FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 1318 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
honda civic vtec 1.6 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "honda civic vtec 1.6"   

otheerian
 Wysłana - 4 maj 2009 19:06       

Przeniesiona przez Ygor z działu 'Na luzie'. | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam !
Jestem tu nowy i mam pytanie odnosnie hondy civic 92-95. Kolega znajomego ma podobno civica vtec'a 1.6, ktory ma 160 KM szukałem na allegro, ale nie znalazłem takiego, vtec'i przewaznie mialy max 125 KM, z tego co mi wiadomo to VTi maja 160 to jak to w koncu jest z tym vtec'em jest taki ?

Wiem, trochę zamotałem, ale mysle, ze mnie zrozumiecie

Zmieniony przez - otheerian w dniu 2009-05-04 19:08:09

Ygor
 Wysłana - 4 maj 2009 19:11      [zgłoszenie naruszenia]

jezeli chodzi o Vgen z lat ktore podales to bylo kilka takich silnikow , w polsce, europie dwa najpopularniejsze to d16Z6 SOHC VTEC 125KM (jeden wałek rozrządku jakbyś nie wiedział i zmienne fazy rozrządu) oraz b16a2 DOHC VTEC 160 KM (dwa wałki i zmienne fazy) i to drugie to wlasnie VTi. jakies jeszcze pytania ?

oba o pojemnosci 1,6 ale roznia sie baaaardzo

tu masz przyklad :

[http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8464011]

Zmieniony przez - Ygor w dniu 2009-05-04 19:16:12

otheerian
 Wysłana - 4 maj 2009 19:18      [zgłoszenie naruszenia]

ok dzieki, czyli wszystko wyjasnione ;p

Właśnie to mnie zmyliło, bo bardzo sie nie orientuje, a na allegro te silniki widniały pod napisem vti, a on wspomniał o vtec'u ;x

no i zeby nie zakladac nowego tematu to zapytam jeszcze jak jest wlasnie z hondami z tych lat. Dobry wybor na pierwszy samochod, interesuje mnie jeszcze cena części w wyniku jakiejś awarii dużo będzie trzeba zabulić (oczywicha zalezy jaka awaria, ale ogolnie pytam o ceny czesci).

Zmieniony przez - otheerian w dniu 2009-05-04 19:19:24

Zmieniony przez - otheerian w dniu 2009-05-04 19:20:20

Zmieniony przez - otheerian w dniu 2009-05-04 19:20:40

Ygor
 Wysłana - 4 maj 2009 19:25      [zgłoszenie naruszenia]

przejrzyj ten dział :

[moto.ifd.pl/Samochody%2C_porady_i_opinie-f10-s2.html]

jest tam co najmniej 4-5 tematów w których występuje ten samochód w razie dalszych pytan zapraszam

otheerian
 Wysłana - 4 maj 2009 19:36      [zgłoszenie naruszenia]

tzn. czytałem trochę, ale nie znalazłem żadnego tematu, który by nawiązywał do cen części w hondzie, zauważyłem, że też hondzie masz/miałeś może napisałbyś po krótce jak to z tymi hondami jest :D

Zmieniony przez - otheerian w dniu 2009-05-04 19:36:39

Ygor
 Wysłana - 4 maj 2009 19:59      [zgłoszenie naruszenia]

co do cen , ciezko powiedziec , b hmmm nic mi sie nie popsulo przez dwa lata uzytkowania urwalem tlumik srodkowy na dziurze kosztowal 200 ale mozna taniej , sonfda lambda markowy zamiennik ngk to ok 150 pln ceny czesci oryginalnych sa bardzo wysokie , zderzak tyl do mojego auta polakierowany w aso to 2500 PLN (!) ale uzywka to ok 200 . W tej chwili jest juz sporo zamiennikow wiec sytuacja jest niezla nie jest jakos tragicznie drogo , natomiast w pewnych sytuacjach trzeba brac oryginaly np uszczelka pod glowica - w tym przypadku slyszalem ze nie warto brac zamiennika bo jest duzo mniej trwaly od oryginalu , pompa wody zamiennik to 150 pln , chlodnica klimatyzacji ok 200 , jak mowilem nie mam wielkiej wiedzy o czesciach ale nie ma takej tragedii jak kiedys bo pojawily sie zamienniki.

Yelooon
 Wysłana - 4 maj 2009 22:21      [zgłoszenie naruszenia]

Ygor ale tutaj na pewno przyznasz mi rację- Zadbana Honda= Bezawaryjna Honda

pzodro

plan JDM...

otheerian
 Wysłana - 5 maj 2009 10:34      [zgłoszenie naruszenia]

Jestem ciekawy ile w hondzie kosztuje ,np. wymiana rozrządu. Wie ktoś coś może na ten temat ?

Zmieniony przez - otheerian w dniu 2009-05-05 10:34:33

Ygor
 Wysłana - 5 maj 2009 11:45       [zgłoszenie naruszenia]

komplet rozrzadu to ok 300 pln (zamienniki troche powyzej , oryginalne nie pamietam , (dowiadywalem sie chyba bylo cos kolo 400 ale reki nie dam obciac sobie) natomiast sama wymiana to zalezy od warsztatu. ja zaraz po zakupie zrobilem mtaki wiekszy serwis - wymiana rozrzadu , oleju z filtrem , klockow , lacznikow stabilizatora , silent blockow , swiec zplonowych , wszystkich paskow klinowych i cos tam jeszcze chyba bylo , ale nie pamietam ... zaplacilem za to 1200 pln - czesci z robocizna , w warszawie , uwazam ze to nie jest wiele , mialem przejrzane cale auto dodatkowo szczegolowo , a jeszcze wymieniony byl filtr przeciwpylkowy od klimatyzacji ...

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

honda civic vtec 1.6

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL