FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 468 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Problemy z samochodem
laguna 2 1.9 dci problem z turbo pomocy.... 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "laguna 2 1.9 dci problem z turbo pomocy...."   

Dzej_Di
 Wysłana - 7 maj 2010 23:13        | zgłoś naruszenie regulaminu

witam wszystkicch.....Moj problem polega na tym....ze na np.. 2 biegu ...przy obrotach 2200 zalancza mi sie turbo...mysle ze tak pownio byc.... i ciagnie do 2800 -3000 wtedy traci ciag i znow zaczyna brac po tych 3000 tys obr oczywiscie jest slabszy ciag ale to wiadome... laguna 2 1.9 dci 88 kw 120 koni...mam pytanie....
1. czy to moze byc turbo dziura...?
2 max predkosc na 6 biegu to okolo 180 km wskazowka obr nie wychyla sie wiecej jak 3000 tys obrotow mysle ze to malo i ta predkosc powina byc nieco wieksza..

Panowie i panie jak myslicie co to moze byc przeciez 120 koni to nie duzo ale w miare powino jechac.. bede wdziewczny za potraktowanie tematu powaznie... z gory dziekuje...

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 10 maj 2010 09:19      [zgłoszenie naruszenia]

Kontrolka "błędu silnika" sie Tobie nie wyswietla

Turbina powinna ciągnąc wyżej niz 3000 obr/min.

Ogólenie turbina w lagunachII to strasznie wrażliwy punkt, jest tak umieszczona, że szybko sie przegrzewa i zdarzają się czeste przypadki ich padniecia. Jednak skoro kreci na poczatku to raczej nie jest z nią źle.

Jesli wywala check,a czyli "błąd silnika" przy tych 3000 obstawiał bym że "wysiadł" któryś czujnik. Bardziej prawdopodobne jest to, że ten od doładowania turbiny, mozliwe tez że przytkał się zawór EGR bądź też przepływomierz powietrza fiknał.

Tak czy siak bez komputera nie zdiagnozujesz usterki, tak to jest w tych naszpikowanych elektronika dieslach. Jedź gdzieś na stację diagnostyczną.

Ja miałem podobnie, wyczysciłem czujnik doładowania oraz EGR i koletor i pomogło. Okazało się, że czujniki były sprawne ale strasznie usyfiona w sadzy.

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

Dzej_Di
 Wysłana - 10 maj 2010 14:56      [zgłoszenie naruszenia]

Hmmm tak zrobie....a ten egr da rade samemu przeczyscic czy szkoda fatygi i lepiej dac te 50 mechanikowi...

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 10 maj 2010 23:16       [zgłoszenie naruszenia]

Da radę, kwestia, żeby go wykręcić szmata, jakiś preparat i się będzie błyszczał, jednak tutaj bardzie na moje bałagani czujnik doładowania turbiny. W sumie jak pojedziesz na kompa, to za te 50zł. to prócz badania powinni Tobie wyczyścić czujniki. Mi tak zrobili i nawet nie musiałem się z tym pitolić. Bo za samo badanie i tak bym musiał zapłacić 50zł.

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

laguna 2 1.9 dci problem z turbo pomocy....

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL