FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 334 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Car Audio
podłączenie radia "na stałe" 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "podłączenie radia "na stałe""   

owca65
 Wysłana - 22 marzec 2010 19:06        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.
Posiadam Opla Astrę I, oraz radio Sony GT-20 i 4 głośniki.
Problem jest taki, że podczas wyjęcia kluczyka odcina się zasilanie do radia i po 1. pamięć radia się kasuję, a po 2. nie mogę posłuchać radia bez kluczyka :/
Ktoś mi zasugerował, żebym podłączył radio na stałe do akumulatora tzn. puścił przewód od + z akumulatora do radia, ale problem jest taki, że nie wiem gdzie ten przewód wpiąć w kostce :/ Temat jest pewnie błahy, ale ja nie jestem specjalistą w tej dziedzinie :) Z góry dzięki za odpowiedzi.

Zmieniony przez - owca65 w dniu 2010-03-22 19:15:41

serekkox
PZAA
 Wysłana - 22 marzec 2010 19:22      [zgłoszenie naruszenia]

Przy kostce od radia będziesz miał przewód czerwony i żółty. Spróbuj w jakiś sposób je połączyć. W nowszych radiach maja one już gotowe końcówki

Jak nie zadziała to znaczy że masz + do radia podłączony do stacyjki i wtedy faktycznie trzeb by + wziąć bezpośredni z akumulatora.

W polskich warunkach, posiadanie mocnego, sztywno zestrojonego auta z napędem na tył to przejaw sadomasochizmu

Znawca -

owca65
 Wysłana - 22 marzec 2010 19:30      [zgłoszenie naruszenia]

Ok to jutro się za to wezmę i połączę czerwony z żółtym :) i po operacji dam znać jakie są efekty :P ale soga daję już teraz ;)

owca65
 Wysłana - 23 marzec 2010 11:07      [zgłoszenie naruszenia]

połączenie czerwonego z żółtym nie dało żadnych efektów :( Radio nadal gubi pamięć i nie działa bez kluczyka :(

A ten + z akumulatora to do którego przewodu w kostce trzeba by doprowadzić? i którędy to puścić? i jaki to byłby koszt żeby to zrobić u elektryka? Bo jeżeli to jest sprawa za 10-20zł to nie będę się nawet zastanawiać i pojadę to zrobić, a jeżeli np. 100zł to wolę sam to zrobić :)

rejent2
 Wysłana - 24 marzec 2010 00:03      [zgłoszenie naruszenia]

najprawdopodobniej zasilanie idzie przez stacyjkę i dlatego nie miałeś żadnego efektu. Wydaje mi się ze musisz połączyć żółty z czerwonym i dać bezpośrednio zasilanie z akumulatora albo spróbować tylko do zółtego. ale miałem taki sam przypadek jak u ciebie i po takim połączeniu radio brało prąd do utrzymania pamięci i aku po nocne szlag trafiał.

Zmieniony przez - rejent2 w dniu 2010-03-24 00:04:28

serekkox
PZAA
 Wysłana - 24 marzec 2010 09:21       [zgłoszenie naruszenia]

Przeważnie biorą 50żł za podłączenia radia a według mnie to s****ysyństwo

Jeżeli nie czujesz sie na siłach to oddaj komuś bo można furę sfajczyć jak coś nie pójdzie.

[moto.ifd.pl/Pod%C5%82aczanie_radia__zr%C3%B3b_to_sam-t87.html]

W polskich warunkach, posiadanie mocnego, sztywno zestrojonego auta z napędem na tył to przejaw sadomasochizmu

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

podłączenie radia "na stałe"

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL