| Autor |
"podłączenie radia "na stałe"" |
|
|
owca65
|
|
Wysłana - 22 marzec 2010 19:06 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam.
Posiadam Opla Astrę I, oraz radio Sony GT-20 i 4 głośniki.
Problem jest taki, że podczas wyjęcia kluczyka odcina się zasilanie do radia i po 1. pamięć radia się kasuję, a po 2. nie mogę posłuchać radia bez kluczyka :/
Ktoś mi zasugerował, żebym podłączył radio na stałe do akumulatora tzn. puścił przewód od + z akumulatora do radia, ale problem jest taki, że nie wiem gdzie ten przewód wpiąć w kostce :/ Temat jest pewnie błahy, ale ja nie jestem specjalistą w tej dziedzinie :) Z góry dzięki za odpowiedzi.
Zmieniony przez - owca65 w dniu 2010-03-22 19:15:41
| |
|
 |
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
Przy kostce od radia będziesz miał przewód czerwony i żółty. Spróbuj w jakiś sposób je połączyć. W nowszych radiach maja one już gotowe końcówki
Jak nie zadziała to znaczy że masz + do radia podłączony do stacyjki i wtedy faktycznie trzeb by + wziąć bezpośredni z akumulatora.
 |
|
|
|
owca65
|
|
Ok to jutro się za to wezmę i połączę czerwony z żółtym :) i po operacji dam znać jakie są efekty :P ale soga daję już teraz ;) |
 |
|
|
|
owca65
|
|
połączenie czerwonego z żółtym nie dało żadnych efektów :( Radio nadal gubi pamięć i nie działa bez kluczyka :(
A ten + z akumulatora to do którego przewodu w kostce trzeba by doprowadzić? i którędy to puścić? i jaki to byłby koszt żeby to zrobić u elektryka? Bo jeżeli to jest sprawa za 10-20zł to nie będę się nawet zastanawiać i pojadę to zrobić, a jeżeli np. 100zł to wolę sam to zrobić :) |
 |
|
|
|
rejent2
|
|
najprawdopodobniej zasilanie idzie przez stacyjkę i dlatego nie miałeś żadnego efektu. Wydaje mi się ze musisz połączyć żółty z czerwonym i dać bezpośrednio zasilanie z akumulatora albo spróbować tylko do zółtego. ale miałem taki sam przypadek jak u ciebie i po takim połączeniu radio brało prąd do utrzymania pamięci i aku po nocne szlag trafiał.
Zmieniony przez - rejent2 w dniu 2010-03-24 00:04:28 |
 |
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
Przeważnie biorą 50żł za podłączenia radia a według mnie to s****ysyństwo
Jeżeli nie czujesz sie na siłach to oddaj komuś bo można furę sfajczyć jak coś nie pójdzie.
[moto.ifd.pl/Pod%C5%82aczanie_radia__zr%C3%B3b_to_sam-t87.html]
 |
|