| Autor |
"kontrolka check engine - problem z ukladem chlodzenia" |
|
|
massive0
|
|
Wysłana - 26 listopad 2008 23:23 | zgłoś naruszenie regulaminu
witam!
mam matiza 2000 rok
ostatnio zaczelo dziac sie z nim cos dziwnego
kiedy odpalam auto wszystko jest ok, w momencie kiedy sie rozgrzewa wlacza sie kontrolka checj engine i odcina zaplon, najpierw zapala sie, i gasnie a samochod przerywa a pozniej w ogole nie chce odpalic, po czym kiedy ostygnie wszystko jest ok dopoki znow sie nie nagrzeeje
zauwazylem tez, ze nawiew slabo grzeje ale nie wiem czy jest to zwiazane z tym, ze samochod sie slabo nagrzewa zanim gasnie czy cos jest z nim nie tak
dodatkowo przestal dzialac wskaznik temepratury silnika ale nie wiem z jakiego powodu
podejrzewalem termostat - wskaznik temperatury podnosi sie ciut do gory, moze nie jest zepsuty a pokazuje faktyczna temp? czytalem gdzies ze jesli przewod od termostatu robi sie szybko cieply tzn ze jest on uszkodzony a tak bylo jak dzis sprawdilem
zastanawialem sie tez nad wentylatorem - nie zalaczal sie, tylko zastanawiam sie czy moze nie dlatego ze nie mial jeszcze odpowiedniej temperatury (wlacza sie od 93 stopnie)
co myslicie?
Zmieniony przez - massive0 w dniu 2008-11-26 23:56:20
| |
|
 |
|
|
|
Ygor
|
|
w zwiazku z tym ze nie chce ci sie nagrzewac , to rzeczywiscie moglby byc termostat ktory moze byc ciagle otwarty , co do wskazowki temperatury moze byc to powiazane z czujnikiem temperatury ... piszesz ze jak sie nagrzewa to ci sie zapala check - jak wtedy wyglada wskazowka temperatury ? |
 |
|
|
|
massive0
|
|
wskazowka jest caly czas na dole, podnosi sie jedynie minimalnie |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
no tak - to by wskazywalo termostat - mozesz go sprawdzic , albo od razu wyminic bo do matiza bedzie pewnie kosztowal grosze (oryginalny 15 pln na allegro) wiec mi by sie nawet starego nie chcialo wkladac , ew jak juz pisalem moze byc czujnik ale termostat taniej i prosciej wiec najpierw bym to sprawdzil. daj znac.
p,s, z tym wiatrakiem to nie zalacza sie bo nei ma poterzeby - nie grzeje sie , co do czeka , nie mam pomyslu. Trzeba by moze podpiac ?
Zmieniony przez - Ygor w dniu 2008-11-28 11:09:39 |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
A mi sie kolego zdaje, ze dawno nie zagladałeś pod maske i płynu do chłodnicy to tam Tobie za wiele nie zostało
Zmieniony przez - AliBabus w dniu 2008-11-28 11:14:39
|
|
massive0
|
|
plynu jest na maxa, zagladam pod maske czesto
no faktycznie musze go podpiac i zobaczyc co jest grane.
zastanawialem sie czy to nie ten termostat jest przyczyna wlaczania kontrolki.
termostat jest tani tylko jeszcze plyn musze spuscic i zalac nowy. |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
niekoniecznie - mozesz spuscic do michy - co prawda jest to dosc budzetowe rozwiazanie ale o ile plyn jest dobry ( nie zamarza i jest klarowny,czysty) to mozna go wlac z powrotem. ja bym zaczal od termostatu |
 |
|
|
|
massive0
|
|
odczytalem kody usterek z komputera i wyszlo:
0110 - Manifold air temperature - czujnik temp powietrza dolotowego
0115 - coolant temp sensor - czujnik temp plynu chlodzacego
0120 - throttle position sensor - czujnik polozenia przepustnicy
0320 - czujnik predkosci obrotowej silnika
0340 - czujnik predkosci obrotowej walka rozrzadu
1500 - obwod termistora parownika - przerwa w obwodzie
mam zamiar zmienic ten termostat jak mowilem wczesniej, ale to nie zalatwi wszytskiego na pewno. cos czuje ze znow niezle zxa to bekne... ku*** |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|
|