FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 418 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Problemy z samochodem
honda civic V gotuje sie silnik 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "honda civic V gotuje sie silnik"   

eryk007
 Wysłana - 22 maj 2010 13:41        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam
Mam dziwny w sumie dość nietypowy problem z baaardzo mocnym przegrzewaniem się silnika.
A mianowicie jadąc wczoraj silnik się zagrzał, pełno pary wyciek płynu chłodzącego z samochodu no i zgon na 1h. Silnik ostygł uzupełniłem olej bo było go mało ale był w normie, lecz niestety silnik dalej baaardzo mocno się przegrzewał a wskazówka temperatury rosła w oczach próbowałem odpalić ogrzewanie aby odciążyć silnik ale co dziwne z nawiewu leciało zimne powietrze w ogóle nie ogrzane, chłodnica była ciepła ale to raczej od pary pod maską(testując na sucho auto pod domem chłodnica nie nagrzewała się) nie uruchamiał się także wiatrak, przewód od chłodnicy do silnika był ciepły od chłodnicy do termostatu zimny.
z pod głowicy poszedł prawdopodobnie wyciek ale olej silnikowy nie jest zmieszany z chłodziwem.
Teraz pytanie czy to posypała się tylko jakaś jedna część czy wszystko??

SSszymon
 Wysłana - 22 maj 2010 20:33      [zgłoszenie naruszenia]

Może poszedł termostat i nie puszcza obiegu, takie mniej więcej objawy tego

rejent2
 Wysłana - 22 maj 2010 20:44      [zgłoszenie naruszenia]

identyczne objawy miałem u siebie uszczelka pod głowicą była do wymiany tylko że ja nie przegrzałem silnika od zimnego motoru do nagrzania do temp 100 stopni wystarczył kilometr.

eryk007
 Wysłana - 22 maj 2010 20:55      [zgłoszenie naruszenia]

jak to jest uszczelka pod głowicą to chyba fura pójdzie już na puszki do coca coli bo naprawa pewnie wyniesie z 800zł

rejent2
 Wysłana - 22 maj 2010 21:57      [zgłoszenie naruszenia]

u mnie wyszło tak komplet uszczelek silnika 250zł głowica 250 i 300 robota ekspresowa rano zostawiłem po południu odebrałem

smuk
 Wysłana - 22 maj 2010 22:04      [zgłoszenie naruszenia]

Wygląda na przyblokowany termostat, i od tego bym zaczął sprawdzać bo wymiana w miare tania

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 24 maj 2010 13:39      [zgłoszenie naruszenia]

Skoro chłodnica zimna to prawdopodobnie termostat został na zamknietym. Więc skoro to jakis chrupek to bym wyjął termostat zostawił go na otwartym (albo go wyyebał bo nie wiem co to jest za fura i jak to jest tam skonstułowane) i zobaczył, jeśli nie bedzie się grzał to bedzie jego wina.

Zmieniony przez - AliBabus w dniu 2010-05-24 13:39:39

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

eryk007
 Wysłana - 28 maj 2010 12:45      [zgłoszenie naruszenia]

a wiec problem rozwiązany termostat wyjęty pękła rurka układ się zapowietrzył i to wszystko autko już jeździ

robi11
 Wysłana - 13 czerwiec 2010 14:20      [zgłoszenie naruszenia]

sprawdz poziom płynu,termostat,to najczęściej siada,lub może pompa wodna nie wymusza obiegu , wymontuj termostat złóż układ bez termostatu i spróbuj

smuk
 Wysłana - 13 czerwiec 2010 14:22      [zgłoszenie naruszenia]

robi11 Jakbyś czytał temat to wiedizałbyś że problem już rozwiązany

robi11
 Wysłana - 13 czerwiec 2010 14:37       [zgłoszenie naruszenia]

przepraszam przeczytałem tylko pierwszy wpis soryyyy

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

honda civic V gotuje sie silnik

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL