| Autor |
"jak zrobić ósemkę??" |
|
|
Kriszo85
|
|
Wysłana - 19 lipiec 2007 10:34 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam
Chodze teraz na prawo jazdy kat A.Jeżdze na choperku Romet.Co cos w rodzaju wektora [aukcja.onet.pl/show_item.php?item=213062382] Za cholere nie umiem ósemki zrobić.Albo wyjeżdzam gruba za linie albo sie motocykl przewraca.Jeden kumpel mówi ze na półsprzegle sie jeździ podczas ósemki,instruktor,że nie jeździ sie na półsprzegle tylko na dwójce.Inny kumpel,że tylko na jedynce bo na dwójce ci łatwo zgaśnie.Jak wyście się uczyli jezdzic?? proszę o rady bo jak narazie 8 wydaje mi się nie do zrobienia
| |
|
 |
|
|
|
VidaL
|
|
ZASŁUŻONY
|
|
Nie jeździ się ani na półsprzęgle, ani na dwójce. Wiadomo, że na dwójce łatwiej, bo nie ma takich szarpnięć przy dodawaniu gazu, ale jest za to szybciej przez co można się nie wyrobić w liniach, to raz. A dwa, czasem jadąc o ósemce możesz jechać po prostu zbyt wolno jak na 2 bieg, przez co moto Ci zgaśnie i będziesz mieć problem.
W jeździe na półsprzęgle w ogóle nie widzę sensu.
Ja jeździłem sobie na jedynce i myślę, że to jest najlepsze rozwiązanie. Fakt, że trudniej operuje się gazem i mogą być problemy z płynnością, ale wtedy lepiej wyczuwasz moto i mając pewne nawyki łatwiej Ci będzie przejechać ósemkę na każdym innym sprzęcie.
Ósemki się uczysz na tej starej wąskiej czy już na tej nowej szerokiej? Na wąskiej bez problemu da się wyrobić, przez co szeroka, to już łatwizna i jeżeli masz możliwość, to proponowałbym Ci się uczyć właśnie na wąskiej.
Swoją drogą ja robiąc ósemki na egzaminie, nawet nie dotykałem gazu tylko jechałem na wolnych obrotach
Zmieniony przez - VidaL w dniu 2007-07-19 13:27:24 |
 |
|
|
|
CSGamer
|
|
Mój kumpel chodzi obecnie na kursy i jest tak jak mówi Vidal- moto na wolnych samo jedzie. Uczył sie tego nawet na Simsonie S50 i nie musiał gazem operować,wystarczyło manewrować moto. Swoją drogą te ósemki teraz są na tyle szerokie że ciężko z nich wypaść  |
 |
|
|
|
RE5PECT
|
|
ja robiłem na drugim biegu motocykl płynie sie prowadził i nie msuiałem skupiac sie na obrotach tylko na wykonaniu ósemek..pochylaniu sie... |
 |
|
|
|
patryk172
|
|
też robiłem na dwójce, egzamin zdawałem na suzuki gn 250 |
 |
|
|
|
Mephisto88
|
|
Ja na jedynce robiłem 8 .. a jeździłem na kursie MZ 250-ETZ, i Kawasaki , a egzamin miałem na Yamasze i tez na jedynce .
To zależy od motocykla i czy masz go na ssaniu ( zazwyczaj na egzaminie niestety nie :/ ), co do mnie to na pół sprzęgle śmigałem
Zmieniony przez - Mephisto88 w dniu 2008-04-08 19:27:38 |
 |
|
|
|
greku_806
|
|
|
|
nie odswiezaj starych tematow
|
|
|
bryan.
|
|
jak juz odswiezyl to
najlepiej wg mnie jezdzi sie na jedynce, tak jak wyzej juz ktos napisal moto samo sie prowadzi, bez odkrecania
co do techniki i tego zeby tylnie kolo nie zachaczalo o linie to najlepiej sie trzymac jak najblizej zewnetrznej lini |
 |
|
|
|
Timber ST
|
|
ósemka to pestka...
jak sie od małego jeździ motocyklami to zrobi sie bez niczego
mam kumpla co razem ze mną robił.
instruktor do niego:na czym już jeździłeś
-KTM