie silnik małej pojemności i niekiedy taki odgłos moze sprawiac nawet wrazenie auta-rajdówy, ale ja tam wole niemal idealną cisze

ups. stary temat, archeolog ze mnie

Zmieniony przez - matand w dniu 2008-09-27 22:08:50

Pamiętaj aby wygłuszyć drzwi...

emate
 Wysłana - 28 wrzesień 2008 10:58       [zgłoszenie naruszenia]

Nigdy po wyjęciu katalizatora nie wkładać strumienicy, takie rzeczy zostawiajmy dla "kali-ziomków" w zdezelowanych calibrach!!

Jak nie chcesz kupować kata to wstaw w tym miejscu zwyczajnie kawałek rurki :) Będzie troche głosniej ale napewno lepiej niż ze strumienicą...

[http://www.myspace.com/ematee]

"Idziemy przez życie dobrze znanym skrótem"

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

golf IV strumienica vs. kat

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL