FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 430 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
oszczędna jazda 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "oszczędna jazda"   

criginold
 Wysłana - 19 lipiec 2008 14:51        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam,
posiadam audi a6 avant z 2001 r. Auto mi spala ok. 9-10 litrów B na 100 km. Ostatnio próbuje jeżdzić oszczędnie. Jakie minimalne mogą być obroty przy dodawaniu gazu. Słyszałem, że nie powinny spadać poniżej 2000.

Ygor
 Wysłana - 21 lipiec 2008 14:08      [zgłoszenie naruszenia]

Rozumiem że chodzi o silnik benzynowy ? Kiedyś rozmawiałem o tym z kolega i powiedział ze jak był jeszcze na studiach mieli taka laborke gdzie na hamowni byl silnik i prowadzacy pokazywal im co dzieje siez silnikiem na zbyt wolnych obrotach - silnika zaczyna sie dusic i szarpac (sam to mozesz zaobserwowac w samochodzie) i te wzbudzajace sie wbracje sa podobno dla niego nie korzystne - powinno sie tak jezdzic zeby praca silnika byla mozliwie plynna 0- i przynajmniej u mnie tak wlasnie wychodzi ze schodzenie ponizej 2000 jhest niefajne. co do oszczednej jazdy - ja teo akurat nie potrafie 9pokusa jest zbyt silna) ale pomagaja takie rzeczy jak hamowanie silnikiem , otwarcie okna , bagaznik dachowy itd zwiekszaja spalanie - staraj sie jezdzic plynnie - nie gaz hamulec tylko lepiej owoli ale przjejchac na zielonym niz stawac , krotkie dystanse powoduja ze silnik nie moze sie zagrzac jedzie na ssaniu i powoduje wieksze spalanie - ale cudow tym nie osiagniesz - jak ci sie uda jeden litr zbic to chyba wszystkie pieniadze ...

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 21 lipiec 2008 14:25      [zgłoszenie naruszenia]

Najlepiej tak jeździc do 3000rpm wtedy ekonomia jest w miare o 1500 - 200rpm - zależy od auta i silnika ale to musisz sam yczuć

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

ArvaL
 Wysłana - 23 lipiec 2008 18:49      [zgłoszenie naruszenia]

nie chodzi tylko o przyspieszanie.. to tylko czesc tego co ma wplyw na nizsze spalania. Oczywiscie jesli chodzi o technike jazdy

Ygor
 Wysłana - 24 lipiec 2008 08:59      [zgłoszenie naruszenia]

no to podaj moze jakies konkrety ...

ArvaL
 Wysłana - 25 lipiec 2008 10:54       [zgłoszenie naruszenia]

hamowanie biegami/silnikiem, unikanie jazdy na luzie, nie nalezy przyspieszac z niskich obrotów np. 50km/h i z 5 ogien,

ot pare takich

Zmieniony przez - ArvaL w dniu 2008-07-25 10:55:39

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

oszczędna jazda

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL