| Autor |
"można różne rozmiary kół na osiach?" |
|
|
bartiall
|
|
Wysłana - 28 listopad 2010 11:56 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam,
W ramach awaryjnej sytuacji można na 2 tyg. wrzucić z przodu 14" 175/65 a z tyłu 13" 175/70 ???
Jeśli nie to czemu? Szerokość to wiem ze moze być różna ale koła o rozmiar większe/mniejsze to się nie spotkałem więc zapytam :)
| |
|
 |
|
|
|
Neo3
|
|
Jezeli nie masz napędu na 4 koła to mozesz awaryjnie wrzucic z tym ze przygotuj sie na nie działajacy ABS (o ile posiadasz go).
|
|
rejent2
|
|
ja już 2 zimy przejechałem na wyższych oponach z tyłu ale felgi takie same i nic złego się nie działo, o ile nie masz napędu 4x4 i ABS to wielkość nie będzie miała większego znaczenia, u ciebie będzie mała różnica nie całe 8 mm |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
tak przy okazji zapytam u mojej siory w vito dzisiaj zerknalem na opony i dorwala mnie zalamka - oto co ujrzalem :
przód oba kola letnie 215/65/15
tyl prawy zima dunlop 205/65/15
tyl lewy zima conti 195/65/15
domyslam sie ze to moze byc przyczyna nie dzialania ABS i TCS ? i jaki jest mechanizm tego problemu ? tj co konkretnie ma wplyw ? |
 |
|
|
|
Neo3
|
|
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|
|
|
Neo3
|
|
to jest tak ze ABS ma tam swoj limit ktory wynika z roznego zuzywania kol (napedowych i nie napedowych) i rozne auta moga miec rozne konfiguracje.
|
|
Ygor
|
|
no wlasnie tez tak msylalem ale przeciez na luku kola tez leca z rozna predkoscia ? |
 |
|
|
|
Neo3
|
|
tak ale to abs bierze pod uwage :p w awaryjny nie wpada od razu,
|
|
Ygor
|
|
|
|
|
Ygor
|
|
chcialem jeszcze napisac ze siostra zmienila opony na raz ze zimowe a dwa ze w jednym rozmiarze i o ile ABS nei byl w trybie awaryjnym to jakis dziwnie dzialal - hamowal, nie hamowal - no zwyczajnie glupial i siostra nie mogla normalnie korzystac z hamulca , po wymienie opon wszystko gra i buczy , takze jeszcze raz dzieki , dalbym soga ale juz wam tyutaj dawalem niestety |
 |
|