FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 665 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Prawo i motoryzacja
opony zimowe w lato? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "opony zimowe w lato?"   

verigo23
 Wysłana - 27 sierpień 2008 12:10        | zgłoś naruszenie regulaminu

Kupiłam niedawno samochód w Bielsku, ma on jeszcze zimowe opony z kolcami, wczoraj zatrzymała mnie policja i chcieli mi zabrac dowod rejestracyjny, jestem ciekawa na jakiej podstawie? poniewaz nie ma ustawy o ogumieniu samochodowym?

Ygor
 Wysłana - 27 sierpień 2008 12:40      [zgłoszenie naruszenia]

ustawy moze nie ale sa pewne wytyczne co d ostanu technicznego auta takie jak glebokosc bierznika itd (poprawnosc sprawdza sie na badaniu technizcznym) - tutaj akurat nie chodzilo o to ze opony sa zimowe bo co do tego w polsce prawa nie ma - chodzilo o kolce - opon z kolcami mozna uzywac tylko w specyficznych warunkach , a w Polsce sa chyba w ogole zakazane (nie jestem pewien i chwilowo nie moge sprawdzic) wiec jak najbardziej mogli ci za to zabrac dowod tak samo jak za lyse kapcie.

Zmieniony przez - Ygor w dniu 2008-08-27 12:43:14

Neo3
 Wysłana - 27 sierpień 2008 17:14      [zgłoszenie naruszenia]

na zwyklych zimowkach mozna sobie jezdzic caly rok ale jesli chodzi o zimowki z kolcami to w ogole nie sa dopuszczone do ruchu w polsce, co wiecej nawet w rajdach trzeba miec specjalne pozwolenie

proste sa dla szybkich aut, a zakrety dla szybkich kierowcow

FARINELLI
 Wysłana - 27 sierpień 2008 19:25      [zgłoszenie naruszenia]

a może chodziło tu o kolce fabryczne tzw"frędzelki" drobne ze opona jest nowa ??? Nie wiem jak sie ma do policji ale przedlądu tech auto by nie przeszło

sprzedam nowe amortyzatory tył Monroe Renault 19, Toyota Corolla, Ford Festiva/Mazda 121-przód, Sachs-BmwE24/E

verigo23
 Wysłana - 28 sierpień 2008 09:55       [zgłoszenie naruszenia]

własnie to jest bardzo dziwne... ale z przeglądem nie mam zadnego problemu. opona ma matalowe ćwieki (kolce). Dziekuje ogolnie za odpowiedz, ale juz sobie załatwiałm opny a te kolce mechanik mi powyciaga i podobno bede mogła jeżdzic w zime w tych starych.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

opony zimowe w lato?

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL