Witam i z góry dziękuję za poradę.Noszę się z zamiarem kupna auta za ok 20.000.Nie może być małe,bo z racji moich gabarytów(192cm)nie we wszystkich się komfortowo mieszczę.Chodzi też ekonomię spalania i późniejszych kosztów utrzymania.Przyszedł mi do głowy pomysł na nabycie Passata Kombi 1,9TDI z ok 2000r.Czy to dobry wybór,a jeśli tak to z iloma końmi ,bo jest kilka wersji?A może całkiem co innego niż VW?Dzięki za pomoc i poradę.
WItam, tazke mam ten sam dylemat, tez sie rozgladalem za passatem, ale jak troszke pojezdzilem i przyjrzalem sie autku to padaka, tzn wnetrze to koszmar, cena tez. Moze silniki maja bardzo dobre i duzo sie na nich nawali km, ale niestety dla mnie samochod musi tez wygladac. Moim zdaniem duzo wiecej placi sie w tym przypadku za marke, tak samo z golfami, za co placi sie tyle kasy, zeby to jeszcze mialo full wyposazenie. Zrezygnowalem z zamiaru kupna VW no i jeszcze aluminium w zawieszeniu..., jak u nas suvy nie wytrzymuja. Ostro zaczolem sie zastanawiac nad mondeo MK3. Wiem ze ludzie zaraz beda gadac ze forda to nie nigdy, ale niestety prawda w oczy kole fordziki zrobily sie ostra konkurencja dla VW, silniczki niczego sobie wygladu (tzn mowiac w srodku) nie ma co porownywac z VW no i cena. Dobrze sie zastanow na tym VW.
Pozdrawiam.
Lepiej kup sobie Daewoo Nubira lub Leganza oba są duże a ten drugi to już w ogóle limuzyna. Mają silniki oplowskie ciężkie do zajechania części łatwo dostępne i tanie ,a wiele rzeczy w nich samemu można zrobić bo nie są to skomplikowane konstrukcje.
Sam jeżdzę Nubirą na Gaz i mogę śmiało powiedzieć że tylko tankuję
A załóżmy taki passek B5 co o nim piszesz to wiele z nich to wielka niewiadoma....TDI ....jak turbina się rozbiega ,co dzieje się często bo w tych starszych w dolocie intercoolera spotyka się nieszczelności to wtedy koszty naprawy 4-5 tys zł . A co do polskich dróg to te passki mają wielowachaczowe zawieszenie w miarę delikatne i też drogie zważywszy na cenę jednego wachacza których na jedno koło jest po kilka
No i fakt że kupując Daewoo sporo kasy zostanie w kieszeni
Zmieniony przez - arczi88 w dniu 2010-06-05 21:08:10