| Autor |
"moment obrotowy" |
|
|
mariosssss
|
|
Wysłana - 4 lipiec 2007 08:51 | zgłoś naruszenie regulaminu
od jakiegos czasu zacząłem się interesować motoryzacją i samochodami i napawde zaczyna mnie to wszystko holernie ciekawić ale jedenj rzeczy nie moge rozgyźć a mianowicie moment obrotowy jeśli mogli byście mi to wytłumaczyć w jakiś mało skomplikowany sposób tak jak dla początkującego co to jest i jak mam rozumieć moment obortowy czy to jest istotne przy wyborze samochodu i jaki moment obrotowy jest najkorzystniejszy dal samochodów do 2 litrów
| |
|
 |
|
|
|
Danielloo
|
|
w sensie fizycznym ci nie ebde tlumaczyl, bo i tak nie zrozumiesz. Najkrocej- im wyzsza wartosc momentu, tym lepiej.
|
|
mariosssss
|
|
tzn im więcej Nm a im więcej obr/min?? |
 |
|
|
|
Danielloo
|
|
tzn im więcej Nm a im więcej obr/min??
I don't know forever
|
|
karp83
|
|
moment to podstawy parametr silnika, moc to po prostu funkcja momentu i prędkości obrotowej, jest dokładnie tak jak pisał Daniello im więcej tym lepiej, wykres momentu pokrywa sie z wykresem przyspieszenia chwilowego czyli auto najlepiej przyspiesza w momencie kiedy ma najwyższy momento obrotwy, teraz pytanie czy lepiej kiedy max moment jest uzyskiwany na wyższych czy na niższych obrotach, weźmy 2 auta o takim samym momencie max ale jedno uzyskuje go na niskich (np 2500) obrotach a drugie na wysokich(np 4500): kiedy moment jest uzyskiwany na niskich obrotach to auto od razu dobrze "ciagnie" juz w dolnym zakresie obrotów ma dobre przyspieszenie ale później po wraz ze wzrostem obrotów powyżej 2500 moment zaczyna spadac, co uniemozliwa uzyskanie duzej predkosc max bo przy duzych obrotach moment jest po prostu zbyt maly aby to "uciągnąć", a teraz auto numer 2 na niskich obrotach jest nieco mułowate potem wraz z ich zblizaniem sie do 4500 moment rosnie auto robi sie coraz żwawsze (dopiero wtedy ma tak dobre przyspieszenei jak to 1) a moment zaczyna spadac dopiero po przekorczeniu 4500 obrotow czyli silnik porzy duzej predkosci obrotowej utrzymuje nadal duzy moment co pozwala osiagnac wieksza predkosc max. To w takim dużym uproszczeniu nie wnikam juz w przelozenia, ktore moga to troche skorygowac bo i tak to nie zmienia tego ,ze max moment obrotowy uzyskiwany przy wyższych obrotach pozwala uzyskac wieksza predkosc max niz ten sam max moment uzyskiwany przy nizszych. Mam nadzieje ze napisalem to w miare przejzyscie |
 |
|
|
|
mariosssss
|
|
O własnie o to mi chodziło dzieki karp83 i jeszcze jedno pytanie takie sprawdzające czyli jeżeli dobrze zrozumiałem że auta o wysokich obrotach np jak w przykładzie 4500obr/min mają wieksze prędkości i są szybsze na dłuższe odległosci a te o mniejszych obrotach np 2500 są szybsze np na światłach jak sie rusza i wogóle start jest lepszy a później już wymiekają?? |
 |
|
|
|
karp83
|
|
4500obr/min i 2500obr/min to tak sobie napisalem jako przykladowe obroty na minute przy ktorych osiagany jest max moment obrotowy, to ktore ma moment max przy 4500 obr/min powinno miec wieksza predkosc max niz to drugie, z pod świateł na samy poczatku to z niżej umiejscowionym max mometem(2500) moglby prowadzic, pozniej zapewne stracloby prowadzenie bo to drugie auto osiaglaby wieksze predkosci na poszczegolnych biegach i utrzymywałoby obroty w okolicy w ktorych osiaga max moment, glowna zaleta tego ktore osiaga max moment obrotowy nisko czyli np przy 2500 jest to ze nie trzeba go krecic na wysokie obroty zeby byl dynamiczny, to co napisalem to jest tylko taki schemat bo inaczej nie wiedzialem jak to napsaic tak zeby w miare zrozumiale bylo, w rzeczywistosci wplywa na to wszytko bardzo duza liczba czynnikow i nie da sie tego tak jednoznacznei stwierdzic.
Zmieniony przez - karp83 w dniu 2007-07-04 15:44:38 |
 |
|
|
|
Danielloo
|
|
karp, wszystko teoretycznie. Tak naprawde najbardziej sie liczy przebieg tego momentu. Im nizej osiaga wysokie wartosci i utrzymuje je przez dluzszy czas, tym lepiej ( plaski przebieg momentu ). Tutaj przewage maja auta doladowane. Ogolnie ludzie pisza "momentem sie przyspiesza, a moca osiaga predkosc maksymalna"
|
|
karp83
|
|
No, pisałem już ze to uproszczenie. Zgadzam sie z tym co napisałeś z zastrzeżeniem do tego ze "im niżej tym lepiej" - to zależy co jest celem. |
 |
|
|
|
labtec
|
|
celem jest przyspieszenie
wiec im nizej i barzdiej plasko tym lepiej
|