Obecnie jestem w UK i od zawsze moim marzeniem byl sportowy motor wiec czemu by po wakacjach spedzonych tu sobie go nie kupic
fundusze jakimi bede dysponowal to 12000 zl na motor, stroj, kask i pierwsze naprawy/wymiany
prawka na motor nie mam, od razu po powrocie mam zamiar zrobic, ogolnie zycie tak mi sie potoczylo ze stycznosci z motorami praktycznie nie mialem zadnej
prawko na samochod mam 2 lata - bez kolizyjnej jazdy ( ostatnio wypadek ale nie z mojej winny), lat mam 20 i jestem raczej zrownowazony psychicznie wiec moze po miesiacu jazdy sie nie zabije
z tego co czytam forum to najlepsze pojemnosc na pierwszy motor to 500 - 600 cm3 (dodam ze chcem nim troche pojezdzic bo na nowy motor szybko nie uzbierma znowu) - czy z tego przedzialu wybierac czy przy braku doswiadcznia z motorami kupic 250 cm3 ? tylko wtedy zostaje kwestia czy zaraz mi sie nie znudzi....
czy kupic po wakacjach czy przed sezonem niby juz przygotowany motor do sezonu jak w wiekszoci ogloszen ?
w jakich modelach/markach sie poruszac?
z jakim przebiegiem brac motor zeby mi troche pojezdzil a nie kupic przejerzdzonego z silnikiem do wymiany ? w ogole jakie srednie przebiegi moga osieglac silniki 500 czy 600cm3 ?
koszty utrzymania motoru, chodzi mi o koszty konieczne(musze sie zastanowic czy dam rade go utrzymac bo mam jeszcze samochod wlasny wiec troche kosztow bedzie):
-ubezpiecznie?
-przeglad?
-koszty czesci sa porównywalne z czesciamy samochodow?
na co patrzec czy zakupie to doczytam pozniej w innych tematach
napisze jeszcze czego chcialbym od motoru to moze wam ulatwi podanie jakiegos modelu :
- dynamicznej jazdy ale znowu nie musze byc najszybszy w miescie poprostu frajda z jazdy z dobrym przyspieszeniem
- ladnej prezencji
- mam 185 cm i waze 95 wiec maly nie jestem to dobrze by bylo nie wygladal smiesznie na jakis malym motorku
temat postaram sie odwiedzac co jakis czas
|