FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 1374 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Motocykle
pierwszy motor 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "pierwszy motor"   

Michał...
 Wysłana - 4 sierpień 2007 17:43        | zgłoś naruszenie regulaminu

Obecnie jestem w UK i od zawsze moim marzeniem byl sportowy motor wiec czemu by po wakacjach spedzonych tu sobie go nie kupic

fundusze jakimi bede dysponowal to 12000 zl na motor, stroj, kask i pierwsze naprawy/wymiany

prawka na motor nie mam, od razu po powrocie mam zamiar zrobic, ogolnie zycie tak mi sie potoczylo ze stycznosci z motorami praktycznie nie mialem zadnej
prawko na samochod mam 2 lata - bez kolizyjnej jazdy ( ostatnio wypadek ale nie z mojej winny), lat mam 20 i jestem raczej zrownowazony psychicznie wiec moze po miesiacu jazdy sie nie zabije

z tego co czytam forum to najlepsze pojemnosc na pierwszy motor to 500 - 600 cm3 (dodam ze chcem nim troche pojezdzic bo na nowy motor szybko nie uzbierma znowu) - czy z tego przedzialu wybierac czy przy braku doswiadcznia z motorami kupic 250 cm3 ? tylko wtedy zostaje kwestia czy zaraz mi sie nie znudzi....

czy kupic po wakacjach czy przed sezonem niby juz przygotowany motor do sezonu jak w wiekszoci ogloszen ?

w jakich modelach/markach sie poruszac?

z jakim przebiegiem brac motor zeby mi troche pojezdzil a nie kupic przejerzdzonego z silnikiem do wymiany ? w ogole jakie srednie przebiegi moga osieglac silniki 500 czy 600cm3 ?

koszty utrzymania motoru, chodzi mi o koszty konieczne(musze sie zastanowic czy dam rade go utrzymac bo mam jeszcze samochod wlasny wiec troche kosztow bedzie):
-ubezpiecznie?
-przeglad?
-koszty czesci sa porównywalne z czesciamy samochodow?

na co patrzec czy zakupie to doczytam pozniej w innych tematach

napisze jeszcze czego chcialbym od motoru to moze wam ulatwi podanie jakiegos modelu :

- dynamicznej jazdy ale znowu nie musze byc najszybszy w miescie poprostu frajda z jazdy z dobrym przyspieszeniem
- ladnej prezencji
- mam 185 cm i waze 95 wiec maly nie jestem to dobrze by bylo nie wygladal smiesznie na jakis malym motorku

temat postaram sie odwiedzac co jakis czas

greku_806
Doctor RR
 Wysłana - 4 sierpień 2007 18:18      [zgłoszenie naruszenia]

Michał...
 Wysłana - 5 sierpień 2007 02:41      [zgłoszenie naruszenia]

wszytkie posty przeczytalem juz wczesniej ale niestety nie znalazlem odpowiedzi wiec utworzylem ten

greku_806
Doctor RR
 Wysłana - 5 sierpień 2007 14:03      [zgłoszenie naruszenia]

jezeli nie miales w ogole do czynienia z motocyklami to osobiscie polecalbym 250ccm. Jezeli Ci sie znudzi to znaczy ze tak naprawde nie lubisz jezdzic motocyklami. JEzeli boisz sie ze 250ccm to jednak za malo to mozesz kupic jakas 500ccm np. Suzuki GS500, Kawasaki gpz500 czy chociazby Honde CB500 za 9tys. kupisz juz naprawde dobry sprzet w tej klasie.

Koszt rejestracji motocykla to 75zl
przeglad jakies 60-70zl
ubezpieczenie, zadzwon do PZU i sie dowiedz
czesci nie sa drogie, zalezy jeszcze co Ci sie popsuje
Pamietaj ze 1 sezon jest najdrozszy. Dobry kombinezon bedzie Cie kosztowal jakies 2tys, do tego kask od 400zl w gore.

Jak wsiadziesz na 125 to juz Ci sie bedzie wydawala dynamiczna .

Live to Ride
Ride to Live ©®

Michał...
 Wysłana - 6 sierpień 2007 17:49      [zgłoszenie naruszenia]

dzieki za pomoc z tym motorem to jeszcze mam troche czasu zeby sie zastanowic co wybrac, narazie musze na niego jeszcze zarabiac a poznije prawko zrobic

greku_806
Doctor RR
 Wysłana - 14 sierpień 2007 14:11       [zgłoszenie naruszenia]

no to powodzenia zycze

Live to Ride
Ride to Live ©®

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

pierwszy motor

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL