| Autor |
"pare pytań, płyny olej itd" |
|
|
mistrzu_2
|
|
Wysłana - 19 grudzień 2008 13:18 | zgłoś naruszenie regulaminu
witam, jestem posiadaczem samochodu, na mechanice zbyt dużego pojęcia nie mam, a już trzebaby uzupełnić płyny:
1. olej to wiadomo musi być ten sam jak nie to wymieniamy cały
2. płyn chłodniczy, musi być taki sam czy można dolać innego, nic
się nie stanie jeśli uzupełnimy innym niż tym co jest w zbiorniczku? możecie podać jakieś nazwy tych płynów?
3. płyn hamulcowy, to samo co z chłodniczym, nic się nie stanie jak uzupełnimy innym? też prosiłbym o przykładowe
nazwy
proszę o szybką odpowiedź i dziękuję :)
| |
|
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|
|
|
Ygor
|
|
Olej wiadomo - ten sam , przy wymianie ten sam co byl tez - chyba ze bierze olej to mozesz zmienic na bardziej lepki , ale wtedy wiadomo smarowanie troche innej jakosci. plyn chlodniczy lepiej wymienic caly - koszt nie duzy bedziesz mial swiezy na zime (o ile przyjdzie) i nie zamarznie ci w bloku, podobno niektore plyny mieszane ze soba potrafia wejsc w reakcje i "zagotowac sie". co do plynow hamulcowych to tuaj jeszcze nei mam doswiadczenia ale gdzies czytalem ze sa mieszalne (jezeli ten sam standard) ale ja osobiscie bym tez wymienil - jezeli swiezo kupiles auto to warto wiedziec na czym sie stoi. ja tam staralem sie wymienic jak najwiecej ... p.s. uzupelnij profil bo nie wiadomo jakie auto nawet.
o Ali mnie ubiegl - tez odnosnie chlodniczych slyszalem ze kolor sie liczy.
Zmieniony przez - Ygor w dniu 2008-12-19 13:25:49
Zmieniony przez - Ygor w dniu 2008-12-19 13:26:22 |
 |
|
|
|
mistrzu_2
|
|
fura fiat siena 1.2 wiem wiem auto dziaukowicza ale to pierwsze dostałem je za darmo :) i jak na 1.2 to ładnie się zbiera, wiem wiem zaraz będzie "przeciez 1.2 wogóle się nie zbiera" ale nie ma co wybrzydzać ja jestem zadowolony, to olej taki sam reszta obojętne, chłodniczy ten sam kolor, ok
teraz mogłbyś podać jakieś przykłady chłodniczego i hamulcowego? i o co chodziło, że hamulcowy zależy od rodzaju auta czyli jaki mam lać? :D z przodu tarcze z tyłu bębny-nie wiem czy to coś rozjaśnia ale wrazie czego podałem :) |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
na zbiorniczku masz napisane jaki plyn - zazwyczaj to chyba jest DOT 5.1 ale zerknij bedziesz mial jasnosc, e tam 1.2 na pierwsze auto to wystarczy nauczysz sie jezdzic jak ci zabraknie to zmienisz ... zaprasam do dzialu Mój samochód - fotki i krótki opis mile widziane |
 |
|
|
|
mistrzu_2
|
|
wkrótce wstawie foty :) w odpowiednim dziale |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|
|
|
mistrzu_2
|
|
dzięki staryyy :D a do spryskiwaczy jeszcze też obojętne jaki?? to już sam sobie znajde :D |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|