| Autor |
"opony zimowe w lato?" |
|
|
verigo23
|
|
Wysłana - 27 sierpień 2008 12:10 | zgłoś naruszenie regulaminu
Kupiłam niedawno samochód w Bielsku, ma on jeszcze zimowe opony z kolcami, wczoraj zatrzymała mnie policja i chcieli mi zabrac dowod rejestracyjny, jestem ciekawa na jakiej podstawie? poniewaz nie ma ustawy o ogumieniu samochodowym?
| |
|
 |
|
|
|
Ygor
|
|
ustawy moze nie ale sa pewne wytyczne co d ostanu technicznego auta takie jak glebokosc bierznika itd (poprawnosc sprawdza sie na badaniu technizcznym) - tutaj akurat nie chodzilo o to ze opony sa zimowe bo co do tego w polsce prawa nie ma - chodzilo o kolce - opon z kolcami mozna uzywac tylko w specyficznych warunkach , a w Polsce sa chyba w ogole zakazane (nie jestem pewien i chwilowo nie moge sprawdzic) wiec jak najbardziej mogli ci za to zabrac dowod tak samo jak za lyse kapcie.
Zmieniony przez - Ygor w dniu 2008-08-27 12:43:14 |
 |
|
|
|
Neo3
|
|
na zwyklych zimowkach mozna sobie jezdzic caly rok ale jesli chodzi o zimowki z kolcami to w ogole nie sa dopuszczone do ruchu w polsce, co wiecej nawet w rajdach trzeba miec specjalne pozwolenie
|
|
FARINELLI
|
|
a może chodziło tu o kolce fabryczne tzw"frędzelki" drobne ze opona jest nowa ??? Nie wiem jak sie ma do policji ale przedlądu tech auto by nie przeszło
|
|
verigo23
|
|
własnie to jest bardzo dziwne... ale z przeglądem nie mam zadnego problemu. opona ma matalowe ćwieki (kolce). Dziekuje ogolnie za odpowiedz, ale juz sobie załatwiałm opny a te kolce mechanik mi powyciaga i podobno bede mogła jeżdzic w zime w tych starych. |
 |
|