Witam,
posiadam audi a6 avant z 2001 r. Auto mi spala ok. 9-10 litrów B na 100 km. Ostatnio próbuje jeżdzić oszczędnie. Jakie minimalne mogą być obroty przy dodawaniu gazu. Słyszałem, że nie powinny spadać poniżej 2000.
Rozumiem że chodzi o silnik benzynowy ? Kiedyś rozmawiałem o tym z kolega i powiedział ze jak był jeszcze na studiach mieli taka laborke gdzie na hamowni byl silnik i prowadzacy pokazywal im co dzieje siez silnikiem na zbyt wolnych obrotach - silnika zaczyna sie dusic i szarpac (sam to mozesz zaobserwowac w samochodzie) i te wzbudzajace sie wbracje sa podobno dla niego nie korzystne - powinno sie tak jezdzic zeby praca silnika byla mozliwie plynna 0- i przynajmniej u mnie tak wlasnie wychodzi ze schodzenie ponizej 2000 jhest niefajne. co do oszczednej jazdy - ja teo akurat nie potrafie 9pokusa jest zbyt silna) ale pomagaja takie rzeczy jak hamowanie silnikiem , otwarcie okna , bagaznik dachowy itd zwiekszaja spalanie - staraj sie jezdzic plynnie - nie gaz hamulec tylko lepiej owoli ale przjejchac na zielonym niz stawac , krotkie dystanse powoduja ze silnik nie moze sie zagrzac jedzie na ssaniu i powoduje wieksze spalanie - ale cudow tym nie osiagniesz - jak ci sie uda jeden litr zbic to chyba wszystkie pieniadze ...
Najlepiej tak jeździc do 3000rpm wtedy ekonomia jest w miare o 1500 - 200rpm - zależy od auta i silnika ale to musisz sam yczuć